Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam w planach sprzedać swój ASUS ROG SWIFT PG329Q, nawet nie wiem ile może być wart. Jakby ktoś dał mi znać to też byłoby fajnie, bo kompletnie nie wiem ile za niego mogę krzyknąć.
W przypadku nowego zakupu tutaj nie wiem w co pójść. 
Chyba celowałbym w 27', bo od 10 lat siedzę już na 32', ale chyba już mnie to męczy i nie potrzebuje takiego obszaru na małym biurku, gdzie w miarę blisko siedzę.

Tu zaczynają się schody, bo teraz bym poszedł w oleda. Tylko jaką matryce celować QD-Oled, WOLED czy Tandem Oled. 
Szukam czegoś do 2 tysięcy złoty maksymalnie, rozdzielczość 1440p/4k, ale przy 27' chyba nie ma sensu pchać się w 4k? 

Zależy mi wiadomo na najlepszej czerni i kolorów, w tyłku mam odświeżanie. Nie wiem czy HDR ma sens na PC, czy nadal nie, ale właśnie chciałbym mieć najbardziej zbliżoną jakość do TV oledowych. Oczywiście głównie do gier, może sporadycznie do modelowania 3D, ale strikte gry online/singleplayer.  Pomieszczenie obecne jest ciemne, więc monitor nie dostaje światłem, a wieczorami siedzę po ciemku.

Co polecilibyście z monitorów lub którą po prostu technologię wybrać. ;) 

Edytowane przez Garru
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Garru napisał(a):

przy 27' chyba nie ma sensu pchać się w 4k? 

Jak nie widzisz różnicy w ostrości obrazu (po DLAA/DLSS, czy po czcionkach na pulpicie po ClearType) między 2560x1440 a 3840x2160, na ekranie ~27" (+takie skalowanie interface, by wielkość czcionek była identyczna) to nie ma sensu.

Ja ową różnicę widzę, więc kupując 26,5" poniżej 4K bym nie schodził.

Nie mniej jednak skoro nie przeszkadzało Ci 2560x1440 na 31,5", to tym bardziej nie będzie przeszkadzało na 26,5" (choć nie jest to takie pewne, z powodu ułożenia subpikseli na wielu OLED - także chyba nadal bezpieczniej byłoby brać 4K).

Edytowane przez Kyle