Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

To mój pierwszy post na tym forum i szukałem podobnego problemu i jego rozwiązań, ale nie znalazłem w sumie żadnego wyjścia.

Kupiłem niedawno nową grafikę - Gigabyte GeForce RTX 5070, procesor Ryzen 9 5950x i zasilacz Corsair RM850x. Po ich podłączeniu okazało się, że komputer działa, ale przy próbach odpalenia gier lub programów graficznych, wszystko poza wiatrakami i wewnętrznymi światłami nagle się wyłącza, a przycisk zasilania świeci, ale przestaje działać, przez co wyłączyć mogę tylko switchem od zasilacza z tyłu. Temperatura nie wzrasta, komputer jest totalnie zimny. Wykonałem stres testy grafiki, ze wszystkimi sobie poradziła i podczas nich nic się nie wyłączyło.

Przy okazji jeszcze podam płytę główną, bo może to w czymś pomoże - B450 tomahawk.

Potrzebuję rozwiązać problem jak najszybciej, bo programy graficzne są mi bardzo potrzebne w codziennym życiu.

Opublikowano

czym podpinałeś GPU to PSU ??? rozumiem ze przejsciówką dołączoną do gpu. Teraz pytanie masz 1 x 12 hpwr z 2 czy 3 wtyczkami ??? . Zasilanie powinno być podpiete osobnym przewodem z PSU.

Opublikowano

Niestety ciężko mi będzie odpowiedzieć na niektóre pytania, bo nie znam się kompletnie na komputerach, ale postaram się opisać kable i to co już robiłem tak, żeby to miało sens.

"Czy podczas tego incydentu wentylatory w obudowie wchodzą na maksymalne obroty czy pozostają bez zmian? "

Nie jestem pewny. Wydaje mi się, że chodzą tak jak wcześniej. Na pewno nie słychać żadnej zmiany.

"czym podpinałeś GPU to PSU ??? rozumiem ze przejsciówką dołączoną do gpu. Teraz pytanie masz 1 x 12 hpwr z 2 czy 3 wtyczkami ??? . Zasilanie powinno być podpiete osobnym przewodem z PSU."

Jeżeli dobrze rozumiem to GPU = grafika, PSU = zasilacz (przepraszam, ale serio niewiele wiem na ten temat).

Grafikę na początek przypiąłem kablem 12+4 dwustronnym, prosto do zasilacza. Przed zapytaniem tutaj zmieniłem kabel na przejściówkę, która przyszła razem z grafiką - z jednej strony wtyczka 12+4, rozwidlająca się na 2 gniazda 6+2. Z tego do zasilacza poszły 2 kable opisane jako PCIe.

Drugiej części pytania ("Teraz pytanie masz 1 x 12 hpwr z 2 czy 3 wtyczkami ???") nie zrozumiałem, mam nadzieję, że te informacje już są w miarę chociaż pomocne

Opublikowano

Z rzeczy, które próbowałem jeszcze zrobić:

Zupdatowałem sterownik NVidia GameReady, bo okazało się, że wyszła wczoraj nowa wersja.

Puściłem testy OCCT:

- procesor

- grafikę

- zasilacz

nie wykryło żadnych błędów

Problem nadal występuje

Opublikowano

Wszystkie wtyczki posprawdzane i podociskane juz wielokrotnie. Ram też sprawdzony przez OCCT, też żadnych błędów.
Ramu mam 32 GB w 2 kościach

Opublikowano

To tu bym poprosił o wyjaśnienie, bo tak jak pisałem jestem kompletnym laikiem, więc ani nie wiem co mam puścić na 3200 mhz, ani jak to zrobić

Opublikowano

jeez, jeden pisze zeby wyłączyć XPM a drugi włączył EXPO

jeśli obciążenie GPU wywala system, to  akurat RAM jest  mniej prawdopodobny (zwłaszcza że robiłeś testy)

1. kabel przetestowany 12v i 2xpcie -więc tu OK

2. sam zasilacz może być felerny - może pociągnięcie 200W z 12V wyłącza zabezpieczenia - spróbuj inny zasilacz

3. sama karta

albo  spróbowałbym wymienić procek na taki  z iGPU i  sprawdził co dzieje się z kartą w device manager, ew GPU-Z

albo  spróbował  z inną kartą o podobnym poborze prądu

4. płyta - raczej nie, ale mogło wystąpić przeciążenie po PCIe

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Niestety ani grafiki ani procesora innego już nie mam.

Zasilacz za to mam. Spróbuję podłączyć stary 650W i sprawdzę czy będzie ten sam problem

Opublikowano

Test grafiki był wykonany ,co prawda occt który może siedzieć mocniej na VRM niz GPU. Jeśli chodzi o ram to by trzeba było fiflaki porobić ,każda osobno w 4 slotach plus tester jakis ramu. Warto też sprawdzić na niższym pcie lub przełączyc w biosie na pcie 3.0.Wiele ryzenow bylo częściowo popalonych np niesprawne pcie 4.0

• Upvote 1