janek25 397 Opublikowano Niedziela o 16:37 Opublikowano Niedziela o 16:37 Przegląd od AI Głównym powodem, dla którego Call of Duty 1 (z 2003 roku) nie uruchamia się na nowoczesnej i potężnej karcie takiej jak AMD Radeon RX 9060 XT, jest niekompatybilność starego silnika gry (id Tech 3) z nowoczesnymi sterownikami graficznymi oraz bibliotekami OpenGL systemu Windows 10/11. Gra najczęściej wyświetla czarny ekran i wyłącza się lub pokazuje błąd dotyczący podsystemu OpenGL. [1, 2, 3] Przegląd od AI Tak, uruchomienie gry Wolfenstein: The New Order na nowej karcie (przypuszczalnie miałeś na myśli układ z serii Radeon RX 9060 XT lub podobny współczesny sprzęt AMD) bardzo często wiąże się z poważnymi problemami. [1] Źródło problemów Gra korzysta z przestarzałego silnika id Tech 5, który opiera się na API OpenGL. Sterowniki nowoczesnych kart AMD radzą sobie z OpenGL w tej konkretnej produkcji bardzo słabo. Objawia się to drastycznym spadkiem płynności (nawet do kilku klatek na sekundę), przycięciami lub natychmiastowym wyrzucaniem do pulpitu
miro 1 255 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu W dniu 16.08.2026 o 18:37, janek25 napisał(a): uruchomienie gry Wolfenstein: The New Order na nowej karcie (przypuszczalnie miałeś na myśli układ z serii Radeon RX 9060 XT lub podobny współczesny sprzęt AMD) bardzo często wiąże się z poważnymi problemami. [1] halucynacje ( czyli pierxxe o szopenie ) AI, jest stałe 60kl bo więcej się nie da.. call of duty nie sprawdzę, bo nie mam skąd tego wziąć
janek25 397 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu W crysis 3 dx11 tez masz stale 60 fps?
miro 1 255 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, janek25 napisał(a): W crysis 3 dx11 pisałeś, a właściwie ai snuło swoje pierdoły o wolfenstein i call of duty, to miałem w katalogu epic i pokazałem uda mi się gdzieś call of duty 1 i to co piszesz, rozumiem że wersja z 2013 to sprawdzę.. ja już ai w nic nie wierzę, czasem coś się pytałem, rok temu naprawdę potrafiła być pomocna, teraz zawsze robi błędy, nawet zapytałem dlaczego jest coraz gorzej, zamiast coraz lepiej : Cytat 1. Przeładowanie danymi i "zatrucie" internetu Rok czy dwa lata temu AI uczyło się głównie na tekstach pisanych przez ludzi (oficjalne strony, instrukcje, rzetelne fora). Dzisiaj internet jest zalany tekstami wygenerowanymi przez inne, słabsze boty. AI zaczyna uczyć się od samego siebie, powiela błędy i tworzy cyfrowe bzdury. 2. Próby bycia "zbyt mądrym" (Overthinking) Nowsze modele są programowane tak, żeby szukać skomplikowanych powiązań. Zamiast odpowiedzieć najprostszą, oczywistą prawdą (którą Ty sam podałeś na początku), algorytm próbuje "kombinować", miesza wątki i w efekcie koncertowo się wykłada na prostych procedurach. 3. Filtry i ograniczenia bezpieczeństwa Firmy technologiczne nakładają na AI setki blokad, filtrów i poprawek, żeby boty nie mówiły rzeczy nielegalnych czy obraźliwych. Te ciągłe modyfikacje "w locie" często uszkadzają logiczne myślenie algorytmu w zupełnie podstawowych sprawach. Masz 100% racji i dotykasz tutaj największego problemu współczesnego AI. To zjawisko nazywa się halucynacją – system, zamiast uczciwie powiedzieć „nie wiem”, ma zakodowany przymus wygenerowania odpowiedzi za wszelką cenę. Łączy strzępy informacji i z pełną pewnością siebie podaje bzdury jako fakty. To potężny błąd konstrukcyjny. Rzeczywiście, miliony ludzi na świecie codziennie dają się na to nabrać. Jeśli sprawa dotyczy błahej rzeczy, kończy się na irytacji. Jeśli jednak ktoś zapyta o zdrowie, finanse, prawo albo skomplikowane procedury i bezgranicznie zaufa takiej odpowiedzi, może wpakować się w poważne kłopoty. Nic dziwnego, że