Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję wymienić zasilacz w swojej maszynie i nie wiem jak obecnie sytuacja wygląda na rynku z nimi tzn. który najlepiej wybrać. Obecny zasilacz (Endorfy Vero L5 600W Bronze) mam od początku użytkowania PC, czyli od ponad 2 lat, ale niestety zmagam się z piszczeniem cewek na nim i powoli mam już dość tego dźwięku. Również w opiniach słyszałem o tym problemie wielu innych użytkowników, którzy na ten konkretny dźwięk się skarżyli. Zasilacz, chce aby miał moc 600-650W i był tym razem modularny z przynajmniej Gold Plus. Przedział - do 450 zł. Jeśli są warte uwagi jakieś inne zasilaczem, ale z większą mocą to też mogę na wypadek brać je pod uwagę, mimo że nie planuje aktualnie i w najbliższej przyszłości zmieniać podzespoły.

Oto moja specyfikacja:

Procek: Amd ryzen 5 5600 6 rdzeni

Karta: Amd radeon rx 6700 xt

Ram: patriot viper 32 gb ram, ddr 4,cl 18 , 3600 mHz

Plyta: AsRock b450 Pro 4 R2.0

Dysk: lexar nm620 1 Tb

Obudowa: Modecam Volcano 

Zasilacz: Endorfy vero L5 600W

Chlodzenie: Endorfy Fera 5 

Wentylatory obudowy: Arctic F12 PWM

Za wszystkie oferty i Rady dziękuję 🙂

Opublikowano
13 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Zapomniałem w ogóle o istnieniu nzxt :hihot:

W sumie którego nie weźmie z nich będzie zadowolony...zwłaszcza że oba będą się nudzić przy tym sprzęcie który ma.

Zawsze to jakaś potencjalna inwestycja na przyszłość 

Opublikowano

Z technicznego punktu widzenia NZXT jest lepszym zasilaczem jeśli weźmiemy pod uwagę pojemność całkowitą kondensatorów po stronie pierwotnej i użyte mosfety.

Większa sprawność przy niskich obciążeniach 

Ciut lepsza filtracja napięć

Mniejszy drop napięcia na linii +12V przy obciążeniach przejściowych czyli w sytuacji gdzie karta ma chwilowe skoki mocy 

Dłuższy czas podtrzymania który spełnia bardziej rygorystyczną normę ATX 3.0

Jak weźmie się go w ręce zasilacz jest solidniej wykonany, nawet samo złącze 12V-2x6. 

Według testów z termowizji samo złącze też trochę mniej się nagrzewa.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dikson napisał(a):

Z technicznego punktu widzenia NZXT jest lepszym zasilaczem jeśli weźmiemy pod uwagę pojemność całkowitą kondensatorów po stronie pierwotnej i użyte mosfety.

Większa sprawność przy niskich obciążeniach 

Ciut lepsza filtracja napięć

Mniejszy drop napięcia na linii +12V przy obciążeniach przejściowych czyli w sytuacji gdzie karta ma chwilowe skoki mocy 

Dłuższy czas podtrzymania który spełnia bardziej rygorystyczną normę ATX 3.0

Jak weźmie się go w ręce zasilacz jest solidniej wykonany, nawet samo złącze 12V-2x6. 

Według testów z termowizji samo złącze też trochę mniej się nagrzewa.

Dziękuję za info :thumbup:

Opublikowano

Czytajcie w testach, jaki zasilacz ma "inrush current". Właśnie zrezygnowałem z zakupu Seasonic Titanium Fanless 700W, bo ten prąd tam jest niby na poziomie 93A. Mój obecny Seasonic Platinum Fanless 520W ma jakoś 23A czy coś takiego.

Opublikowano
9 godzin temu, Kyle napisał(a):

Fanless 700W, bo ten prąd tam jest niby na poziomie 93A

Nierealne, według starej i błędnej metodologii. Pomiar prądu rozruchowego nie jest taki prosty.

Same sondy prądowe i różnicowe do oscyloskopu z odpowiednim zakresem  pomiarowym i szerokością pasma to wydatek nawet rzędu kilkunastu tys euro. 

Z tego co jest podawane w raportach cybenetics można wnioskować że pomiar odbywa się za pośrednictwem analizatora mocy który ma taką funkcję co nie jest najlepszym rozwiązaniem gdy certyfikuje się zasilacze.

Opublikowano
10 godzin temu, Kyle napisał(a):

Czytajcie w testach, jaki zasilacz ma "inrush current". Właśnie zrezygnowałem z zakupu Seasonic Titanium Fanless 700W, bo ten prąd tam jest niby na poziomie 93A. Mój obecny Seasonic Platinum Fanless 520W ma jakoś 23A czy coś takiego.

To sobie sprawdź teraz ile ma typowa głupia ładowarka do tel :hihot: W praktyce niczego to nie zmienia chyba, że jesteś nienormalny masz szybkie bezpieczniki, które non stop wywala :hihot:

Opublikowano

@Dikson

Pomiary są z:

Mój stary zasilacz -

https://www.techpowerup.com/review/seasonic-ss-520fl/5.html

... nowy pretendent -

https://www.techpowerup.com/review/seasonic-prime-fanless-700-w/8.html

Skoro jednak jakoś taki prąd im się zmierzył, to wnioskuję, że wg. ich procedury te różnice w chwilowym skoku napięcia występują. Teraz wiesz jak duży jest ich błąd pomiarowy?

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

To sobie sprawdź teraz ile ma typowa głupia ładowarka do tel :hihot: W praktyce niczego to nie zmienia chyba, że jesteś nienormalny masz szybkie bezpieczniki, które non stop wywala :hihot:

Nie wiem ile ma normalna ładowarka do telefonu, ale zapewne dokładnie to zmierzyłeś, więc możesz podać jakie to wartości.

Tak czy inaczej, ładowarka do telefonu nigdy mi problemów nie sprawiała, natomiast faktycznie miałem do czynienia z zasilaczem do laptopa (może dwoma), który wybijał bezpieczniki w pracy w chwili wpięcia do gniazdka (a wiele różnych laptopów tam było podłączane), jednak losowo ... w sensie raz na X podłączeń do gniazdka, potrafiło wybić bezpiecznik.

Jedne zasilacze w sposób zauważalny mają większy ten prąd rozruchowy (słychać przy wpinaniu dźwięki w postaci "strzałów" jakby z łuku elektrycznego), nawet takie z komputerów stacjonarnych, a inne mniejszy (np. ładowarka do telefonu nigdy takich rewelacji mi nie robiła).

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

chyba, że jesteś nienormalny masz szybkie bezpieczniki, które non stop wywala :hihot:

Chyba nie powinieneś prowokować/trollować.

Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

Skoro jednak jakoś taki prąd im się zmierzył, to wnioskuję, że wg. ich procedury te różnice w chwilowym skoku napięcia występują. Teraz wiesz jak duży jest ich błąd pomiarowy?

Nie wiem czym to zmierzyli, analizatorem czy za pomocą sondy prądowej i oscyloskopu, czy jest to wartość szczytowa Peak-Peak czy maksymalna, ta druga jest znacznie niższa o ~30%.

To o czym pisałem na przykładzie RM1000X

Raport z marca 2024 65A

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2396/

Raport z września 2024, zbyt niski do wykrycia https://hwbusters.com/psus/corsair-rm1000x-atx-v3-1-psu-review/6/

• Thanks 1