Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, Co może oznaczać takie dziwne klikanie jakby przyciskiem myszy lub tykanie minutnika jak na zegarze ściennym pochodzące z obudowy komputera? Dodam że dźwięk taki (co prawda nie głośny, bo po nachyleniu do obudowy komputera tylko słychać, przy załozonych słuchawkach kompletnie nic nie słychać, także plus chociaż taki z tego) pojawia się kiedy na coś się najeżdża ale podczas samego użytkowania komputera np. podczas przeglądania treści w internecie z przeglądarki lub na najeżdżanie jakiś opcji w systemie komputera (np. na pulpicie lub w ustawieniach), a podczas oglądania jakiegoś filmu nic nie słychać.
Problem tak na prawdę miałem już od dłuższego czasu i jakoś się nie zastanawiałem aby to w pełni rozwiązać bo po prostu mi nie przeszkadzało, ale teraz w związku z przeprowadzką i innym położeniem PC obok biurka zauważyłem że bardziej intensywnie ten dźwięk chodzi. Dodam, że w BIOSIE tego nie słychać. Czy może być to spowodowane ustawieniami zasilania w systemie (w tym przypadku to akurat Win11) czy może to przez zasilacz? Jeśli chodzi o moją kartę graficzną to niestety nie trafiło mi się na loterii i mam piszczenie cewek w niej od początku użytkowania tego PC. Undervolting jej nie pomógł. 

Po zdjęciu panelu bocznego i nasłuchaniu tego dźwięku jest to gpu albo płyta główna, skąd pochodzi ten dźwięk klikania w idle. Proszę o wskazówki i Rady. Dzięki. 
Specyfikacja:
Procek: Amd ryzen 5 5600 6 rdzenieniowy
Karta: Amd radeon rx 6700 xt
Ram: patriot viper 32 gb ram, ddr 4,cl 18, 3600 mHz
MOBO: AsRock b450
Dysk: lexar nm620 1 Tb
Obudowa: Modecam Volcano amirani black
Zasilacz: Endorfy vero L5 600W
Chlodzenie: Endorfy Fera 5 

Edytowane przez Malinaa