Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Zabieram się za wymianę termopadów w swojej kilku letniej już RX 6700 xt (wersja challenger od AsRocka). Jakie polecacie w niewielkich rozmiarach o grubości 1,5mm i 2mm? GP-extreme robi robotę nadal czy może coś innego wybrać? 

Pozdro

Opublikowano

Najlepiej chyba kupić PTM + thermal kit i nie bawić się w dobieranie grubości termopadów. Z thermal kitem jest trochę bebrania, ale finalnie to szybka operacja robierasz kartę robisz co trzeba i masz z głowy. Z termopadami jest ten problem, że każdy się trochę inaczej układa i niestety to pół mm niestety robi róznicę. Jeśli akurat masz pod ręką różne termopady żeby podmienić i robić testy to spoko, ale jak musisz jeszcze domawiać to cała operacja się wydłuża w czasie i finansowo też się nie spina.

Odnośnie samych wymiarów to najlepiej chyba napisać do producenta od Gigabyte bez problemów dostałem wszystkie wymiary. Jeśli mimo wszystko upierasz się przy termopadach to GP-Extreme to nadal topka. Od siebie polecam testować docisk na paście termopwrzewodzącej i jeśli wszystko będzie git to dopiero wtedy dać PTM na rdzeń.

• Like 1
Opublikowano

Używałem ostatnio pady od gelida na RTX3070 i dają radę, Extreme są dosyć miękkie więc można je użyć jak są specyficzne grubości, użyłem 2mm gdzie potrzebne były 1.8mm i z oporem ale udało się na tyle dociskiem skompresować. Do tego PTM i święty spokój na lata.