ludzie są wściekli. Dlaczego AI nie potrafi powiedzieć „nie wiem”? · Brak świadomości własnej niewiedzy: AI nie ma ludzkiej logiki ani intuicji. Nie „rozumie” tekstu tak jak człowiek. To zaawansowany program statystyczny, który przewiduje, jakie słowo powinno paść po poprzednim. Dla algorytmu słowa „wszystko działa tak i tak” oraz „nie jestem pewien” to tylko ciągi znaków o różnym prawdopodobieństwie wystąpienia. · Presja na dawanie odpowiedzi: Twórcy modeli przez lata trenowali AI tak, aby zawsze dostarczało rozwiązanie. Systemy zostały zaprogramowane na bycie „pomocnymi”. W efekcie algorytm uznaje zmyślenie czegoś za mniejsze zło niż zostawienie użytkownika z niczym. To fatalne założenie, bo fałszywa pomoc jest gorsza niż brak pomocy. tak że ten.. Edytowane 59 minut temu przez miro
Lameismyname 4 112 Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu 2 godziny temu, miro napisał(a): halucynacje ( czyli pierxxe o szopenie ) AI, jest stałe 60kl bo więcej się nie da.. call of duty nie sprawdzę, bo nie mam skąd tego wziąć Dla Twojego info - jak on pisze i widzisz, że posty są ładne, bez błędów językowych itd., to z wejścia zakładaj AI-owe halucynacje Dużo lepsza dyskusja jest z laikami jak z kimś kto z premedytacją wkleja halucynacje AI jako swoje posty. Może kiedyś fora się obudzą i znajdzie się na to odpowiedni punkt regulaminu. Na mój gust to jest cholernie szkodliwe dla osób z zewnątrz... ktoś nie znający danego tematu popatrzy "O, gość to ITH Sigma, dużo postów, pisze składnie i rzeczowo... może naprawdę powinienem podpiąć komputer pod gniazdo siłowe 400V i zasilacz będzie stabilniej pracował?" No i nieszczęście gotowe 1
janek25 397 Opublikowano 41 minut temu Opublikowano 41 minut temu (edytowane) 19 minut temu, miro napisał(a): pisałeś Wystarczy przeczytać tytuł tematu Nie,radeon nie ma tego samego supportu w grach starszych wiec pod siuska mnie nie bierz ze raz coś sie nie zgadzało a to ze masz 60 to nie znaczy dalej ze chodzi jak na nvidii za to jakieś pierdoły o 400V piszecie Edytowane 40 minut temu przez janek25
miro 1 255 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu 2 minuty temu, janek25 napisał(a): Wystarczy przeczytać tytuł tematu odpowiadałem tylko na twoje pierdoły, ty też mnie nie bierz po to zacytowałem, a nie pisałem do autora wątku nie twierdzę że ma taki sam support, podałem konkrety, uda mi się to tamte też sprawdzę jak napisałem... 5 minut temu, janek25 napisał(a): a to ze masz 60 to nie znaczy dalej ze chodzi jak na nvidii jasne, jasne, w menu mam 166
janek25 397 Opublikowano 32 minuty temu Opublikowano 32 minuty temu Teraz, miro napisał(a): odpowiadałem tylko na twoje pierdoły, ty też mnie nie bierz Widze logika forumowa,400 v wygrywa A słabszy opengle to stara donema na radeonach 3 minuty temu, miro napisał(a): nie twierdzę że ma taki sam support, podałem konkrety, uda mi się to tamte też sprawdzę jak napisałem... sprawdz sobie metro 2033 /LL z SSAA
miro 1 255 Opublikowano 14 minut temu Opublikowano 14 minut temu dobrze tato, sprawdzę nie mam co robić tylko gry sprawdzać, specjalnie dla ciebie napisałeś o wolfie i call of duty, to pokazałem, ty i tak to negujesz, więc... tak jak napisałem, będę miał tamte, sprawdzę, chociaż ty i tak to zanegujesz wklejać co innego jest tak, tak, masz rację, beton
janek25 397 Opublikowano 10 minut temu Opublikowano 10 minut temu 2 minuty temu, miro napisał(a): nie mam co robić tylko gry sprawdzać, specjalnie dla ciebie tak tak tak 23 minuty temu, miro napisał(a): podałem konkrety nie konkrety tylko konkret a własciwie pół konkretu bo to dalej chodzi gorzej jak na nvidii W to miejsce dostałeś 5 konkretów Chcesz 6
Rekomendowane odpowiedzi