Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

@Lameismyname jak tak z kilkadziesiąt minut podziałasz na wyższej jasności bez przerwy, to ręką przemacaj całą matrycę, by "zmapować" równomierność temperatury matrycy na powierzchni. Bo coś czuję w moczu, że to przez większe nagrzewanie centrum (przez elektronikę) masz jakieś zmiany na środku ekranu. Co jak co, ale przy OLED powinni dawać elektronikę do podstawki - ciekawe czy który producent monitora opartego na OLED kiedyś tak zrobi.

Jest dokładnie jak mówisz. Jak się nałoży pcb na obraz to widać, które okolice się grzeją.

ezgif-2cfe565e2f5cf215.gif

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano

Masz blooming jak na Mini LED ;) A ograniczeń jakim szybkość piksela niczym nie ogarniesz na LCD.

Poza tym nikt w to nie będzie to w szedł bo to nie ma sensu. Chinole się pobawili i skończyli.

Tak naprawdę wszystko idzie w rozwój Micro LED i OLED ;)

Opublikowano

Idzie,idzie  i jeszcze długa droga żeby to przyzwoicie ogarnąć, loled już mase lat jest na rynku powiedzmy że początki chyba były już z ok 30 lat temu i dalej z jednej strony doopa bo swoje wady ma i ch... wię czy to da się mnw na tip top załatać, tak jak to z ips jest srebrzenia,niski kontrast itp. nie liczę nawet już filtrów ćwierćfalowych ktore jak były w szkiełkach to tych za myliony monet.Kto wie czy nie skończy się tak samo na ograniczeniach danej technologii. 

Opublikowano
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Tym bardziej zadziwia, że nadal nie rozumiesz, że HDR nie używa się non stop. To tak jakbym ja się upierał, że sRGB w SDR to zło bo jest wyblakłe względem fabrycznych ustawień i jechał na fabrycznych mając sroleda. Jasne - nie pasuje mi to ale faktów nie będę zaginał pod swoją narrację a Ty to robisz.

Decydując się na sroleda niestety trzeba wyrobić w sobie pewne kompromisy i nawyki, no chyba że nie zależy Ci na żywotności panelu.

Jesteś jak typowy inżynier z klapkami na oczach - wybierasz najprostsze logiczne wytłumaczenie teoretyczne i traktujesz jako ostateczne rozwiązanie problemu, nawet jak problem wykracza poza ramy i jest złożony.
Mówię Ci przecież, że dwie osoby z forum mają retencję jak moja, a używały monitorów w SDR, z tego jedna cały czas w SDR i to przy normalnej jasności. Jedna osoba z resztą potwierdza retencję w podobnym miejscu co moje.
A Ty dalej swoje. 

Kij nawet dla uproszczenia załóżmy, że ja coś robię całkiem źle to nie patrzmy na mnie, patrzmy na te inne osoby od SDR. I co wtedy? Do jakich wniosków dochodzisz Einsteinie?

Gdybym pracował w HDR na wysokiej jasności zawartości w formacie SDR (nie tak jak teraz 40%) i pracowałbym w trybach ciemnych, gdzie w małych oknach miałbym bardzo jasne elementy to może miałoby jakiś wpływ.
No i jakby wypalenie było "od czegoś" gdzie człowiek robi podobne czynności codziennie, to wystarczyłoby "przyłożyć" scenariusz do retencji i byłoby wiadomo na czym to się stało. 
Ja oba monitory (ten i poprzedni) porównywałem do tego, co robię codziennie i do niczego mi to nie pasuje. 

Naprawdę swędzi mnie ręka nad tym, a Ty mnie dalej podpuszczasz.

3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

jest problem bo ciężko o fajne VA tylko ten MSI z takich znanych. Jest mało testów ekranów LCD  wszędzie tylko oledy a rtings za paywallem.

Wybór jest bardzo mały niestety...
No i nad paywallem z RTINGs ubolewam. Kiedyś bardzo często tam sprawdzałem różnej maści sprzęt.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

A co tu testować jak OLED gniecie wszystko, VA żadnej rewolucji nie dozna, miniled lepszy od LCD i tyle, ale wciąż daleko za OLED.

