Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest różnica w SDR vs HDR na forum itd. Nawet gdy mam np 20% tego suwaczka, to jasność pewnych elementów bywa większa. Teraz przełączyłem i widać wyraźnie napisy np na zakładkach które są białe walą po oczach, zegar w zasobniku systemowym, ikonka Discorda jest biała i jest bardzo świecąca, ikonka sklepu Windowsa na pasku tak samo, twój "lider okazji"  napis jest mocniejszy i to widać. Napis hardware na samej górze, który jest na biało wali po oczach jasnością. Czego w SDR na 25% jasności nie uświadczam. Po co mam używać HDR w Windowsie? Co mi to daje? Włączam grę w HDR to mam włączone HDR, oglądam content w HDR, to włączam HDR, pisząc na forum nie potrzebnie to wszystko się świeci... po cholerę? 

Sprawdziłem suwak, dopiero przy 10% biel robi się taka bardziej "matowa" i jest podobna do tego co mam na 25% bez HDR, a nie taka jasna waląca po oczach ale wtedy też ogólny obraz jest dużo ciemniejszy, ale po co mi HDR używać gdy coś piszę? Dlatego ja zawsze mam HDR off gdy nie gram. Tu nie chodzi o oszczędzanie, o to, że się boję o matrycę ale o sam sens użytkowania czegoś co nie jest przystosowane pod SDR. Tak samo jak zrobi się screena z gry w HDR i próbujesz to zobaczyć w SDR. :P
Tak samo było na AOC mini ledzie, też miałem HDR off, bo po co miałem to używać? To tylko może przeinaczać obraz, tak samo jak odpalić grę w SDR mając włączony HDR, to bez RenoDX, Autohdr czy RTX HDR nic nie da. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

@Reddzik A używałeś "Windows HDR Calibration"? Może tu jest pies pogrzebany, że bez ustawienia tego czcionki walą Ci po gałach. Szukam jakiegoś wzorca.
U mnie napis "Lider okazji" wygląda normalnie.

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Przecież retencja nie musi być widoczna na każdym tle ;) Bo to za świeża matryca ;)

Właśnie na szarościach zawsze wychodzi najwcześniej dotyczy to każdej matrycy również LCD ;)

Nie przeczę. Opisuję bardzo szczegółowo swój przypadek. Chyba najbardziej jak się da.
Rzuć okiem na ten temat monitora ASUS co Ci podlinkowałem i powiedz co myślisz.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

A używałeś "Windows HDR Calibration"? Może tu jest pies pogrzebany, że bez ustawienia tego czcionki walą Ci po gałach. Szukam jakiegoś wzorca.
U mnie napis "Lider okazji" wygląda normalnie.

Mam ustawiony profil pod HDR. Wiem jak to działa. Miałem na AOC i mam teraz na OLEDzie. Tutaj nie ma problemu. Same czcionki na forum nie walą po oczach, ale inne ikonki, napisy zależy od tła to walą. 

Opublikowano

Wiesz, ja też nie lubię sRGB w SDR ale nie będę się sprzeczał, że to jest coś złego bo niestety ale tak się powinno prawidłowo korzystać ze sroledów w SDR, używanie HDR non stop to głupota.

Co do stworzenia tematu o LG - po co, skoro na forum łącznie ma go chyba 3 osoby. :E Polecane ustawienia? Po co skoro każdy ma inny wzrok i lubi inny typ obrazu. Soft to żadna przeszkoda bo jak pisałem wiele razy anulujesz i nigdy więcej go na oczy nie zobaczysz - LG zmieniło podejście i nie wciska niczego na chama. Nie wiem o czym ja miałbym tam pisać w sumie.

Opublikowano

@Lameismyname

To co było na Asusie ciężko powiedzieć co to było.

Podobne plamy już widziałem na innych WOLED-ach czyszczenie pomagało i też to było na świeżych matrycach także nie było mowy o wypaleniu.

To nie jest typowa retencja. Typowa retencja jest subtelna i na normalnym kontencie możesz nawet tego nie widzieć ;)

Opublikowano
10 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mam ustawiony profil pod HDR. Wiem jak to działa. Miałem na AOC i mam teraz na OLEDzie. Tutaj nie ma problemu. Same czcionki na forum nie walą po oczach, ale inne ikonki, napisy zależy od tła to walą. 

