Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, kalderon napisał(a):

Po przeczytaniu testu obudowy trochę mnie ona boli, może być niepotrzebnie głośno pod obciążeniem. Rozważ, ma 21x41cm:
https://www.x-kom.pl/p/1320508-obudowa-do-komputera-smx-pixel.html

Cytat:"Piękna, miejsca dużo, zapewnia świetną wentylacje, materiały są ok. Z minusów to wiatraki załączone do obudowy mają jakąś dziwną wtyczkę a nie 4pin zwykłe co zmusza nas do korzystania z sterownika fan/led z tyłu obudowy,"

Jednym słowem z daleka od niej. Normalne PWM mają być wentylki.

6 minut temu, Qrdello napisał(a):

O nie. Ale że jak. Głośna ? Nieeee.

Naprawdę nie potrafisz odpuścić? Twoja racja musi być mojsza? Cytuje samego ciebie: "Ja kończę."

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Hub jest w porządku, można normalnie wszystkim sterować z BIOSu. Poza tym ktoś chyba pomylił wtyczki bo dokładnie ten sam wentylator pracuje w chłodzeniach Kazumi i Taifu więc muszą pasować do standardowych złącz. A ogólnie jest sporo pochwał tych wentyli (ciche+wydajne), do tego filtr przeciwkurzowy nawet na froncie, biorąc pod uwagę masę blachy powinny być nie najgorsze. Za 189zł (a nawet za 289) trudno o coś lepszego.

Opublikowano
11 minut temu, Grolshek napisał(a):

Naprawdę nie potrafisz odpuścić? Twoja racja musi być mojsza? Cytuje samego ciebie: "Ja kończę."

Niech wyjdzie na Wasze. Nie mogę się już doczekać tego tematu xD 

Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Niech wyjdzie na Wasze. Nie mogę się już doczekać tego tematu xD 

Poleć mi kolego obudowę do 20 cm szerokości z xkom, jak na razie każda proponowana na swoje minusy. Słucham każdego głosu. Również w doborze zasilacza jak i reszty podzespółów

Opublikowano

Nikt Ci specjalnie tego napisał, to niech będę ja pierwszy:

Ograniczając się do 20cm ograniczasz się do kilku modeli obudowy, wszystkie generalnie dość słabej jakości (cienka blacha, mało funkcjonalności wewnątrz, ostre krawędzie czy chociażby wyłamywalne porty). Tutaj jedyna solidna, często polecana obudowa to chyb Irid 503 V2, lub nawet 3 już teraz. Dawno jej nie sprawdzałem. Powinna być w X dostępna coś koło 2 stówek. Jedyny minus jest taki, że musisz wybrać płytkę m-atx. 

Tymczasem jeżeli półka może być poszerzona o kilka cm otwierasz się na normalne, czasem nawet dwukomorowe konstrukcje które zostaną Ci na lata. Takie podzespoły jak płyty główne, zasilacze czy chłodzenia dobieramy z odpowiednim zapasem, na kolejne 2 kompy. Bo wybierając tu i teraz, tnąc koszty i idąc w półśrodki trzeba później kombinować jak koń pod górkę. Rozumiem problem braku miejsca, ale nie rozumiem braku pragmatycznego podejścia do sprawy.

Tymczasem przy 232mm "głębokości" masz już 500DX który z powodzeniem ogarnie kilka kompów w przód.

Zasilacz? W granicach 4 stów można wybierać wśród konstrukcji MSI, Corsaira, Chiefteca, Endorfy w zakresie do ca. 750W. Obecnie się będzie nudzić taki zasilacz, ale powinien ogarnąć nawet 300+W GPU i proc z x3D bez problemu, gdzieś tam w przyszłości. Co wybrać? To co cenowo akurat w danym momencie najbardziej odpowiada i ma ogólne dobre oceny.

Kwestia jest tego typu że albo faktycznie składasz coś  z zamysłem i to będzie działać porządnie, albo idziesz na zbyt duże kompromisy i później przeważnie coś wyjdzie.

