Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad podmianą zasilacza w komputerze jaki mam w sygnaturze (trzeba mieć włączone sygnatury w profilu) jest to Seasonic 500W nie pamiętam dokładnego modelu :( ale nie jest modularny na Thermaltake SMART SE 530W modularny , żeby nie mieć takiego bałaganu w obudowie z kablami , i teraz pytanko ten SE 530W ma na linii 12 V max obciążenie 492W producent dla mojej karty graficznej podaje moc zalecaną 500W a karta i tak tyle nie bierze 130-140W według programu "RiviaTuner" zasilacz nie jest nowy bo kupiony w 2014 roku do tej pory normalnie działał na innym komputerze i nie było z nim problemów wymaga tylko przedmuchania, cały komputer z monitorem według smart gniazdka teraz bierze 74W  a w stresie w piku 250W . A tego Seasonic chce wsadzić w komputer inny z C2D na pokładzie żeby mieć czym się bawić na RODOS xD co to RODOS każdy wie :) . Tak wiem moja maszynka nie jest super nowa ale na moje potrzeby wystarcza :) . Jak to jest z tymi Thermaltake ?? 

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano (edytowane)

Na końcu tej opowieści powinieneś zadać konkretne pytanie :P

A jak chcesz zmienić zasilacz na modularny to po prostu zmień. O zgodę nikogo pytać nie musisz;)

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
4 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Na końcu tej opowieści powinieneś zadać konkretne pytanie :P

A jak chcesz zmienić zasilacz na modularny to po prostu zmień. O zgodę nikogo pytać nie musisz;)

Powiedział co wiedział :) ten SE 530 W działał wcześniej na jakimś komputerze który nie wymagał takiego mocnego zasilania dostałem za darmo to wolę wiedzieć bo na YT i w necie są o nim różne opinie jedni mówią że jest dobry a inni że nadaje się na śmietnik , ze akurat mi się trafił fajny modularny u siebie nie mam modularnego to szkoda mi go pakować w komputer który szykuje na RODOS 

Opublikowano (edytowane)

Smart SE są kiepskie, omijaj to szerokim łukiem. 

Wsadź do kompa na rodos i o nim zapomnij jak działa, one miały mega spadki napięcia pod obciążeniem, do jakiegoś starego grata akurat, ale do głównego kompa bym nie wsadził. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Nikogo nie obchodzi Twoja opowieść. Wszyscy to mają w tyłku.

Zadaj proste i konkretne pytanie jakie masz.

Po co się wypowiadać skoro nic nie ma się do powiedzenia ?? 

31 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Smart SE są kiepskie, omijaj to szerokim łukiem. 

Wsadź do kompa na rodos i o nim zapomnij jak działa, one miały mega spadki napięcia pod obciążeniem, do jakiegoś starego grata akurat, ale do głównego kompa bym nie wsadził. 

Działał tyle lat (12) w jakiś sprzęcie tylko do internetu i pakietu office , znam ich chłodzenia na procesor , dlatego wolę się dowiedzieć co jest z nimi nie tak bo opinie na internetach są różne . Domyślam się że na mój sprzęt by starczył (sygnatura) ale skoro ma skoki napięcia to lepiej nie ryzykować , jak będę czyścił wnętrze to zobaczę dokładny model tego Seasonic , nie pomyślałem wcześniej że GT301 to malutka obudowa :( 

Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Wiek mu na pewno nie pomógł, wsadź to do tego kompa na działkę i tyle, twój Seasonic jest lepszą jednostką, nie ważne jaki model, od Smart Se to praktycznie wszystko jest lepsze %-)

Właśnie na takie odpowiedzi czekałem ,czyli nic u siebie nie ruszam a SE pojedzie albo na RODOS albo pod młotek :) bo jeszcze nie mam jakieś małej obudowy żeby to wszystko poskładać 

Opublikowano

Pamiętam jak jakieś 12 lat temu składałem kompa... właśnie z Thermaltake SMART SE 530W POLECANYM I NAJLEPSZYM zasilaczem w swojej cenie, który po kilku miesiącach okazał się KIEPSKI :E ale dalej działa w kompie, który prawie od 2 lat jest mało używany.

Opublikowano
41 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Pamiętam jak jakieś 12 lat temu składałem kompa... właśnie z Thermaltake SMART SE 530W POLECANYM I NAJLEPSZYM zasilaczem w swojej cenie, który po kilku miesiącach okazał się KIEPSKI :E ale dalej działa w kompie, który prawie od 2 lat jest mało używany.

No właśnie ten ma 12 lat też coś  mi się kojarzy że nawet w polecanych zestawach na różnych stronach i na YT go wszędzie pakowali gdzie się dało bo niby miał być tani dobry i modularny widać nie jest taki super , no właśnie ten co chce mieć na działce tez będzie mało używany tylko w czasie deszczu i wieczorami , najgorzej w zimę może go coś strzelić (wilgoć). Kiepski w sensie jakieś przygody z nim miałeś ?? 

34 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Teraz są ciągle promki na zasilacze, pogonisz za 100 kilka dołożysz kilka zł i można upolować coś świeżego z gwarancją. 

Nie mam do niego pudełka ani nic tylko zasilacz i kilka kabli do grafiki i do dysków , mówisz za sto kilka zł go wystawić i kupić coś innego tylko co ?? 

