Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kompa z prockiem core i5 12 gen., zasilacz corsair 850 watt, karte grafiki radeon rx7600 i dwa dyski ssd i jeden hdd. Zasilacz kupiłem tak przyszłościowo w kierunku poważniejszych działać(gry, obróbka grafiki) ale mam takie pytanie bo może się nie znam. Czy w czasie normalnej pracy biurowej(przeglądarka www, poczta email, jakiś film) to ile taki zasilacz pod jakim obciążeniem działa??? W watach. Bo napewno nie na full ale czy jest mocno obciążony? Pytam bo się nie znam.

Opublikowano (edytowane)

Miałem inne konto założone, przyznaje szczerze. Ale na tamto dostałem bana(moim zdaniem niesłusznego). Więc założyłem nowe konto, to konto. Chce uczciwie pisać i nigdy nie chciałem banować. Wtedy to było nieporozumienie.

Edytowane przez Anakin
poprawka
Opublikowano (edytowane)

Komp bierze ile potrzebuje, pewnie taki zestaw łyknie w idle ze ściany 50-70W.

Tutaj duże znaczenie ma sprawność samego zasilacza, im sprawniejszy tym mniej strat będzie i tym mniej weźmie ze ściany.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Jest taka nieznana strona, którą mogę polecić, nawet robią testy: https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_corsair_rm850x_2024-37704-7.html

Na niskich poziomach sprawność jest niska. Jednak i tak rządzi płyta główna, GPU itd. U mnie jest to ok. 40 W, ale inni na lepszych płytach mają np. 70 W itp. więc bez miernika się nie obejdzie (nawet tani i kiepski da dużo większą dokładność).