Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posłuchajcie tego z filmiku. Mam zagwozdkę. Wczoraj jak włączyłem kompa to było przez chwilę...myślałem że jakiś wentyl robi raban ale dziś rano to stało się jak na filmiku. Co ciekawe jak podłączyłem bezpośrednio do gniazdka to już tak nie robił więc myślę to listwa zasilająca...ale mam przedłużkę jeszcze do lampki i na niej też to się działo więc raczej nie ma możliwości aby dwie rzeczy odmówiły posłuszeństwa od tak sobie. Wyłączyłem i poszedłem na obiad a po przyjściu już działa do tej pory, czy to podłączony do listwy, przedłużki (jednej czy drugiej) czy też do gniazdka więc nie wiem o co biega. Następny test jutro po pracy, na wszelki wypadek kupię nową listwę bo w tej już zmieniałem włącznik jakiś rok temu ale zasilacz działał już pół roku na niej więc nie wiem co się mogło stać, słychać jakby jakiś przekaźnik się nie chciał załączyć i brzęczy...może jakiś spadek napięcia był, sam nie wiem. W karcie dźwiękowej jest też przekaźnik i go słychać jak się przełącza z głośników na słuchawki ale to chyba ewidentnie zasilacz bo by dźwięku raczej nie było . Co sądzicie odsyłać od razu do serwisu czy testować na nowej listwie.

Filmik

• Sad 1
Opublikowano
26 minut temu, Amp napisał(a):

Co ciekawe jak podłączyłem bezpośrednio do gniazdka to już tak nie robił więc myślę to listwa zasilająca...

Sprawdź w innym gniazdku w innym pomieszczeniu bezpośrednio.

Opublikowano

Tylko po co mam to robić...chyba że masz na myśli podpiąć listwę do innego gniazdka bo teraz zaczęło działać jak bym nie podłączył...musi zaistnieć znów ten problem to wtedy listwę z kompem mogę podpiąć do innego gniazdka. Ale jak pisałem po podpięciu bezpośrednio do gniazdka nie było problemu, tylko na listwie i innym przedłużaczu. Dla pewności jutro rozkręcę gniazdko i sprawdzę czy się coś w nim nie poluzowało. 

Opublikowano

No to jak bezpośrednio po podpięciu do gniazdka nie było problemu to pewnie listwa jakieś zakłócenia wali. Nowe zasilacze są dość czułe i może to coś wali na sekcje powodując drgania. 

Trzeba by @sideband bo ja to się na tym zbytnio nie znam :E 

Opublikowano

Właśnie to jest ciekawe że na przedłużaczu też to się działo a nie tylko na listwie i dlaczego jak wróciłem z obiadu to nagle na wszystkim działa bez problemu. Mogłem napięcie w gniazdku sprawdzić może jakiś spadek był ale nie pamiętam aby się coś takiego kiedykolwiek stało przynajmniej za mojego komputerowego życia a stary już jestem:D

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Amp napisał(a):

Właśnie to jest ciekawe że na przedłużaczu też to się działo a nie tylko na listwie i dlaczego jak wróciłem z obiadu to nagle na wszystkim działa bez problemu. Mogłem napięcie w gniazdku sprawdzić może jakiś spadek był ale nie pamiętam aby się coś takiego kiedykolwiek stało przynajmniej za mojego komputerowego życia a stary już jestem:D

Hej, miałem to samo tylko w Pure Power m13 1000w, przez chwilę myślałem że kabel jakiś ociera o wentylator, wyłączyłem szybko kompa tylko że tym przyciskiem z tyłu na zasilaczu. Odłączyłem zasilacz otworzyłem obudowę sprawdziłem wentylatory ale wszystko było ok, włączyłem kompa i od tamtej pory spokój. 

Edytowane przez Dominik91
Opublikowano (edytowane)

Z zasilaczy BQ korzystam już ponad 10 lat. Zmieniłem pod koniec zeszłego roku bo 650W to tak na styk było i dlatego kupiłem 1000W. Ponieważ mam starą instalację więc sam osobiście przerabiałem gniazdka aby na kołku było zerowanie i sprawdzałem na listwie czy jest tak samo jest w gniazdku. To wszystko działało przez lata, zmieniłem tylko wyłącznik w listwie jakiś rok temu i nowy zasilacz pod koniec zeszłego roku. Do tej pory nic takiego nie zachodziło...teraz mam z powrotem podpięte jak było czyli do listwy i żadnych objawów...sprawdziłem też połączenie w gniazdku i żadnych luzów na przewodach. Może w jakiejś puszce coś iskrzy ale tym też się zająłem z rok temu i wszystkie połączenia robiłem na nowych kostkach. Jak na razie uruchomił się dzisiaj i nie ma objawów więc nie wiem co to mogło spowodować, zamówiłem nową listwę z filtrem na wszelki wypadek. Dziwne jest to że jak pisałem działo się to też na zwykłym przedłużaczu co może świadczyć że jednak listwa może być dobra bo zbieg okoliczności byłby niesamowity aby siadły oba sprzęty...jak na razie będę obserwował czy się to powtórzy. Co do zamienienie fazy z zerem jak to powinno wyglądać bo teraz na pewno mam zero na kołku i biorąc pod uwagę że gniazdo jest podwójne a listwa jest podłączona do dolnego czyli kołek na górze (zawsze jest na górze co ja piszę) to w listwie orientując ją według gniazda jest tak samo...faza po tej samej stronie. Z tego wszystkiego to chyba nie napisałem że pomimo tego dźwięku to komputer zdawał się działać normalnie, w sensie system, nawet grę uruchamiałem aby sprawdzić czy się nie wysypie.

Edytowane przez Amp