Opublikowano
4 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

No właśnie ten ma 12 lat też coś  mi się kojarzy że nawet w polecanych zestawach na różnych stronach i na YT go wszędzie pakowali gdzie się dało bo niby miał być tani dobry i modularny widać nie jest taki super

Dobrze Ci się kojarzy :) wszędzie go polecali, i ja też się dałem nabrać, choć złego słowa na niego nie powiem(działa do dzisiaj). Nawet się nie interesowałem co w nim jest kiepskiego, ale minka trochę zrzedła jak kilka miesięcy po zakupie, ludzie mówili żeby go nie kupować :E 

Opublikowano
9 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Nie mam do niego pudełka ani nic tylko zasilacz i kilka kabli do grafiki i do dysków , mówisz za sto kilka zł go wystawić i kupić coś innego tylko co ?? 

Powinien koło tej stówki pójść, wysłać możesz w jakimkolwiek kartonie, opisz jakie kable wstaw za 100 i ktoś się znajdzie. 

Możesz z używanych polować wtedy np. na Vero L5, MSI BN, wczoraj za 100 poszedł jeden widziałem, więc wymiana albo za darmo albo dokładasz kilka zł.

np

https://allegrolokalnie.pl/oferta/psu-zasilacz-msi-650w-80-bronze

Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Dobrze Ci się kojarzy :) wszędzie go polecali, i ja też się dałem nabrać, choć złego słowa na niego nie powiem(działa do dzisiaj). Nawet się nie interesowałem co w nim jest kiepskiego, ale minka trochę zrzedła jak kilka miesięcy po zakupie, ludzie mówili żeby go nie kupować :E 

No nawet znalazłem coś takiego ThermalTake SE 530W (Test) a tego gościa coś kojarzę sam polecał ten zasilacz xD . I był jeszcze drugi co też go polecał ale już nie pamiętam nicku 

3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Powinien koło tej stówki pójść, wysłać możesz w jakimkolwiek kartonie, opisz jakie kable wstaw za 100 i ktoś się znajdzie. 

Możesz z używanych polować wtedy np. na Vero L5, MSI BN, wczoraj za 100 poszedł jeden widziałem, więc wymiana albo za darmo albo dokładasz kilka zł.

np

https://allegrolokalnie.pl/oferta/psu-zasilacz-msi-650w-80-bronze

A co powiesz na ten niby to samo ale mniej popularny SE 630W tego mogę wyrwać nie długo od szfagra bo będzie robił upgrade kompa , szukam czegoś modularnego do siebie bo obudowa nie jest jakaś super duża . Do kompa na działkę może iść nawet mniej niż 500W bo tam idzie komputer z procesorem legendą i mistrzem OC czyli E8400 :) 

• Haha 1
Opublikowano

Wszystkie Smart Se to to samo, to nie był dobry zasilacz, a teraz z wiekiem jest tylko gorzej, jak wyrwiesz za 50zł i sprzedasz za 100 to taki interes można zrobić. 

Twój TUF nie jest duży? %-) 

Ja do Jonsbo V4 wsadzam pełną płytę mATX z Phanteksem PH-TC12LS, zasilacz ATX i nie mam problemu z przewodami, poćwicz ułłożenie ich i spięcie a się pomieści bez problemu. 

Co Ci po zasilaczu modularnym jak to złom, MSI, którego wysłałem to nie jest jakiś top, ale 10x lepszy niż smart SE.

I na koniec jeszcze raz weź się od tych Smart SE trzymaj z daleka, chyba że sprzedasz je i kupisz coś lepszego ;)

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Wszystkie Smart Se to to samo, to nie był dobry zasilacz, a teraz z wiekiem jest tylko gorzej, jak wyrwiesz za 50zł i sprzedasz za 100 to taki interes można zrobić. 

Twój TUF nie jest duży? %-) 

Ja do Jonsbo V4 wsadzam pełną płytę mATX z Phanteksem PH-TC12LS, zasilacz ATX i nie mam problemu z przewodami, poćwicz ułłożenie ich i spięcie a się pomieści bez problemu. 

Co Ci po zasilaczu modularnym jak to złom, MSI, którego wysłałem to nie jest jakiś top, ale 10x lepszy niż smart SE.

I na koniec jeszcze raz weź się od tych Smart SE trzymaj z daleka, chyba że sprzedasz je i kupisz coś lepszego ;)

W jak dla mnie jest malutka w porównaniu do tej z której wydobyłem E8400 i resztę bebechów albo takie wrażenie bo on siedzi na płycie Micro ATX . tego SE 650 to bym dostał nawet za darmo  

15 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

@ChudyXp ja nawet nicki pamiętam z laba, kto to polecał 🙂.

Ale jak mówi kolega wyżej, olej tego SE

Pewnie mieli za to płacone "Materiał Sponsorowany" xD 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

tego SE 650 to bym dostał nawet za darmo  

To weź i sprzedaj :szatanek:

Możesz kupić coś świeższego do siebie i dać Seasonica na działkę.

Albo coś po kosztach dać tam.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
3 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To weź i sprzedaj :szatanek:

Możesz kupić coś świeższego do siebie i dać Seasonica na działkę.

Albo coś po kosztach dać tam.

Czyli tymczasowo ten SE idzie do legendy a jak mnie coś strzeli to sprzedam jako całość z tym SE 530W i kupie jaki po lesingu DELL np taki żebym mógł na nim postawić monitor bo ma być tylko do filmów i sprawdzania kamer po WI -FI . Jak pisałem dlatego polecali te SE bo mieli za to zapłacone 

Opublikowano
4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Se na działkę jeszcze ujdzie.

Wystawie go na OLX jak się nie znajdzie żaden chętny w ciągu tygodnia to wrzucam go do kompa na działkę