Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój monitor ponad 16 letni iiyama e200ws wyzionoł ducha- Juto musze cos zamówic na tip top . skłaniam sie ku monitorom ponizej

ogólnie ma służyć do Youtube word-a przeglądanie neta, zdjec. bez grania. ogólnie do zadań domowych:) 24 cale wystarczy. będzie wisieć na ścianie jak poprzednik

Budżet do ok 400-600 zł/ fajnie aby był wygodny dla oczu/ miał głośniki  . może ale nie musi mieć hub usb, Zastanawiam sie nad: 

Dell Plus S2425HSM https://www.x-kom.pl/p/1474987-monitor-led-24-235-264-dell-plus-s2425hsm.html#Specyfikacja

Dell P2425H/5Y https://www.x-kom.pl/p/1264620-monitor-led-24-235-264-dell-p2425h-5y.html#Specyfikacja

GIGABYTE GS25F2 24.5" 1920x1080px IPS 200Hz 1 ms https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-gs25f2-24-5-1920x1080px-ips-200hz-1-ms-gtg

bardzo prosze o subestie czy z tych czy cos innego wybrac. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, leoncjo84 napisał(a):

Jeśli tak to jaki model?  Mój komputer jest z kartą graf zintegrowaną

Jaką masz płytę główną i procesor? Bo współczesne procesory (np. i3 12100) i płyty główne nie powinny mieć problemu nawet z 4K @ minimum 60Hz.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Podpinam się pod temat, bo mam podobną sytuacje . Mój stary monitor to LG Flatron E2350V którego mam od 2010 roku – co prawda jeszcze działa i da się na nim robić, ale matryca już powoli wysiada i chciałem coś spróbować nowego .Komputer  (i3 2100, 4GB RAM, grafika GeForce GT 430 1GB)z 2012 roku no i właśnie wczoraj przyszła ta iyama G-Master G2771QS-B1 Red Eagle . Generalnie kolory wszystko mi pasuje naturale nie przesycone dodam , że to ma być monitor do zwykłego użytkowania bez gier , ale mam kilka wątpliwości po pierwszych testach .
Skaczący kontrast i jasność nie wiem czy to takie  wrażenie, że obraz samoczynnie zmienia kontrast i jasność, mimo że w menu monitora wyłączyłem automatyczne funkcje. Czy tak stara karta graficzna (GT 430) może mieć wpływ na stabilność sygnału ?
Nierówne podświetlenie lewa bielsza, prawa ciemniejsza prawa strona ekranu wydaje się ciemniejsza, a lewa wpada w mocniejszą biel. Pokój mam jasny od południa bez rolety :D , monitor stoi przy oknie (ale nie centralnie). Czy to wada fabryczna matrycy, czy złudzenie optyczne przez światło z okna kurde nie pamiętam jak jest na starym LG no i te kąty widzenia też takie średnie . O tych kątach to jest mówione w poradniu na YT a wybrałem go też ze względu , że ma naturale nie przesycone nie chciałem regulowanej podstawki bo mi regulacja nie jest potrzebna i zajmuję on akurat bardzo mało miejsca jak na rozmiar a stolik mam mały . Dziwne jest  też to , że przy oglądaniu YT czy jakieś wideo jest ok.

Edytowane przez katalonczykfcb
Opublikowano
2 godziny temu, katalonczykfcb napisał(a):

Komputer  (i3 2100, 4GB RAM,

Podaruj sobie trochę luksusu i wymień to CPU na przynajmniej i5 2400 (obecnie sprzedawane są w cenie złomu), a RAM'u wstaw te 16GB (moduły DDR3 4GB też są w cenie złomu ... nawet jak masz płytę na max 2 moduły, to przynajmniej wstaw te 2x4GB, a najlepiej 2x8GB). Za parę groszy będziesz miał "inny sprzęt".

Skaczący kontrast i jasność

Może masz jakiś tryb "dynamicznego kontrastu", lub pseudo HDR włączone w monitorze?

Czy tak stara karta graficzna (GT 430) może mieć wpływ na stabilność sygnału ?

Nie. Zakładam połączenie jakimś cyfrowym łączem (HDMI lub przynajmniej DVI-D). Wszak analogowy D-SUB to już relikt przeszłości, choć nawet na takim antyku, nie powinno być takich zmian kontrastu/jasności.

Nierówne podświetlenie lewa bielsza, prawa ciemniejsza

Na LCD nierówności jasności na poziomie ponad 20% to normalka ... pytanie czy tam masz różnicę taką typową dla LCD (np. 23%), czy może ponad 30% (to już byłoby nietypowo kiepsko). ... jednak tego bez pomiaru kolorymetrem się nie dowiemy.

Generalnie kolory wszystko mi pasuje naturale nie przesycone dodam ,

wybrałem go też ze względu , że ma naturale nie przesycone

Takie rzeczy, to kwestia choćby profilu monitora i ustawień Windows/oprogramowania - praktycznie każdy ekran przy poprawnych ustawieniach (głównie Windows) ma nieprzesycone kolory.

ps. nie pamiętam, czy Windows 10 ma opcję zarządzania kolorem dla systemu (kwestia likwidacji przesycenia)

Opublikowano

Tylko zamiar był tak ,żeby nic w tym kompie nie ruszać szkoda się bawić bo ty by trzeba wymienić dysk na ssd i karte graficzna najlepiej .
Tutaj mówi o słabych kątach widzenia i bleeding
Co do monitora mam go ustawionego praktycznie tak jak farbycznie na standard  I style colour mam wyłączone tak samo kontrast podwyższony  HDR , over drive technologia x-res ,  direct drive to wszystko wyłączone i sterowanie ddcici tak samo wyłączone . Może to przez jasny pokój  tak się wydaje sam nie wiem .

Opublikowano
Godzinę temu, katalonczykfcb napisał(a):

Tutaj mówi o słabych kątach widzenia i bleeding

Każdy typowy IPS (bez filtra A+TW lub OCF, który mają dopiero EIZO CG), będzie miał srebrzenie czerni pod kątem (co za durna ta nazwa "bleeding" swoją drogą). Jak nie chcesz mieć tego problemu, to OLED jó łelkom ;-P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To ja też się podepnę czy ktoś używa lub może coś powiedzieć o tym AOC 25G3ZM .Zmieniłbym z  obecnego Eizo  , kupiłem gigabyte g25f2 ale tak "walił białą poświatą ",ze go oddałem , (mój 13 letni monitor przy nim to niebo a ziemia). Ten AOC jest na VA więc nie powinno być z tym problemów. Kupiłbym może i oled ale nie ma oled FHD (przynajmniej nic mi o takich nie wiadomo). Widziałem testy "otyłego  pana"  na youtube i niby ok ale może ktoś używa i sam mógłby 2 słowa powiedzieć. 

Opublikowano
17 godzin temu, nalewator napisał(a):

Do 1440p potrzeba mocniejszą karte graficzna

Zależy od ustawień DLSS (czy tam innego FSR).

17 godzin temu, nalewator napisał(a):

Chyba się to IPS glow  nazywa

... ok, czyli chodzi o to srebrzenie czerni pod kątem.