Musieliby wpakować z 10-50k stref ale wtedy by kosztował 5000 zł xD 

Gniecie wizualnie to fakt. Jednak wolałbym chyba poświęcić walory estetyczne zyskując pancerność i bezobsługowość.
Zawsze jak okaże się, że jednak "do dobrego się człowiek przyzwyczaił" jest 14 dni na zwrot i można znowu OLEDa łyknąć.
Mógłbym wziąć na próbę MAG OLED 271QPX32 na QD Penta Tandem o ile powłoka jest trwała, chociaż nie widzę go w sprzedaży.

3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Jest dokładnie jak mówisz. Jak się nałoży pcb na obraz to widać, które okolice się grzeją.

ezgif-2cfe565e2f5cf215.gif

Teoretycznie mógłbym kupić termometr na podczerwień, wyświetlić na fullscreenie retencję wraz z krokami zmian (na chwilę obecną trzy) i ją pobadać pod kątem temperatury wpisując temperaturę w każde pole.
No ale chyba jako konsument i tak inżynierom tej firmy ułatwiłem zadanie. Mnie powinien interesować tak naprawdę jak najszybszy zwrot gotówki.

2 godziny temu, sideband napisał(a):

W każdym małym monitorze masz to tak to rozplanowane gdzie masz dupę po środku z flakami.

Asus/MSI/LG.... dokładnie to samo.

Ale czy "dupa z flakami" jak Ty to nazywasz nie jest czasem inna w przypadku monitorów ASUS, LG i Iiyama, pomimo tej samej matrycy?
Nie jest chyba przypadkiem, że 4 problemy na forum dotyczą akurat monitora od Gigabyte, a nikt nie zgłaszał nic o reszcie. Tutaj zły odpromiennik ciepła by wystarczył i tragedia gotowa.

Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Gniecie wizualnie to fakt. Jednak wolałbym chyba poświęcić walory estetyczne zyskując pancerność i bezobsługowość.

No to jakiś miniled na VA, ale po OLED to będzie dramat, pamiętam jaki blooming tam był przy 350-500 strefach... A czas reakcji to dramat :( 

image.png 

• Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

No to jakiś miniled na VA, ale po OLED to będzie dramat, pamiętam jaki blooming tam był przy 350-500 strefach... A czas reakcji to dramat :(  

Wiem. Na pewno bym nie wrócił do Q27G3XMN tylko chciałbym coś lepszego, Q27G40XMN jest u nas niedostępny, stąd pomysł na MSI. Jeszcze nie podjąłem decyzji chociaż jestem jej bardzo bliski.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wiem. Na pewno bym nie wrócił do Q27G3XMN tylko chciałbym coś lepszego, Q27G40XMN jest u nas niedostępny, stąd pomysł na MSI. Jeszcze nie podjąłem decyzji chociaż jestem jej bardzo bliski.

Który? Kompletnie już nie siedzę w miniled :E 

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pisałem na poprzedniej stronie: MSI MAG 274QPF X30MV

Hmmm 1152 strefy...

Tylko co z tego skoro kolory przekłamane, a OLED ma super kolory i super kontrast, tu nie będziesz miał ani tego, ani tego. 

Do tego smużenie. Pamiętam jak grałem w Squad na VA/Miniled, używając saperki widziałem smużenie czarnego koloru xD Dramat nie monitor do grania. Badziew straszny.

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Hmmm 1152 strefy...

Tylko co z tego skoro kolory przekłamane, a OLED ma super kolory i super kontrast, tu nie będziesz miał ani tego, ani tego. 

Do tego smużenie. Pamiętam jak grałem w Squad na VA/Miniled, używając saperki widziałem smużenie czarnego koloru xD Dramat nie monitor do grania. Badziew straszny.

Ja na AOC miałem wszystko na strong. Po przesiadce z OLEDa na pewno będzie degradacja ale zawsze mogę spróbować. Może akurat ten MSI jest dwa kroki do przodu przed XMNami. W końcu to najnowszy MiniLED z tego co sprawdzałem.

Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja na AOC miałem wszystko na strong. Po przesiadce z OLEDa na pewno będzie degradacja ale zawsze mogę spróbować. Może akurat ten MSI jest dwa kroki do przodu przed XMNami. W końcu to najnowszy MiniLED z tego co sprawdzałem.

Może, gdybyś kupił to daj znać, ale...

Pamiętaj że ja kiedyś miałem monitor VA, nawet nie miniled tylko zwykły. I wiesz co? Po 2 latach miałem stałą retencję paska Windowsa!!!! Opisywałem to na pclabie. Nic nie pomagało, żadne triki, pasek był wypalony na stałe i widziałem go na szarym tle, nieraz w grach nawet.

