Valeri 35 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Witam, Zmieniłem zasilacz ze starego Seasonic PX850W który po 4 latach zaczął niemiłosiernie skwierczeć. Z dużą nawiązką zdecydowałem się na Corsair HX1500i. Coś mnie tknęło i zacząłem sprawdzać napięcie na liniach 3.3V oraz 5V. Tak ma być, że są co chwila drobne wahania podczas gry? Screen: https://imgur.com/a/kQVG0fb
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Programowo nie sprawdzisz dokładnie, zawsze są rozjazdy. 1
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca te napięcia są monitorowane przez układ na płycie który zwie się KBC i ma spory margines błedu pomiarowego, nawet mierząc bezpośrednio na kablach też jest minimalna odchyłka pomiaru 1
Valeri 35 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca Sprawdziłem jeszcze na starym zasilaczu to tam tam linia praktycznie była prosta, spadki się nie zdarzały.
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 53 minuty temu, Valeri napisał(a): Sprawdziłem jeszcze na starym zasilaczu to tam tam linia praktycznie była prosta, spadki się nie zdarzały. nie wiem jak trzeba być smutnym żeby martwić się że napięcie na linii 5v/3.3V spada o 40mv, nie zawracaj sobie gitary 1
Elder 908 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @Valeri To co monitoring napięć HWINFO64 pokazuje w nierównomierności pracy linii 5V i 3.3V przekłada się na jakiekolwiek problemy z działaniem Twojego PC? Linia 5V może generować problemy stabilności odnośnie pracy portów USB,rozłączania peryferiów lub szumy w torze audio. Linia 3.3V zrzucanie prędkości transferu NVME czy znikanie dysku z systemu. Nigdy nic u mnie takiego nie stwierdziłem. Takie pływające odczyty widziałem zarówno w PSU Corsair 1200 jak EVGA SuperNova 1600 i Seasonic Prime 1000 i żadnych ale to żadnych z powyższych problemów nie notowałem. Sprawdziłem teraz Seasonic Prime TX-1000 w grze i dokładnie takie same spadki notuję jak w Twoich danych. 1
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) To normalne że są małe wahania, u mnie też tak jest, jak i u każdego, jak wszystko działa to olać to. A do tego przekłamuje u mnie linie ostro ostatnio Edytowane 28 Czerwca przez ShaDow_Pro 1
Valeri 35 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca Dziekuje wam za odpowiedz. Leca seruszka
Rekomendowane odpowiedzi