Słuchaj, a miałeś XMNa. Ile czasu i jakie wrażenia?

7 minut temu, caleb59 napisał(a):

Wiesz, ja też nie lubię sRGB w SDR ale nie będę się sprzeczał, że to jest coś złego bo niestety ale tak się powinno prawidłowo korzystać ze sroledów w SDR, używanie HDR non stop to głupota.

Płacę to wymagam :E Nie będę się pieścił bo OLED, tym bardziej tak jak wspominałem - wszystko opiera się na rekomendowanych ustawieniach. Nie robię OC odświeżania, ani monitor nie stoi obok pieca do pizzy.
Rozumiem Twój pragmatyzm i np. kolegi @galakty. Ja podszedłem inaczej stawiając na wygodę jak już dobrze kolega @jankooo zauważył (możecie zobaczyć ileś postów wstecz).

10 minut temu, caleb59 napisał(a):

Co do stworzenia tematu o LG - po co, skoro na forum łącznie ma go chyba 3 osoby. :E Polecane ustawienia? Po co skoro każdy ma inny wzrok i lubi inny typ obrazu. Soft to żadna przeszkoda bo jak pisałem wiele razy anulujesz i nigdy więcej go na oczy nie zobaczysz - LG zmieniło podejście i nie wciska niczego na chama. Nie wiem o czym ja miałbym tam pisać w sumie.

A dlaczego nie. Chociażbym nawet ja zmieniał monitor i naszło mnie na LG, to zawsze byłby dobry punkt zaczepienia, bo przetarłbyś szlaki.
Jak już więcej osób kupi ten model i zacznie wypytywać Cię o detale (bo wszyscy na forum będą je kierować do Ciebie), to zmęczony będziesz pisaniem tych samych rzeczy dziesiąty raz każdemu.

5 minut temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

To co było na Asusie ciężko powiedzieć co to było.

Podobne plamy już widziałem na innych WOLED-ach czyszczenie pomagało i też to było na świeżych matrycach także nie było mowy o wypaleniu.

To nie jest typowa retencja. Typowa retencja jest subtelna i na normalnym kontencie możesz nawet tego nie widzieć ;)

U mnie jest subtelna. Myślę, że ktoś z lekką wadą wzroku czy mniej spostrzegawczy by tego nie zauważył.
Jeszcze popróbuję różnych tricków i dopiero jak nic nie pomoże to rękojmia.

Opublikowano

Jak to jest stała retencja już nic nie zrobisz.

OLED ma to do siebie im wyższa jasność tym większa szansa na retencje. Zwłaszcza jak powielasz ten sam schemat codziennego użytkowania.

Na OLED na wysokiej jasności to wystarczy kilkadziesiąt minut by pojawiła się tymczasowa retencja na kilka minut ;)

Taka to jest technologia nic nie zrobisz. Dlatego jak ktoś do mnie przychodzi o poradę to od razu pytam co ogląda i jak by nie było płaczu ;)

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Jak to jest stała retencja już nic nie zrobisz.

OLED ma to do siebie im wyższa jasność tym większa szansa na retencje. Zwłaszcza jak powielasz ten sam schemat codziennego użytkowania.

Na OLED na wysokiej jasności to wystarczy kilkadziesiąt minut by pojawiła się tymczasowa retencja na kilka minut ;)

Taka to jest technologia nic nie zrobisz. Dlatego jak ktoś do mnie przychodzi o poradę to od razu pytam co ogląda i jak by nie było płaczu ;)

Właśnie nie wiem czy stała. W temacie o ASUSie gość eksploatował mocno monitor.
M.in. trochę mu odpuścił na jakiś czas i się problem rozwiązał. Zawszę mogę spróbować. 
Najwyżej posiedzę na lapku parę dni.

