robcio646 0 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Cześć, Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego mój telefon Pixel 7 Pro uzyskuje lepsze wyniki z 5G w speedtescie w domu niż router zewnętrzny ZTE MC889? Do bts mam 858 metrów, router ma optyczną widoczność na bts i tak jest ustawiony żeby patrzył na bts. Telefon jak bym nie umieścił w domu to i tak będzie lepiej. Dla przykładu router i pomiar po kablu (router łączy się z b3 + b7 +b8 + n78): - ping 23 - download 420Mbit - upload 110Mbit Telefon (telefon łączy się tak samo z b3 + b7 +b8 + n78): - ping 13 - download 650Mbit - upload 130 Mbit Jedyna różnica między telefonem a routerem to karta sim, w telefonie to zwykły prepaid, a w routerze typowo karta sim pod internet mobilny z podpisaną umową na 2 lata. Obie simki są z PLUSA.
WJ 360 6 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Jeśli operator i stacja bazowa te same, dodatkowo bez różnic sprzętowych w prędkości pobierania to dziwne, ale z prepaida użytkownik w dowolnej chwili może zrezygnować bez dodatkowych kosztów, a z umowy terminowej przy rezygnacji były by prawdopodobnie dodatkowe koszty w takiej sytuacji operator może pozwolić sobie więcej, operator ma możliwość całkowicie ręcznego sterowania ruchem sieciowym
robcio646 0 Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Tak, ten sam BTS, wiem że to dziwne zwłaszcza że telefon w domu za grubymi ścianami, styropianem, dachem itp potrafi wyciągnąć więcej downloadu i niższy ping. W załączeniu screeny. Edytowane 21 Lipca przez robcio646
CLOWN 3 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Po wynikach jakie dałeś speed test śmiem twierdzić, że nie masz pełnego 5G na tym nadajniku tylko LTE+ prawdziwe Z ikonka 5G. Ja w centrum Lublina zrobiłem test jak pokazało 5G i mi wynik speed test wyszedł bagatela o koło 15 godziny ponad 2.4Gb/s co mnie zawstydzili do tej pory jeśli chodzi o internet mobilny do tej pory w życiu. Powtórzyłem 3 razy i różnica była prawie żadna, w granicach jakiegoś teoretycznego błędu. Test robiony na Motorola edge 50 neo 5G.
Rekomendowane odpowiedzi