Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G - problem z matrycą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz trochę racji. Posprawdzałem: panel oledowy 27'' w rzeczywistości ma w monitorach 26,7'' i 26,5'' aktywne. Ze względu na to że panele lcd 27'' mają dużo bliżej 27'' niż oledowe, to producenci monitorów wolą podawać te 26,5''.

Trochę mnie zmyliło to jak podaje to np. asus "27-inch (26.5-inch viewable)"

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
Teraz, CryptTM napisał(a):

@Lameismyname to żeś mnie waść zmartwił tym tematem... Mam nadzieję, że to wada pojedynczego egzemplarza, a temat Ci szybko ogarną.

13.04.2026 - zostawiłem monitor na rękojmię za pośrednictwem lokalnego sklepu Media Expert
14.04.2026 - dostałem aktualizację "Rozpoczęliśmy realizację Twojego zgłoszenia"
15.04.2026 - "Twoje urządzenie jest w trakcie obsługi w serwisie"

Na przeczekanie kupiłem monitor KTC H27T27 ale pechowo wysyłka z DE, więc dopiero w poniedziałek do mnie dotrze.

Co do Gigabyte MO27Q28G - patrzyłem w różnych źródłach i nie spotkałem się aby ktoś zgłaszał podobny problem, przez co zakładam, że mój przypadek jest wyjątkowy. Zobaczymy ile poczekam i jak to się skończy.

Jeżeli miałbym zgadywać, to najbardziej prawdopodobnym scenariuszem byłaby wymiana na nowy egzemplarz, bo sama matryca jest głównym kosztem monitora i nie chce mi się wierzyć, że serwis ma ich zapas i wymienia, chociaż mogę się mylić.

Ciekawy jestem jak się sprawa zakończy, a co najważniejsze - kiedy ;) 

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co do Gigabyte MO27Q28G - patrzyłem w różnych źródłach i nie spotkałem się aby ktoś zgłaszał podobny problem, przez co zakładam, że mój przypadek jest wyjątkowy.

No właśnie też przerzuciłem na szybko różne tematy i nie znalazłem problemów, a juz na pewno nie takiego "kalibru". Stąd wniosek, że pewnie jakiś wadliwy, pojedynczy egzemplarz, co przecież może się zdarzyć, dlatego liczę, że Ci to ogarną szybko :thumbup:

• Like 1
Opublikowano

@CryptTM Pomimo, że jest to pojedynczy i wyjątkowy przypadek, a tak jak wspominałem - każde urządzenie może losowo trafić się z wadą fabryczną, co niestety czasem ma miejsce, mimo wszystko wzbudzi we mnie wzmożoną czujność jeżeli otrzymam nowy monitor lub stary z wymienioną matrycą. Zobaczymy na ile profesjonalnie zachowa się serwis. Ciekaw jestem rozwoju sytuacji.

Ciekawi mnie też przyczyna tej całej draki... dlaczego część ledów białych zaczęła świecić bardziej na szaro.

Opublikowano

Musi być wada fabryczna, przecież nie jeden ten monitor ma i zapewne przebiegi też mają i grubo większe, niż u Ciebie, a mimo to - na necie ma opinię bardzo dobrego monitora, więc coś w tym musi być.

Niemniej - przy nowym monitorze cierpliwość i dokładne sprawdzenie wręcz wskazane :thumbup:

• Like 1