Skocz do zawartości

Problem z ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz
Opublikowano

Witam,

od początku używania dysku SSD Plextor M6V czasami występuje bluescreen lub też zacięcie się systemu. Prawdopodobnym powodem tych dolegliwości jest odłączenie się dysku ssd na którym jest system, ponieważ po restarcie wyskakuje informacja no bootable device .... BIOS nie widzi podłączonego dysku mimo że nie był ruszany. Rozwiązaniem jest odłączenie przewodu SATA od płyty i wpięcie ponowne, wtedy BIOS widzi dysk i można wybrać dysk do bootowania. Po tych operacjach system wraca do normy. Wcześniej problem występował przy graniu jedynie w minecrafta z dużą ilością modów (coś z java) a przy innych grach problem nie występuje. Przestałem grac w minecraft wiec nie robiłem nic z tym tematem. Dziś jednak chciałem zainstalować SciLab i podczas instalacji bluescreen SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION. Zauważyłem że przed instalacją były do wyboru moduły do instalowania w tym JVM Module w tym JAVA Runtime. I teraz moje pytanie czy spotkaliście się Państwo z podobnym problemem, czy istnieje jakieś rozwiązanie? Może dysk jest jakiś wadliwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 13.05.2020 o 12:03, Gość Grzegorz napisał:

Witam,

od początku używania dysku SSD Plextor M6V czasami występuje bluescreen lub też zacięcie się systemu. Prawdopodobnym powodem tych dolegliwości jest odłączenie się dysku ssd na którym jest system, ponieważ po restarcie wyskakuje informacja no bootable device .... BIOS nie widzi podłączonego dysku mimo że nie był ruszany. Rozwiązaniem jest odłączenie przewodu SATA od płyty i wpięcie ponowne, wtedy BIOS widzi dysk i można wybrać dysk do bootowania. Po tych operacjach system wraca do normy. Wcześniej problem występował przy graniu jedynie w minecrafta z dużą ilością modów (coś z java) a przy innych grach problem nie występuje. Przestałem grac w minecraft wiec nie robiłem nic z tym tematem. Dziś jednak chciałem zainstalować SciLab i podczas instalacji bluescreen SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION. Zauważyłem że przed instalacją były do wyboru moduły do instalowania w tym JVM Module w tym JAVA Runtime. I teraz moje pytanie czy spotkaliście się Państwo z podobnym problemem, czy istnieje jakieś rozwiązanie? Może dysk jest jakiś wadliwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mam identyczny problem. Dzisiaj się to zaczęło. Tyle, że po wymianie płyty itp. Przepiąłem pod inny port sata i jakoś to na razie działa

• 2 tygodnie później...
  • tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Serio ktoś się spodziewał przełomu? Ten chip i tak powyżej 5,5 GHz jest poza swoim optymalnym V/F 
    • Zamiast 7800XT, 5060Ti czy 5070 możesz jeszcze rozważyć rx 9070 (bez XT)
    • @RadekRak Pociąg odjechał, do wyboru masz 7900XTX, który ci się podoba, lub RTX 5080. 
    • THE BEAUTY Obejrzałem niedawno 3 odcinki i zacytuje fragment jednej z opinii którą uważam za całkiem trafną: We współczesnym świecie są seriale oraz Seriale. Jedne żyją własnym tempem i zazwyczaj umierają śmiercią naturalną. Są tworzone na potrzeby algorytmów i po początkowym szczycie oglądalności giną gdzieś w streamingowych czeluściach. Inne mają zaś moc przyciągania: w ich przypadku może być tak, że zostaną z nami jeszcze na długo po seansie. "The Beauty" – adaptacja komiksu Jeremy’ego Hauna oraz Jasona A. Hurleya – należy do tej drugiej kategorii. A przynajmniej taką mam nadzieję. W trakcie seansu do głowy wkrada się jedna myśl: "Boże, co ja właśnie oglądam". Następnie rodzi się pytanie: "Po co ja to jeszcze odpalam?". Później pojawia się odruch bezwarunkowy: "Jakoś się wkręciłem, więc z ciekawości włączę kolejny epizod". Na koniec występuje proces tzw. binge-watchingu totalnego. "The Beauty" jakimś cudem wciąga, choć przecież wszystkie znaki na niebie wskazują, że ten serial nie miał prawa się udać. A bo to głupotka. A bo coś podobnego już kiedyś mieliśmy. A bo to serial na serio, który jednak nie bierze siebie na poważnie... Serial ten ma sporo zalet ale i dużo wad, jest mocno nierówny, ma problemy z tempem i paroma innymi rzeczami jednak mimo swoich niedoróbek wciąga , czasami potrafi rozbawić a czasami skłonić do refleksji. Ciężko go zakwalifikować gatunkowo bo uderza w tak wiele tonów (od poważnych aż po groteskowe) ze miałbym problem jak go zakwalifikować po obejrzanych 3 odcinkach. Widać ze twórcy chcieli zrobic serial który pozwoli im na eksperymentowanie i to widać. Jeśli obejrzycie 3 odcinki tak jak ja to nie zdziwcie sie że 2 odcinek jest wyraznie krótszy niz 1 i 3 (to nie błąd to też jeden z eksperymentów z formą). Nie chce na razie wystawiać zadnej oceny bo nie wiem w jaką strone to skręci i sie rozwinie ale całosc jest na tyle angażująca ze te 3 odcinki obejrzałem naraz i jestem ciekaw co bedzie dalej.
    • Znalazłem chyba problem z użyciem tych wpisów . Normalnie działa u mnie ok, ale dziś ustawiłem w msconfig bezpieczny rozruch minimalny i wywaliło mi błąd podczas startu kompa "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x78) ". Prawdopodobnie z powodu braku sterowników do nvme  . Gdyby ktoś miał z tym problem to trzeba wejść w safe boot windowsa i wybrać : opcje zaawansowane/ wiersz poleceń i wpisać : "bcdedit /deletevalue {default} safeboot"
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...