Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismynamenei wiem coś kiedyś czytałem że zależne od firmy. Niektóre dają twardszą powłokę.

Szukałbym glossy z redukcją refleksów i twardszą powłoką na nowym panelu qdoled. Tylko w rozsądnej cenie jeżeli pieniądze się dla ciebie liczą bo uważam że oledy za szybko przechodzą ewolucję. Dla mnie obecne generacje to przystanek przed drukowanymi z wyższą jasnością i trwałością

Teraz, galakty napisał(a):

A wyszło coś dużo lepszego niż mieliśmy? Tam najgorszy problem to okropny input lag przy HDR, strefy i algorytmy nie dają rady, bo sama jakość obrazu jest OK. 

jeden MSI. Stilgar wspominał o nim na filmie ale kompletnie nieopłacalny bo 2k zł. To już lepiej kupić 2 oledy za ciut więcej i wypalić

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

To ile nitów leci jak użytkujesz bo nie odpowiedziałeś?

Ewentualnie podaj ile jest na skali jasności ;)

Co do statyki to pulpit czy chcesz czy nie jest statyką tak samo jak tapeta/pasek itd ;)

Ps. jakbym leciał na fabryce to bym sobie naświetlił oczy nie wspominając o wypaleniu ;)

Edytowane przez sideband
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

A wyszło coś dużo lepszego niż mieliśmy? Tam najgorszy problem to okropny input lag przy HDR, strefy i algorytmy nie dają rady, bo sama jakość obrazu jest OK. 

Właśnie nie wiem... z ciekawości rzucę okiem. Akurat problem z monitorem wypada mi wtedy, kiedy czasu mam niewiele żeby się z tym bujać.

5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Sam jestem ciekaw jak to będzie u mnie, u mnie póki co najbardziej statyczne to jest forum, firefox. IIyama ma też opcję dopłaty 320zł do 5 lat gwarancji.:E

O w sumie dobra opcja. 5 lat gwary to jest coś.

2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

@Lameismynamenei wiem coś kiedyś czytałem że zależne od firmy. Niektóre dają twardszą powłokę.

Szukałbym glossy z redukcją refleksów i twardszą powłoką na nowym panelu qdoled. Tylko w rozsądnej cenie jeżeli pieniądze się dla ciebie liczą bo uważam że oledy za szybko przechodzą ewolucję. Dla mnie obecne generacje to przystanek przed drukowanymi z wyższą jasnością i trwałością

jeden MSI. Stilgar wspominał o nim na filmie ale kompletnie nieopłacalny bo 2k zł. To już lepiej kupić 2 oledy za ciut więcej i wypalić

Tylko ciekawe jak mają się nawet te najtwardsze do standardowych na IPS/VA/miniLED i WOLED.

2 minuty temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

To ile nitów leci jak użytkujesz bo nie odpowiedziałeś?

Ewentualnie podaj ile jest na skali jasności ;)

Co do statyki to pulpit czy chcesz czy nie jest statyką tak samo jak tapeta/pasek itd ;)

Gdzie jest licznik nitów? To Ci podam dokładną wartość jak wrócę do domu.
A co do pulpitu, przecież nikt się w niego nie gapi przecież. Z resztą - nie mam żadnej czynności która miałaby w tym dokładnym miejscu więcej jasności jak w reszcie.

2 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Też mnie to ciekawi.

To podaj mi gdzie te nity mogę sprawdzić, to jak będę w domu to podam.

Opublikowano
27 minut temu, caleb59 napisał(a):

Fakt, coś tam się pobrało przez Windows Update ale grzecznie poprosiło o instalację, kliknąłem "NIE" to w zamian otrzymałem podziękowanie za decyzję i że w razie czego mogę sobie ręcznie pobrać soft ze strony wsparcia LG i to tyle, nic nie zostało w systemie - żadnych ukrytych usług działających w tle, nic nie ma w autostarcie. Pisałem już o tym w jednym z tematów, że zmienili politykę po tej aferze Gamer Nexus i instalator nie jest już upierdliwy.

Ciekawe, bo u mnie jeszcze nic. W sensie wraz z monitorkiem, była motywacja do formata i na czystym systemie na razie Windows nic nie proponuje, więc mogli już całkowicie z tego zrezygnować, jeszcze sprawdziłem dokładnie wtedy i nic od LG nie miałem zainstalowane.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Znajdziesz test monitora to często podają ile jest na fabryce lub masz tabelkę na jakim ustawieniu i ile jest nitów.

Nawet jak ktoś leci na pełnym gamucie to też dodatkowo męczy piksele ;) Jako, że to OLED to i tło ma znaczenie na jakim pracujesz pod windą.

Retencja objawia się też w postaci plam także nie musisz mieć określonego kształtu ;)

Ps. poza tym spróbuj puścić filmy z YT do usuwania retencji to czasem pomaga i to nie jest ściema ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Tam najgorszy problem to okropny input lag przy HDR, strefy i algorytmy nie dają rady, bo sama jakość obrazu jest OK. 

Ja zauważyłem, że jak mogłem grać w trybie PS5 40fps na mini ledzie czy IPS, tak na OLED niegrywalne, "smuży"(mimo, że mam motion blur off), dopiero jak dałem odblokowane VRR w Ghost of Yotei i miałem ok 100fps to było grywalne, tryb 60fps to też jest ok. OLED jest za szybką matrycą i widać, że 40fps jest nie grywalne na takiej matrycy. Oglądałem mecz na tvp sport i teraz chociaż piłka nie smuży jak leci to leci i ją widać przez cały lot, a wtedy jakby była mniej wyraźna. 

