Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć forumowicze!

Mój napęd DVD się zespół, najprawdopodobniej pasek się przetarł bo nawet nie chce się otworzyć. Mam zapasowy napęd, ale również ma wiele lat. Napędu optycznego używam tylko do instalacji dwóch programów. Między innymi Office 2007  (ewentualnie przekopiowałbym jakieś stare gry ale one chyba na win11 nie pójdą), chciałbym zrobić kopię obu płyt a potem "nagrać" je na jakimś pendrive.  Z tym, że SI jak ją o to pytałem podpowiedziała, że Office 2007 można skopiować zwykłą metodą kopiuj wklej - czy to prawda? Co do kopiowania całych płyt -  jakie są na to sposoby - kiedyś używałem do tego programu Nero, ale dziś pewnie są lepsze metody. Podpowiecie coś?

Edytowane przez Toni
  • Toni zmienił(a) tytuł na Skopiowanie Office 2007
Opublikowano
12 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

chyba tak, a potem uruchomic setup i powinno dzialac.

co do burnerow to chba najpopularniejsze jest anyburn 

Niepotrzebnie wspomniałem o tym nero. Skojarzyłem go z plikami iso.  Ale tak się zastanawiam bo za często tego nie robiłem. Plik iso można zapisać też na pendrive i wtedy uruchomić taką starą płytę np. z programami komputer świata z takiego pendriva? Jaki program do tego celu polecasz?

Opublikowano
1 minutę temu, Toni napisał(a):

Niepotrzebnie wspomniałem o tym nero. Skojarzyłem go z plikami iso.  Ale tak się zastanawiam bo za często tego nie robiłem. Plik iso można zapisać też na pendrive i wtedy uruchomić taką starą płytę np. z programami komputer świata z takiego pendriva? Jaki program do tego celu polecasz?

Windows 10 obsługuje pliki .ISO bez żadnych programów sam tworzy napędy wirtualne 

42 minuty temu, Toni napisał(a):

Mój napęd DVD się zespół, najprawdopodobniej pasek się przetarł bo nawet nie chce się otworzyć.

Otwórz go ręcznie w każdym napędzie jest awaryjne otwieranie szukaj małej dziurki przy tacce od napędu 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Windows 10 obsługuje pliki .ISO bez żadnych programów sam tworzy napędy wirtualne 

Z tego co podpowiada SI to owszem można (używam win11 i o ten system pytałem), ale montować dysk trzeba przy pomocy PowerShell (wolę rozwiązania w pełni klikalne). Poza tym nie ma możliwości stworzenia pliku iso z płyty dvd. Dlatego i tak potrzebować będę do tego dodatkowego programu.

32 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

rufus? ale do tego chyba i anyburn uzyjesz

SI podpowiada program z bardzo prostym interfesjem (co nie znaczy że Rufus jest dla mnie za trudny, ale musiałbym widzieć jak używać) o nazwie ImgBurn z tym że ostatnia jego aktualizacja datuje się chyba na 2013 rok. Także nie wiem czy jestem zmuszony używać Rufus (co nie jest problemem) czy ten typ programu nie dezaktualizuje się mimo wielu lat.

47 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

chyba tak, a potem uruchomic setup i powinno dzialac.

Dodatkowe pytanie. Czy wystarczy otworzyć zawartość płyty Office 2007 i zaznaczyć wszystko i przekopiować do katalogu na dysku? Czy należy włączyć widok ukrytych plików by też je przekopiować czy nie ma takiej potrzeby?

Edytowane przez Toni
Opublikowano
5 minut temu, Toni napisał(a):

ale montować dysk trzeba przy pomocy PowerShell

??? to nie linux.

klikasz ppm i zamontuj albo dwukrotnie lewym.

6 minut temu, Toni napisał(a):

Czy wystarczy otworzyć zawartość płyty Office 2007 i zaznaczyć wszystko i przekopiować do katalogu na dysku

tak, potem uruchom setup.exe ktory tam jest i boom.

pobierz anyburn do robienia plikow iso z plyt dvd zebys mial na pendirve

pobierz ventoy do wrzucania na pendrive iso

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Co wy cudujecie. Każdego Office czy to 2007 czy 2024 wystarczy przekopiować KOPIUJ-WKLEJ. Nie ma tam ukrytych plików i nic nie sprawdza czy jest napęd.

Nigdy tego nie robiłem więc wolałem się upewnić.

23 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

??? to nie linux.

klikasz ppm i zamontuj albo dwukrotnie lewym.

Tak mnie SI w konia robi. Bardzo proszę: https://share.google/aimode/Kdliu824wLS7NdeYi

Już wszystko wiem. Dziękuję wszystkim za pomoc

EDIT 

Źle zrozumiałem SI. Mam teraz dodatkowe pytanie. Czy to że Win11 ma taką możliwość sprawia, że nie potrzebuję nagrywać iso na pendrive? Tylko po prostu odtworzyć iso danej starej płyty windowsem i zainstalować tak chciany program?

Edytowane przez Toni
Opublikowano
9 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

majac iso klikac i montuje sie automatycznie i mozesz przekopiowac pliki albo uruchomic instalator/cokolwiek

genialnie! to wiele ułatwia :D  dzięki za wskazówki Mateoo

Opublikowano
Godzinę temu, Toni napisał(a):

Z tego co podpowiada SI to owszem można (używam win11 i o ten system pytałem), ale montować dysk trzeba przy pomocy PowerShell (wolę rozwiązania w pełni klikalne). Poza tym nie ma możliwości stworzenia pliku iso z płyty dvd. Dlatego i tak potrzebować będę do tego dodatkowego programu.

Jak byś tak o wszytko pytał się AI to byś się zgubił we własnym domu . Jak chcesz na Pendrive to kopiuj wklej nic nie musi być w iso , najpierw zgraj wszystko z CD na dysk