• Like 1
Opublikowano

Chyba wezmę te XPG Valor żeby mi się bez problemu zmieściła. W przyszłości jeśli się nie sprawdzi to zawsze mogę wymienić za niewielki koszt oraz zmodyfikować półkę żeby zmieściła większą budę 

• Like 1
Opublikowano

Niezły pomysł miał @bourne2008 z Lian Li, ale tam faktycznie chcąc wcisnąć się w budżet musiałbyś zejść do mniejszej ilości ramu i jeszcze kilka innych zmian wprowadzić, bo itxowe AM5 tanie nie są. Niemniej efekt byłby zacny. Przy 9600x od strony procka nie byłoby specjalnie gorąco, gorzej z GPU.

Opublikowano
19 minut temu, Dirian napisał(a):

A co ci nie pasuje w tej XPG? 

W polskim teście, wśród innych obudów dostępnych na naszym rynku wypadła fatalnie:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_obudowy_xpg_valor_air_plus_gaming_pelna_para-40348.html#7

HWBusters nie testowało skuteczności chłodzenia podzespołów. A im gorętsze podzespoły tym wyższe obroty chłodzenia procesora i karty graficznej. No i wentyle mają 3-pinowe włącza.

29 minut temu, Qrdello napisał(a):

Tutaj jedyna solidna, często polecana obudowa to chyb Irid 503 V2, lub nawet 3 już teraz.

Irid nie jest specjalnie solidniejszy, do tego model 503 cierpi przez to że jest niski - dostaje mało miejsca między GPU a piwnica zasilacza i grubsze karty mogą być lekko podduszane. I się nie zmieści wzdłuż. Nie ma zalet względem Pixela.

31 minut temu, Qrdello napisał(a):

i proc z x3D bez problemu

Procki z X3D jak 7800X3D czy 9800X3D mają bardzo niskie zużycie energii, one nie są wyzwaniem dla zasilacza.

Opublikowano

Dobra koledzy i koleżanki, za dużo problemów się narobiło z tymi 20cm. Bez sensu iść na takie kompromisy. Zmodyfikuję sobie półkę a potem całkowicie wymienię więc poproszę o porządną obudowę do tych 25 cm szerokości

• Upvote 1
Opublikowano

Mój 7800x3D regularnie biorący 100W przy kompilacji shaderów by się nie zgodził xD to wprawdzie nie poziom 150W przy R9 czy dowolnego intela, ale też nie 65W z tego R5. A to tylko rdzenie, dolicz do tego IF, chiplet x3D i realnie 120-130W pęka. 9800x3D jest pod tym kątem realnym postępem, to fakt.

Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Mój 7800x3D regularnie biorący 100W przy kompilacji shaderów by się nie zgodził xD to wprawdzie nie poziom 150W przy R9 czy dowolnego intela, ale też nie 65W z tego R5. A to tylko rdzenie, dolicz do tego IF, chiplet x3D i realnie 120-130W pęka. 9800x3D jest pod tym kątem realnym postępem, to fakt.

To chyba swojego 7800X3D jakoś odblokowałeś bo on w Blenderze ciągnie 85W..

Opublikowano

Jak odpalę tamtego kompa to aż z ciekawości wrodzonej zweryfikuję, ale dałbym sobie rękę uciąć że przy obciażeniu pokroju liczenia shaderów w grach widuję regularnie wyniki 95+W, czasami ponad trzy cyfrowe. No chyba że MSI AF przekłamuje, ale nie kojarzę żeby mu się jakoś zdarzało aż tyle kłamać.

Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jak odpalę tamtego kompa to aż z ciekawości wrodzonej zweryfikuję, ale dałbym sobie rękę uciąć że przy obciażeniu pokroju liczenia shaderów w grach widuję regularnie wyniki 95+W, czasami ponad trzy cyfrowe. No chyba że MSI AF przekłamuje, ale nie kojarzę żeby mu się jakoś zdarzało aż tyle kłamać.

Nie ma mowy. Robiłem wszystko żeby go powyżej tych 90W puścić i zwyczajnie się nie da.

• Confused 1
Opublikowano

Jak pisałem wyżej rezygnuję z max 20cm szerokości obudowy i wolę zmienić półkę. Może być trochę ponad 40cm długości, najlepiej jakby nie była też super wysoka, standardowy wymiar, oby nie wielki kloc