Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej @luk21pl w tym budżecie rozważyłbym Logitech G502 HERO — przewodowa myszka z deklarowaną żywotnością do 50 mln kliknięć, więc powinna spokojnie posłużyć przez lata. Jeśli wolisz coś bezprzewodowego, zerknij na Attack Shark V6, gdzie producent deklaruje nawet 100 mln kliknięć.

Jasne, te wartości pochodzą z testów i nie są gwarancją żywotności, ale mimo wszystko są na plus. Od siebie dodam, że od lat używam DeathAddera V2 i nadal działa bez problemu więc też mogę polecić tę serię choć jest trochę droższa.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano
2 godziny temu, x-kom napisał(a):

Hej @luk21pl w tym budżecie rozważyłbym Logitech G502 HERO — przewodowa myszka z deklarowaną żywotnością do 50 mln kliknięć, więc powinna spokojnie posłużyć przez lata. Jeśli wolisz coś bezprzewodowego, zerknij na Attack Shark V6, gdzie producent deklaruje nawet 100 mln kliknięć.

Jasne, te wartości pochodzą z testów i nie są gwarancją żywotności, ale mimo wszystko są na plus. Od siebie dodam, że od lat używam DeathAddera V2 i nadal działa bez problemu więc też mogę polecić tę serię choć jest trochę droższa.

To wyszukałem

Problemy techniczne i mechaniczne

Rolka (Scroller): Metalowa rolka z trybem swobodnego obrotu jest ciężka, głośna i ma tendencję do luźnego bicia na boki lub niezamierzonego przewijania stron. [1, 2]

Awaryjność przełączników: W starszych rewizjach użytkownicy często zgłaszali problem z podwójnym kliknięciem (double-click) po dłuższym czasie użytkowania.

Oprogramowanie: Aplikacja G HUB bywa zasobożerna i uciążliwa w codziennym działaniu.

2 godziny temu, x-kom napisał(a):

Coś prostego na dużą dłoń nawet do 200 zł. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.08.2026 o 15:29, luk21pl napisał(a):

To wyszukałem

Problemy techniczne i mechaniczne

Rolka (Scroller): Metalowa rolka z trybem swobodnego obrotu jest ciężka, głośna i ma tendencję do luźnego bicia na boki lub niezamierzonego przewijania stron. [1, 2]

Awaryjność przełączników: W starszych rewizjach użytkownicy często zgłaszali problem z podwójnym kliknięciem (double-click) po dłuższym czasie użytkowania.

Oprogramowanie: Aplikacja G HUB bywa zasobożerna i uciążliwa w codziennym działaniu.

Coś prostego na dużą dłoń nawet do 200 zł. 

potwierdzam, w g502 HERO po jakims czasie były problemy z przyciskami, dodatkowo metalowa rolka bardzo czesto sie slizgała, a szkoda bo myszka dobrze mi leżała w dłoni.

teraz uzywam logitech g502 X   i na razie odpukać nie mam problemów z przyciskami (a czy tak bedzie dłuzej to czas pokaze), poprawili też rolkę (juz sie tak nie slizga)

Edytowane przez Oldman
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Oldman napisał(a):

potwierdzam, w g502 HERO po jakims czasie były problemy z przyciskami, dodatkowo metalowa rolka bardzo czesto sie slizgała, a szkoda bo myszka dobrze mi leżała w dłoni.

teraz uzywam logitech g502 X   i na razie odpukać nie mam problemów z przyciskami (a czy tak bedzie dłuzej to czas pokaze), poprawili też rolkę (juz sie tak nie slizga)

Problemy z rolką

Opublikowano

ja na razie nie mam problemów z rolką w g502 X, ale nie upieram sie (byc moze pojawią sie pozniej), natomiast kabel mogliby dac lepszy jest dosyc delikatny

z ciekawosci zapytałem jeszcze dżepetto o porównanie G502 X do Basilisk V3 Pro:

🥇 Razer Basilisk V3 Pro — najlepsza pod względem trwałości klików

Przełączniki

Tutaj Razer ma bardzo mocny argument: optyczne przełączniki 3. generacji.

Razer deklaruje dla nich 90 mln kliknięć. Ich największą zaletą nie jest jednak sama liczba, ale sposób działania — optyczny przełącznik nie korzysta z klasycznego metalowego styku elektrycznego, więc problem zużycia styków i typowego dwukliku jest znacznie mniej prawdopodobny.

Co ważne, są też wieloletnie doświadczenia użytkowników Basilisków, którzy właśnie podkreślają brak problemów z dwuklikiem. Oczywiście doświadczenia użytkowników nie są kontrolowanym testem trwałości.

Rolka

Tutaj Basilisk jest moim zdaniem najlepszy z całej trójki.

Ma bardzo ciekawą rolkę:

normalne przewijanie,

free-spin — rolka obraca się praktycznie bez oporu,

przechylenie lewo/prawo,

osobny mechanizm przełączania trybu.

RTINGS ocenia jakość wykonania oraz rolkę bardzo wysoko.

To szczególnie przydatne, jeżeli oprócz grania dużo pracujesz na komputerze.

Obudowa

Bardzo solidna. Basilisk V3 Pro jest cięższy od G502 X, ale dzięki temu sprawia wrażenie bardziej masywnego.

Wadą jest masa.

To około 112 g, podczas gdy G502 X to około 84 g.

CDdD6xM.jpeg