Na WOLED po 1500h nie miałem tego, co na tamtym VA a czas był podobny. Także się nie zdziw jak minileda też uszkodzisz swoim HDRem 100% :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ale po co ci ten mini led? Otrzymujesz HDR i kontrast (do filmów spoko). Otrzymujesz również dość wolną matrycę- w najlepszym wypadku porównywalną ze zwykłym IPS a w gorszym kilka razy wolniejszą (czyli do gier tak średnio). Jeszcze gdyby on był jakiś zakrzywiony to odpłacałby w innych aspektach rozrywki. Jakby on kosztował 1k to bym powiedział "super alternatywa" (coś za coś) ale on jest w cenie oledów...

Aczkolwiek po obejrzeniu recenzji tego mini leda na duży plus brak migotania vrr. Praktycznie przy każdym innym jakiego test oglądałem ono występowało a tu stilgar zauważył, że występuje tylko w ciężkich przypadkach. 

Alternatywa- chwalone glossy od Asusa

https://amzn.eu/d/0cLJidNZ

Może to warto wypróbować bo to krok w bok... a może i do przodu względem Gigabyte. Czekam na nowe qd oledy, ale taki tandem w tej cenie wydaje się już spoko okazją i palce świeżbiąxD

Ps. Pamiętaj, że u cb to nie jest standardowe wypalenie a jakiś defekt więc ja bym tak innych oledów nie skreślał

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

Może, gdybyś kupił to daj znać, ale...

Pamiętaj że ja kiedyś miałem monitor VA, nawet nie miniled tylko zwykły. I wiesz co? Po 2 latach miałem stałą retencję paska Windowsa!!!! Opisywałem to na pclabie. Nic nie pomagało, żadne triki, pasek był wypalony na stałe i widziałem go na szarym tle, nieraz w grach nawet.

Na WOLED po 1500h nie miałem tego, co na tamtym VA a czas był podobny. Także się nie zdziw jak minileda też uszkodzisz swoim HDRem 100% :E 

Nie w 100% tylko 40%. Zrobię ten pomiar bieli.

A co do przypadku ciekawe.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że włączamy HDR i zabieramy się za gierkę ale coś nas jeszcze zatrzymało, np ktoś zagadał, coś się zapomniało i ten HDR w Windowsie mamy odpalony. To jest te kilka minut, niech będzie nawet 20min albo x min, ale nie kilka godzin użytkowania non stop HDR. Bo SDR swoją drogą ale teraz pisząc od tego miejsca przełączyłem w HDR i już widzę pewne zwiększenie jasności, a niby ten suwak SDR mam na 20%, a wali więcej niż normalnie w SDR z 20% jasności w monitorze. 
Ja używam skrót win+alt+B, włączam i wyłączam, ba IIyama ma ten minus, że muszę w monitorze przełączyć- ale o nie o tym mowa, Ty używasz non stop HDR, bo tak ciężko zmienić z SDR na HDR?

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Ale 100% czasu :) A 40% w HDR top i tak dużo na pulpicie. Nawet @caleb59 Cię wyjaśnił, a on ledwo co z OLED miał do czynienia :E 

Ty to jednak beton jesteś. Jak się nie spiera ze mną o GPU Boost w Nvidii zaprzeczając fundamentom algorytmu (przeczytaj sobie np. tutaj podpunkt "Boost Binning and Thermal Throttling" https://appuals.com/gpu-boost-nvidias-self-boosting-algorithm-explained/)
To teraz będzie się spierał, że przyczyną jest soft - bo piksel świecąc w ~120 cd/m2 w trybie HDR się szybciej wypala jak w ~120 cd/m2 gdy jest ustawiony SDR :E (z resztą dwóm kolegom wyszła retencja na SDR ale to się oczywiście nie liczy).

@Raiven Dzięki.

P2L_261002_040936_470.thumb.jpg.896f8e0cb5ccb71dab6e06b59ba2394f.jpg

To co złapałeś na termowizji rzuca moim zdaniem nowe światło. Retencja z mojego pierwszego egzemplarza "uciekała" w dół.

20260413_214713.thumb.jpg.01232b47e90400e2f02802283cb491df.jpg

Obecna z drugiego egzemplarza też ma taką tendencję:
GIGABYTERUNDA3-mazaj3_10_2026.thumb.png.657909b5cc66045cb8a6c0d33a1ec9b1.png

Chyba wszystko się układa w jedną całość...