Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tomcug napisał(a):

Po prostu nie czujesz opóźnienia, co nie znaczy, że go nie ma.

Kiedyś były większe opóźnienia i było cacy. Teraz ta sama gra ma mniejsze opóźnienia z FG. Ojej nie da się grać z powodu opóźnień 8:E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Z FG masz niższe opóźnienia chyba według zj... softu od NV, który obecnie pokazuje bzdury.

Gdzie nawet po włączeniu FG niezależnie od włączenia reflexa są niższe opóźnienia lub min wyższe co jest totalną bzdurą :hihot:

Ale to zauważałem sporo wcześniej, że ludzie bazują na tych wskazaniach zamiast patrzeć co się dzieje na myszka-monitor-oko.

Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Mój cudowny RTX 4080S ma w Wiedźminie z PT/DLSS5 na 34440/1440 tryb wydajność średnio około 45 klatek. Idealna baza pod włączenie generatora klatek. Co jeszcze mam napisać żebyś przestał trollować? Do prawdziwego moderatora pisać bo sam już nie wiem?

Idealne minimum to 60 FPS I sama NVIDIA tyle zaleca poza marketingowymi sloganami. Twój RTX to taki sam "śmiech na sali" jak reszta kart które nie potrafią osiągnąć 60 FPS w jakiej kolwiek rozdzielczości bez wspomagania. 

I napisz jeszcze raz o trolowaniu i moderacji, proszę :Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, sideband napisał(a):

Gdzie nawet po włączeniu FG niezależnie od włączenia reflexa są niższe opóźnienia lub min wyższe co jest totalną bzdurą :hihot:

Ale to zauważałem sporo wcześniej, że ludzie bazują na tych wskazaniach zamiast patrzeć co się dzieje na myszka-monitor-oko.

Nie wiem o jakich grach mówisz, ale w grach które testowałem nakładka dobrze pokazuje.

FG bez reflexa przy 30-40 fps jest cinematic expiriance, taki jaki zapamiętałem gdy FG zaczęło pojawiać się w grach. Według nakładki też. Reflex zmienia dużo ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
19 minut temu, sideband napisał(a):

Z FG masz niższe opóźnienia chyba według zj... softu od NV, który obecnie pokazuje bzdury.

Opóźnienie raportowane programowo jest niedokładne, różne cyrki widziałem jak wyższa latencja bez FG z Reflexem w Wukongu niż po włączeniu FG :) Ale generalnie jest to wystarczająco dokładne wskazanie, żeby w przybliżeniu wiedzieć, jak to wygląda. Podstawa to oczywiście to, co widać na ekranie, ale nie skreślałbym całkowicie softu.

17 minut temu, MaxaM napisał(a):

FG bez reflexa przy 30-40 fps jest cinematic expiriance, taki jaki zapamiętałem gdy FG zaczęło pojawiać się w grach. Według nakładki też. Reflex zmienia dużo ;) 

FG od NVIDII zawsze, od pierwszej gry z implementacją było w pakiecie z Reflexem, którego nigdy nie dało się wyłączyć, więc nie wiem, o czym w ogóle piszesz.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sideband napisał(a):

To potestuj więcej gier potrafi też pokazywać wysokie opóźnienie z dupy, a w rzeczywistości nie ma mowy o takim opóźnieniu.

Ale też nie przeczę, że tak może być. Dużo zależy też od samej gry. 

Bardziej mi chodzi o to, że jednak mamy postęp w tej kwestii. 

Specjalnie mówię w kontekście Widźmina, który był dla mnie niegrywalny z FG przy 40 fps.

Najnowsza wersja dla mnie już jest grywalna z 40 fps FG.

Mam wrażenie, że niektórzy zapamiętali właśnie takiego Wiedźmina 40 fps i ciągle żyją w przekonaniu, że 40 fps FG jest wciąż niegrywalne ;) 

To samo się tyczy DLSS. Mam wrażenie, że część ludzi wciąż traktuje DLSS jako nieakceptowalne pogorszenie obrazu zatrzymując się w czasie.

Pamiętacie jak DLSS wyglądało w Battlefieldzie i Metro? Przeskalowanie screenshota w Paincie lepiej wyglądało.

A gdzie teraz jest DLSS 4.5 i jak się ma do v1.0? ;) 

6 minut temu, tomcug napisał(a):

FG od NVIDII zawsze, od pierwszej gry z implementacją było w pakiecie z Reflexem

Przez lata nastąpił postęp. Optymalizacje sterowników, lepsza integracja z silnikami gier.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Przez lata nastąpił postęp. Optymalizacje sterowników, lepsza integracja silników gier.

