Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema potrzebuje mądrych głow xD problem komputer nowy(kupione nowe części składany od zera) sytuacja wygląda tak że po złożeniu i włączeniu staruje w taki sposób że przechodzi 2 testy z 4(POST) przechodzi cpu chwilę świeci/gaśnie potem DRAM zapala świeci parę sekund  i gaśnie ale VGA oraz Boot w ogóle się nie zapalają  :/ 
Komputer potem pozostaje włączony ale jest brak reakcji na co kolwiek nie ma obrazu, nie wykrywa usb myszy i klawiatury ale usb c potrafi ładować telefon.

Rzeczy jakie sprawdziłem 

Próba włączenia na jednej kości pamięci RAM w różnych slotach 2 i 4 od procesora każda z kości sprawdzona

Reset CMOS w tym aktualizacja biosu 

Posprawdzałem kable czy dobrze na płycie siedzią cpu i 24 pin od płyty 

Próbowałem odpalić na zintegrowanej to samo 

Sprawdziłem jeszcze piny od procesora pod dobrym światłem i wszystko wporzadku 

Głowie się od wczoraj i nie wiem może jest coś co przeoczyłem zanim będę zgłaszał jakąś reklamację czasem tak bywa że winny może być jeden kabelek gdzieś krzywo włożony ale kompletnie nie przychodzi mi do głowy co mógłbym jeszcze sprawdzić 

Płacę jak za prezydenta xD 

Sprawdziłem też po różnych redditach to jak już znajdę błędy to takie gdzie diody diagnostyczne świecą i nie chcą  gasnąć  a nie takie gdzie w ogóle się nie zapalają :/

Sprzęt 

Procesor Intel Core Ultra 7 270K Plus
Płyta główna  ASUS TUF GAMING B860-PLUS WIFI
Dysk Kingston KC3000 M.2 Pcie 4.0 NVMe 1TB
Karta ASUS GeForce RTX 5070 PRIME OC 12GB DLSS 4
Zasilacz ENDORFY Supremo FM6 Gold 850 W
RAM Patriot Viper Venom 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL36 DIMM]

Opublikowano

Próbowałem wczoraj takich tricków ale na drugim slocie nie 4 więc sprawdzę dziś to oraz ogarnę te chłodzenie może faktycznie coś za mocno dokręcone. 
Wracając a gdyby faktycznie problem leżał na Ramie to dioda nie świeciła by cały czas? Turaj  kurde gaśnie po paru sekundach i dupa żadna inna się nie zapala?

Opublikowano

@xvremetx świeciła by się cały czas jakby była uszkodzona ale jest to DDR5 niektóre modele wstają bardzo wolno i długo trenują pamięć to nie jak wcześniejsze modele ddr4/ddr3 że działa na pstryknięcie palcami.

Jak masz Alkohol IPA to możesz wziąć kawałek papieru lub patyczki do uszu i przelecieć styki ramu jak to nie pomoże to zdejmuj proca i jemu też styki przeleć alkoholem, powiesz że głupota? Głupie czynności najlepiej się sprawdzają i wielu osobom to pomogło. A zrób zdjęcie socketu i wrzuć na imgur.com 

Opublikowano

Najdłużej zostawiłem tak komputer przez jakieś 20 minut i nie wstał więc nie wiem :/ sprawdzę dziś jeszcze raz procesor i socket zrobię zdjęcia jak tylko wrócę z pracy to się za to zabieram 

Opublikowano
7 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@xvremetx świeciła by się cały czas jakby była uszkodzona ale jest to DDR5 niektóre modele wstają bardzo wolno i długo trenują pamięć to nie jak wcześniejsze modele ddr4/ddr3 że działa na pstryknięcie palcami.

Jak masz Alkohol IPA to możesz wziąć kawałek papieru lub patyczki do uszu i przelecieć styki ramu jak to nie pomoże to zdejmuj proca i jemu też styki przeleć alkoholem, powiesz że głupota? Głupie czynności najlepiej się sprawdzają i wielu osobom to pomogło. A zrób zdjęcie socketu i wrzuć na imgur.com 

Jednak ram na innych kościach ruszyło bezproblemowo xD także problem rozwiązany 

• Upvote 1