Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Ostatnio kupiłem telefon vivo X300, który niestety ma bardzo agresywną redukcję szumów, która powoduje że dźwięki otoczenia (szum drzew, szum przejeżdżających ptaków) brzmi jak by było to nagrywane telefonem komórkowym z poprzedniej epoki. Audio brzmi dosłownie jakby miało bitrate na poziomie 16-32 kbps.

Z tego powodu chciałbym się poradzić co byście proponowali za nieduże pieniądze, żeby ten mikrofon zastąpić? Myślałem nad takim najprostszym mikrofonem USB-C (bez żadnych urządzeń łączących mikrofon z telefonem przez bluetooth) z AliExpress za 15 zł (LINK do propozycji). Chętnie posłucham innych propozycji. Może jakieś słuchawki z mikrofonem? Albo no nie wiem? Rejestrator dźwięku jako kompletnie zewnętrzne źródło dźwięku :P Powoli mózg mi od tego paruje, więc liczę na pomoc.

Edytowane przez jsfighter
Opublikowano

Ponieważ jedyny program który to umożliwia to chyba OpenCamera, w której mam słabą kontrolę nad oświetleniem - ISO samo tam się ustawia na podstawie automatycznej wartości czasu naświetlania. Jedyne czym można sterować to EV.

Opublikowano

Okej, może inaczej:

Czy jeżeli kupię mikrofon USB-C, który bezpośrednio podłączam do telefonu LUB mikrofon z Jack 3.5mm, którego za pośrednictwem przejściówki podłączam do portu USB-C, to czy mam 100% pewności że dźwięk z mikrofonu nie zostanie także przefiltrowany i nachalnie odszumiony przez software w telefonie?