FG od pierwszej implementacji dziala dokladnie tak samo ;) Tutaj ww rzeczy nie maja zadnego znaczenia. "Fizyki" nie oszukasz. No ale mozna zyc w oblokach i zaklinac rzeczywistosc ;) 

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Opóźnienie raportowane programowo jest niedokładne, różne cyrki widziałem jak wyższa latencja bez FG z Reflexem w Wukongu niż po włączeniu FG :) Ale generalnie jest to wystarczająco dokładne wskazanie, żeby w przybliżeniu wiedzieć, jak to wygląda. Podstawa to oczywiście to, co widać na ekranie, ale nie skreślałbym całkowicie softu.

FG od NVIDII zawsze, od pierwszej gry z implementacją było w pakiecie z Reflexem, którego nigdy nie dało się wyłączyć, więc nie wiem, o czym w ogóle piszesz.

Jak widzę 90ms, a wygląda jakby było praktycznie 2x niższe to przestaje czegoś takiego używać.

Na myszce wszystko wyczujesz chyba, że jesteś ślepy na jedno ucho :E

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Opóźnienie raportowane programowo jest niedokładne, różne cyrki widziałem jak wyższa latencja bez FG z Reflexem w Wukongu niż po włączeniu FG

Zauważyłem, bo pogrywam i testuję nowsze wersje MFG, to sprawdzam. To mnie mocno zdziwiło ale zauważyłem lepszy, płynniejszy ruch kamerą np z FG niż bez, gdzie np miałem z 66fps a z FG x2 ok 115-120fps. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

"Fizyki" nie oszukasz. No ale mozna zyc w oblokach i zaklinac rzeczywistosc ;) 

Pewnie, tyle lat, tyle wersji sterowników, tyle lat rozwoju silników... i poprawili nic ;) 

Daje Ci namacalny przykład z Wiedźminem, no ale możesz wierzyć w co chcesz ;) 

9 minut temu, tomcug napisał(a):

w których Reflex kosmicznie zbijał opóźnienie, jak i takie, gdzie Reflex dawał relatywnie niewiele.

O to mi chodzi, że na początku Reflex dawał relatywnie... niewiele ;) 

6 minut temu, sideband napisał(a):

Na myszce wszystko wyczujesz chyba, że jesteś ślepy na jedno ucho :E

U mnie znajomi używają myszki biurowe czy inne magic mouse i mówią, że są spoko.

Ja jak wezmę w rękę magic mouse i poruszam kursorem po pulpicie, to zawsze mam takie wtf jak tego można używać z takim opóźnieniem. Mowa o pulpicie, a co dopiero mówić o grach :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Pewnie, tyle lat, tyle wersji sterowników, tyle lat rozwoju silników... i poprawili nic

Nie ma zadnych magicznych optymalizcji w kwesti opznienia, co najwyzej w jakosci i artefaktach i tutaj sie zgodze, ze od premiery FG mocno poprawila sie jakosc obrazu ale nt opoznien nic sie nie zmienilo. 

Uzywam FG od premiery i zadnych twoich przykladow nikt tutaj nie potrzebuje ;)  

Opublikowano
13 minut temu, MaxaM napisał(a):

O to mi chodzi, że na początku Reflex dawał relatywnie... niewiele ;)

Jak już, pisałem, nie jest to prawda.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/sprawdzamy_jak_dziala_nvidia_reflex_test_opoznien_w_fortnite_i_valorant-14462-2.html

W takim Fortnite lata temu Reflex zbijał laga prawie 2x przy niskim FPS. Nawet dzisiaj masz zarówno takie gierki, gdzie Reflex daje dużo, jak i takie, gdzie daje dość mało.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

W takim Fortnite lata temu Reflex zbijał laga prawie 2x przy niskim FPS. Nawet dzisiaj masz zarówno takie gierki, gdzie Reflex daje dużo, jak i takie, gdzie daje dość mało.

Nie no jasne. Tyle lat minęło i w większości gier mamy już lepszą implementację.

Ciągle będę się opierać na przykładzie Wiedźmina. Pierwotna implementacja reflexa nie jest tą samą co w remasterze ;)

Imho analizowanie gier competitive nastawionych na jak najmniejsze opóźnienie jest raczej złym przykładem ;) 

27 minut temu, Reddzik napisał(a):

To mnie mocno zdziwiło ale zauważyłem lepszy, płynniejszy ruch kamerą np z FG niż bez, gdzie np miałem z 66fps a z FG x2 ok 115-120fps. 

Mówisz o Wukongu?

Edytowane przez MaxaM