Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obejrzałem jeszcze kilka razy ten trailer nowego Xenoblade i aż morda mi się uśmiecha. Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do tego co pokazali, szczególnie twarze postaci wydawały mi się dziwne. chociaż główna bohaterka wygląda fajnie. Ale zwróciłem też uwagę na to że mimo iż jest to gra tylko na Switcha 2, to nie widać jakiegoś dużego upgrade graficznego. A Monolith przecież zawsze wyciskało z konsoli tyle ile się da. Ale teraz mi się bardzo podoba. I muzyka też jest super. Podobno będą kompozytorzy z poprzednich Xenoblade m.in z dwójki.

Co myślicie o tym trailerze?

• Like 1
Opublikowano

Jak wspominałem w ogólnym wątku, czekam, ale w pełni nie przekonuje mnie ten setting.

Co do grafiki to wszystkie obecne gry Nintendo lekko zawodzą, gdy weźmie się pod uwagę twórców Third Party. Aż dziwne, że taki Capcom czy CD Projekt Red jest w stanie wyciągnąć więcej mocy z NS2.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś nie jest fanem serii i nie wie do końca "z czym to się je" to trailer trochę paskudny ; d

Ja tam ogólnie się odbiłem od jRPG. Kiedyś wielki fan a dzisiaj nie jestem w stanie znieść RE, generycznego środowiska świata, ordynarnych, bezczelnych fetch questów, brak grubych wyborów moralnych oraz jednostajnych, powtarzalnych do bólu walk.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
25 minut temu, Tankietka napisał(a):

Ja tam ogólnie się odbiłem od jRPG. Kiedyś wielki fan a dzisiaj nie jestem w stanie znieść RE, generycznego środowiska świata, ordynarnych, bezczelnych fetch questów, brak grubych wyborów moralnych oraz jednostajnych, powtarzalnych do bólu walk.

Wielkim fanem jRPG nie jestem, ale trochę ich ograłem (Persona 5, prawie cała seria Trails, Xenoblade itd..).

Prawdą jest że ten gatunek jest mocno zacofany i nikt nie wykorzystuje w pełni jego potencjału. Ba, po Ekspedycji 33 jestem w stanie twierdzić że europejczycy zrobili lepszego jRPG niż japończycy. To ogólnie jest problem z całym japońskim gamedevem, nie tylko tym gatunkiem. Od wielu lat obserwuję u nich brak jakiejkolwiek chęci do rozwoju, czy wręcz kompletną ignorację w pewnych aspektach. Może są wyjątki typu Capcom, ale jest ich mało. Dla przykładu - zacofanie technologiczne. From Software w Elden Ringu nadal ma zbugowany tryb HDR, a dodatkowo nakładają czarne paski na ekran jak ktoś ma 21:9, mimo iż silnik gry wspiera 21:9. Te paski są nałożone sztucznie w postprocesie bo tak. I trzeba je specjalnie ściągać modem, co wiąże się z koniecznością grania offline. Więc ja nie widzę moich ukochanych wiadomości od graczy :( 

Jak widzę że gra jest z Japonii to spodziewam się już zestawu następujących cech: brak 21:9, lock fps (kiedyś na 30, dziś na 60), słabą optymalizację. Jakoś koreańczycy czy chińczycy potrafią wypuścić gry w akceptowalnym stanie technicznym. Japończycy w większości przypadków nie. Mam nawet taki śmieszny przykład z nowymi Trailsami, które mają 21:9 i trochę fajnych opcji w ustawieniach. Ale mają je tylko dlatego że w implementacji tego pomógł pewien człowiek z zachodu, który kiedyś tworzył moda naprawiającego Dark Soulsy (DSFix) :E

Tutaj mamy do czynienia z konsolami, więc część z tych mankamentów odpada. Ale nadal pozostają pewne archaizmy w samej strukturze gier. I to najbardziej było widać chyba w Xenoblade 2. Gdzie przeklikiwanie się przez menusy było czasem uciążliwe. Jest tam nawet taki system, że postać uczy się kolejnych perków poprzez używanie jakichś skilli. Np. 'użyj 20 razy tego skilla, żeby odblokować ten perk'. Niby spoko, ale do czasu aż zobaczyłem że perk się odblokuje dopiero jak wejdę do menu, do widoku perków tej konkretnej postaci. Jeśli tam nie wejdę, to będzie cały czas zablokowany i perk na kolejnym poziomie nie będzie się odblokowywał :E Genialne.

Tak czy inaczej - kończąc ten mój przydługi wywód. Seria Xenoblade wciągnęła mnie głównie fabułą. No i jednak były to też zawsze jedne z ładniejszych gierek na Switcha. Systemy walki we wszystkich Xeno też są spoko. Sama eksploracja często kuleje, świat wygląda ładnie ale jest pustawy. Na pewno nie jest to seria gier która przypadnie każdemu do gustu. Po prostu trzeba tutaj przymknąć oko na pewne rzeczy.

• Like 1