Skocz do zawartości

B860i + Core UItra, użycie procesora na poziomie kilkunastu % w idle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie: jest sobie płyta B860i, a w niej siedzi Core Ultra 225F.

Instalowałem różne windowsy, bo myślałem, że może dziesiątka coś broi (sprawdzałem 10 IoT oraz 10 Pro), ale na 11 jest podobnie - w idle menedżer zadań pokazuje użycie procesora na poziomie 15-19%.

Na Win10 obciążony na max jest jeden wątek, na Win11 dwa wątki - też dziwnie, że to się różni...

Trochę osób siedzi na platformie 1851 - możecie sprawdzić jak to u Was wygląda? 

Przykład (Win11):

image.png.5b0ccd549e4e880e2a1198050f78f043.png

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

Wynik w Cinebenchu się zgadza...

Z tego by wynikało, że niskie stany energetyczne na 1851 po prostu nie działają jak trzeba, bo w spoczynku - czyli nic nie robię, po prostu odpalił się system i wyświetla pulpit:

12400F na B760i/D5  ->  35W ze ściany 

8400F na B650i  ->  35W ze ściany

225F na B860i  ->  50W ze ściany

(reszta sprzętu oczywiście identyczna: k. graficzna, pamięci DDR5, zasilacz, dyski, itp.)

ale wystarczy, że mam jutuba/twitcha/kicka w jednym oknie, w drugim przeglądam forum i już pobór mocy jest zbliżony na wszystkich trzech platformach (+/- kilka watów)...

Opublikowano
28 minut temu, wamak napisał(a):

AI podpowiada w tym wypadku, aby sprawdzić na planie zasilania "wysoka wydajność", jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Sprawdzałem plany zasilania - nic się nie zmienia.
Delikatne zmiany są po wymuszeniu IA/DC Load Line, czy offsetu - ale są to zmiany widoczne tylko na watomierzu, bo odczyty programowe pozostają bez zmian. Zresztą tak samo było na LGA 1700...

W sensie limit mocy ustawiony na 65W, HWinfo pokazuje 65W poboru, wynik w Cinebenchu się nie zmienia, ale platforma pobiera np 5-6 watów mniej i procesor jest o kilka stopni chłodniejszy.

Mało kto to sprawdza, no bo przecież soft się nie myli :D 

Opublikowano (edytowane)

Jest nadzieja ;) wrzuciłem jeszcze raz najnowszy bios, wszystko zostawiłem na auto, nie zmieniałem nic -> użycie procesora spada do wartości jednocyfrowych, pobór mocy w idle spadł o dobre 10 watów, wyniki pamięci podskoczyły.

W najgorszym scenariuszu będę ustawiał po jednej opcji, uruchomienie systemu, sprawdzenie obciążenia CPU i RAM, ponownie do biosu, przestawienie następnej opcji i znów do systemu... Aż jestem ciekawy co to dokładnie broi.

Edytowane przez rzymo
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To w sumie mogę co nieco napisać:

1) problematyczna była/jest gigabitowa sieciówka Intela - jeśli kartę wyłączę w biosie, to procesor nie schodzi na niższe stany energetyczne, natomiast Latency utrzymuje się na poziomie 250+ ns (test pamięci w AIDA64)
po włączeniu karty problem nie występuje - nie ma znaczenia, czy kabel sieciowy jest do niej wpięty, czy też nie 

(z Realtekiem 2.5G wszystko działa poprawnie)

2) CEP trzyma mocno, każda próba obniżenia napięcia nawet o kawałek (np. przez Load Line) to również obniżenie wydajności o kawałek...

3) CEP Disabled - teoretycznie działa, bo procesor nie traci wydajności, a nieco zyskuje - ale przyrosty są symboliczne; w wolnej chwili sprawdzę jeszcze większe wartości offsetu, potestuję różne ustawienia LLC wraz z IA DC

4) idle / niskie obciążenia się poprawiły, ale cały czas jest gorzej niż na 8400F czy 12400F (tego się spodziewałem), za to oczywiście lepiej niż np. z 7500F