Co do schematów użytkowania - "przymierzyłem" retencję monitora nr 1 i monitora nr 2 do różnych scenariuszy i z niczym wzór mi się nie pokrywa, stąd ciągle moim głównym tropem jest długość użytkowania i lokalizacja zbieżna z elektroniką.
Szkoda, że nie mam kamery termowizyjnej... Ciekawe czy taki elektroniczny termometr jak mierzono temperaturę czoła z odległości w czasie covida by zdał egzamin. Hmm... w sumie to jest jakaś myśl. Wyświetliłbym na fullscreenie biały kolor i porównał sobie odczyt z termometra tam gdzie jest retencja, tam gdzie jej nie ma i z różnych miejsc monitora. 

Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Słuchaj, a miałeś XMNa. Ile czasu i jakie wrażenia?

Monitor sam w sobie jest w porządku, miałem go ponad pół roku, kupiony na początku roku. HDR potrafi walić po oczach i nie mam na myśli jakiś wyskakujących flashbanków. Sam z siebie jest oświetlony nawet w SDR gdzie zbiłem dosyć jasność nadal odczuwałem nie raz dyskomfort. Jestem ciekaw jak będzie z IIyamę, bo ja mam IIyamę na Tandemie 4 gen. Póki co w tej sprawie jest poprawa i odczuwam ulgę po wielogodzinnym siedzeniu. 
Niektóre gry miały większe halo/blooming, a niektóre mniejsze. Na prawdę monitor nie jest zły ale muszę przyznać forumowemu koledze @galakty że monitor wali po oczach. Pamiętam, że coś o tym pisał, chyba dobrze kojarzę :) 
Sam też używałeś jak kojarzę, bo przerabiałem temat na forum. Plusem jest VA- czerń i brak takiego wypalania jakie grozi OLEDowi. Monitor jako entry level HDR spisuje się znakomicie w cenie ok 1tyś zł, choć ten "lipny" Samsung G5 blisko 1000zł może być konkurencją(minus tylko 2 lata gwarancji i chyba nie ma gwarancji na wypalanie) ale inny forumowicz kupił
GO27Q24G WOLED 2gen za ok 1200zł co też czyni dobrym zakupem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

AOC Q27G40XMN

Chyba go nie ma u nas, nie kupimy go w Europie. Nie wiem czy coś się zmieniło w tej materii. 
Dałem 1500zł, może software jest kiepski, minusy jakie ma Tandem z matrycą- banding ale sam monitor jest wypas. Nawet widać różnicę w jakości w kolorach czy w HDR. Spokojnie nie wypala oczu, nawet mam lekkie światło i nie przeszkadza. Czcionki nie są tragiczne, nic złego nie widzę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Chyba go nie ma u nas, nie kupimy go w Europie. Nie wiem czy coś się zmieniło w tej materii. 

Wtedy jak sprawdzałem to tak było. Jak widać nic się nie zmieniło - przed chwilą sprawdzałem. 

6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dałem 1500zł, może software jest kiepski, minusy jakie ma Tandem z matrycą- banding ale sam monitor jest wypas. Nawet widać różnicę w jakości w kolorach czy w HDR. Spokojnie nie wypala oczu, nawet mam lekkie światło i nie przeszkadza. Czcionki nie są tragiczne, nic złego nie widzę. 

Banding zawsze jakiś jest. Chociaż niektórzy w loterii matrycowej trafiali naprawdę kiepskie sztuki i to nawet nie chodzi o przekłamanie zdjęcia (co innego w realu, co innego zdjęcie z aparatu).
Ja po przesiadce z XMNa na obecnego Gigabyte poczułem ulgę. Czcionki na Tandemach są OK. Mi odpowiadają. 

5 minut temu, Dimazz napisał(a):

MSI MAG 274QPF X30MV

ulepszony aoc na matrycy va

A rzucę okiem. Dzięki.

EDIT: No nie wąsko... 1800zł chcąc kupić w jakimś znanym sklepie... :E 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A rzucę okiem. Dzięki.

Według mnie cena ponad 1800zł go przekreśla i prawie go nie ma, tylko w sklepie MSI. Mini LED jest spoko ale musi być konkurencyjny ceną na tle OLEDa. W tej cenie mamy dużo monitorów OLED i raczej bym nie kupił. 
Czcionki na Tandemie są ok, ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu, problemów na forum. Nie widzę dużej różnicy. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.09.2026 o 17:43, Lameismyname napisał(a):

No i powtórka z rozrywki. Nowy zaciek, który nie schodzi czyszczeniem.

