Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taka historia.
Na początku zeszłego roku, jeszcze przed podwyżką, kupiłem DDR4 G.Skill 2x16GB. Wstawiłem do kompa (bez testowania), ustawiłem taktowanie 3733MHz i ... zapomniałem o nich. Na początku tego roku, po wymianie GPU i zabawach w jego tune'owanie, stwierdziłem, że pozacieśniam trochę timingi RAMu. Wziąłem TM5 1usmus i ... co ustawię, przejdzie 3 cykle, to zmienię coś innego, wywala błędy, cofam tą ostatnią zmianę - błędy nadal. Próbowałem to stabilizować przez 2 dni, cudowałem z napięciami, sprawdziłem ponownie CO w Ryzenie - bez sukcesu. Na koniec mnie olśniło, wrzuciłem MemTest86.
Jeden moduł dawał przekłamania na dwóch bitach, w jakimś stałym zakresie adresowym. Sprawdzałem różne sloty solo, profil XMP, czysty JEDEC - bez różnicy. Drugi moduł spoko.
Spakowałem RAMy, odesłałem do sprzedawcy, powołując się na niezgodność towaru z umową. Po tygodniu odrzucenie, "u nas działa". Przyszła paczka, wrzuciłem na półkę, bo były inne rzeczy na tapecie. Paczka poleżała kilka miesięcy do lipca. Wtedy przyszedł czas. Otworzyłem, pamięci do kompa, MemTest86 - wszystko działa. Ustawiłem 3733MHz i zacząłem katować TM5 1usmus i anta777 - stabilne jak skała i powtarzalne. Pozacieśniałem timingi, to było wiele godzin testów, przez kilka dni, kiedy miałem czas, coś zacieśniałem i potem TM5. Na 4ty dzień, zaczęły się znowu problemy: coś zacieśniłem, błąd, cofnąłem do stabilnego - nadal błąd. Nauczony doświadczeniem znowu MemTest86 - przekłamania na 2 liniach bitowych jak na początku roku (tych samych), podobny zakres adresowy. Ponownie testowanie każdego modułu osobno, różne sloty, XMP, JEDEC - cały czas przekłamania.
Spakowałem paczkę, opisałem wszystko co się dało, jakąś przypadkowość, wskazałem analogie co do konkretnego modułu i przekłamań zgodnych z tymi z początku roku, dołączyłem raporty z MemTest86, wysłałem ponownie do sprzedawcy.
Po tygodniu powtórka: decyzja o odrzuceniu, "u nas działa". Dziś odebrałem paczkę. Wstawiam do kompa - ano działa. Ustawiam 3733MHz z tymi ciasnymi timingami które wypracowałem wcześniej - działa. MemTest86 przechodzi.
Nie mam pomysłu o co chodzi. Ktoś, coś?  

Edytowane przez Joozeff