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

Znajdziesz test monitora to często podają ile jest na fabryce lub masz tabelkę na jakim ustawieniu i ile jest nitów.

Nawet jak ktoś leci na pełnym gamucie to też dodatkowo męczy piksele ;) Jako, że to OLED to i tło ma znaczenie na jakim pracujesz pod windą.

Retencja objawia się też w postaci plam także nie musisz mieć określonego kształtu ;)

Ps. poza tym spróbuj puścić filmy z YT do usuwania retencji to czasem pomaga i to nie jest ściema ;)

Dobra. Pewnie późnym wieczorem ogarnę. Mówisz o tym teście fabrycznym co jest na wydruku (w pudełku)? Sprawdzę wszystko i wrócę z konretami. Ten mazaj wygląda jak ten poprzedni czyli jak się przyjrzeć to wyglądało to na brzegach jakby pędzlem pomalowane.

No i te filmiki serio to nie ściema?

Opublikowano

To nie ściema ;)

Jeżeli nie doszło do stałej retencji to potrafi naprawić.

Tym bardziej, że to możesz puścić np. 30min i dłużej poza tym trzeba dać wysoką jasność na OLED inaczej to nie zadziała.

LCD naprawia też np. w Dellu miałem taki test wbudowany(z różnymi planszami) w OSD odpalałeś i leciał póki sam nie przerwałeś by zlikwidować ewentualną retencje.

Ludkom AMOLED-y potrafi ogarnąć w telefonach :E

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Kara za śmianie się z mojego LG musi być. :hihot: 

Kupiłeś w końcu OLEDa :o :thumbup: ? I jak tam spadłeś z krzesła po latach na IPSie ;)

3 godziny temu, sideband napisał(a):

Ponad 1500h w 3msc grubo :E

To ja myślałem, że swoją C5 dość cisnę, a ma 331 godzin po 2 miesiącach od zakupu :hihot:

@Lameismyname ja chyba ślepy już jestem, bo nic nie widzę w tym paincie.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, skunRace napisał(a):

ja chyba ślepy już jestem, bo nic nie widzę w tym paincie.

Ja też nic nie widzę, próbowałem zwiększać jasność, wkładać nos w ekran ale to nie ma sensu, dla mnie jest białe :P  Tamto poprzednie jak kojarzę to widziałem. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sideband Zrobiłem skan tej kartki.

GigabyteT.thumb.png.76748b82a77831da4eed571e551f15ee.png

Moje ustawienia. Soft F06

Pixel Shift: ON
APL Stabilize: High
Sub-Logo Dim: ON
Corner Dim: ON
Brightness Control: ON
Tone Control: ON

Gaming:
Super Resolution: 0
Low Input Lag: On
Display Mode: Full
VRR: Enable

Picture -> HDR Game:
Brightness: 100
Contrast: 52
Light Enhance: 0
Color Enhance: 0
Dark Enhance: ON

Display: (nieistotne)

PIP/PBP: OFF

System: (nieistotne)

Language: (nieistotne)

20260927_232036.thumb.jpg.0e6ad291f002d225ff340eac2e0ec184.jpg

Wszystkie tryby HDR mają domyślnie Brightness na 100%
Nawet TFTCentral to pokazuje.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Taaaa naprawi, na pewno :E Spróbować można ale cudów nie oczekuj. 

Pobawię się jutro.

2 godziny temu, skunRace napisał(a):

@Lameismyname ja chyba ślepy już jestem, bo nic nie widzę w tym paincie.

2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ja też nic nie widzę, próbowałem zwiększać jasność, wkładać nos w ekran ale to nie ma sensu, dla mnie jest białe :P  Tamto poprzednie jak kojarzę to widziałem. 

2 godziny temu, jankooo napisał(a):

A jak ma być widać wypalenie jak wrzucił PrtScn?xD

Mogłem się walnąć i nie wlać wypełnienia. Tak czy siak obszar zaznaczyłem, a różnica jest taka jak w tym przykładzie.

kopa.png.67b7e9dd66fe678dbea735f8692ac9fc.png

41 minut temu, Slayer napisał(a):

Tyle to ja w miesiąc robię :E strach kupować OLEDa

Wychodzi na to, że MiniLED jest bardziej pragmatycznym wyborem.
Jakby było coś lepszego na rynku od AOC XMN (nie śledziłem rynku) gdzie da się ujarzmić jasność i jest więcej stref, to mogłaby być rozsądna droga.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ogłem się walnąć i nie wlać wypełnienia. Tak czy siak obszar zaznaczyłem, a różnica jest taka jak w tym przykładzie.

kopa.png.67b7e9dd66fe678dbea735f8692ac9fc.png

patrze na to i widze ze mam monitor brudny. aha wait tam sa jakeis kreski i to nie jest z mojego monitora :O

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Picture -> HDR Game:
Brightness: 100
Contrast: 52
Light Enhance: 0
Color Enhance: 0
Dark Enhance: ON

To mam rozumieć, że miałeś non stop odpalone HDR? i matryca leciała na 100% jasności? Czyli forum, internet itd lecisz na HDR?

Opublikowano
37 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

czyli w peaku osiaga max a w calym monitorze te 40%? Czy jak windows to kontroluje?

I czemu HDR do non-HDR content czyli forum/yt czesto/ pulpit?

Jakoś się nie zagłębiałem. 

100% - wali po oczach i jest jasno nie do wytrzymania.
40% - jest dosyć spoko. 

Na oko te 40% to pewnie koło 120cd/m2, bo tak monitory do rozrywki zawsze ustawiałem. 
Podkreślam - na oko. Nie mam czym zmierzyć.