I u mnie wystąpiło :) Nie wiem dokładnie kiedy, ale dzisiaj zauważyłem. Wygląda jak to określiłeś na początku, jak jakiś zaciek czy brudna matryca, lekko szara, tylko u mnie to występuje w znacznie większej części ekranu w różnych miejscach.

2837 godzin, 323 czyszczenia. W ciągu dnia praca na 30% jasności, później rozrywka na 53% jasności, wyłącznie SDR.

Kur...cze :E Będę śledził Twoje decyzje. W końcu to (m.in.) Ty przekonałeś do tego modelu :E

Opublikowano
3 minuty temu, Raiven napisał(a):

I u mnie wystąpiło :) Nie wiem dokładnie kiedy, ale dzisiaj zauważyłem. Wygląda jak to określiłeś na początku, jak jakiś zaciek czy brudna matryca, lekko szara, tylko u mnie to występuje w znacznie większej części ekranu w różnych miejscach.

2837 godzin, 323 czyszczenia. W ciągu dnia praca na 30% jasności, później rozrywka na 53% jasności, wyłącznie SDR.

Kur...cze :E Będę śledził Twoje decyzje. W końcu to (m.in.) Ty przekonałeś do tego modelu :E

Daj painta na fullscreena i obrysuj te zacieki 1:1 (jak ja). Wrzuć to na forum, to porównamy z moim obecnym i poprzednim. Do ciekawych wniosków możemy dojść.

No i taki jest niestety urok kupowania nowinek na premierę. Nikt długofalowo nie jest w stanie ocenić kwiatków jakie mogą wyjść. 
Ja mam ciągle podejrzenie na elektronikę bo w 2 przypadkach jest zbieżna z zaciekami. Może jutro kupię termometr, to zrobię jakiś roboczy pomiar temperatur.

Sam przyznaj, że to jest słabo widoczne ale jednak jest ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Daj painta na fullscreena i obrysuj te zacieki 1:1 (jak ja). Wrzuć to na forum, to porównamy z moim obecnym i poprzednim. Do ciekawych wniosków możemy dojść.

No i taki jest niestety urok kupowania nowinek na premierę. Nikt długofalowo nie jest w stanie ocenić kwiatków jakie mogą wyjść. 
Ja mam ciągle podejrzenie na elektronikę bo w 2 przypadkach jest zbieżna z zaciekami. Może jutro kupię termometr, to zrobię jakiś roboczy pomiar temperatur.

Sam przyznaj, że to jest słabo widoczne ale jednak jest ;) 

No słabo widoczne, ale na jasnym jest widoczne, a codziennie pracuję na jasnym, więc...

Próbowałem, ale obszar zacieków wchodzi na UI painta :E A nie wiem jak mogę malować na fullscreenie.

Mam taką małą kamerkę termowizyjną do telefonu, ale nie wiem czy to ma sens :P

Opublikowano
9 godzin temu, Raiven napisał(a):

No słabo widoczne, ale na jasnym jest widoczne, a codziennie pracuję na jasnym, więc...

Próbowałem, ale obszar zacieków wchodzi na UI painta :E A nie wiem jak mogę malować na fullscreenie.

Mam taką małą kamerkę termowizyjną do telefonu, ale nie wiem czy to ma sens :P

Użyłem skrótu myślowego. Daj painta na cały ekran ale w oknie. Białe tło po całości. Obrysuj zaciek i wrzuć print screena 1:1. Porównamy z moim. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

jak zaciek bedzie na print screenie?

Nie chodzi o zaciek tylko miejsce, w którym występuje.

Na trwałość oledow wpływa temperatura i jest teoria, że elektronika istotnie dodatkowo podgrzewa panel w określonych miejscach 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Daj painta na cały ekran ale w oknie. Białe tło po całości.

W tym rzecz, nie mogę wyciągnąć górnej części okna poza górną krawędź ekranu trzymając myszką belkę okna :P. Ale już wiem jak to obejść, ustawię w systemie drugi monitor "nad" oledem i pociągnę okno aplikacji w dół.