Skocz do zawartości

Problem z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michał
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. 

W czwartek składałem kumplowi komputer. Wszystko było ok. StressTest CPU i GPU wykonałem, sterowniki wszystkie aktualne ale zapomniałem zrobić testu MemTestem.

Zaczęły mu wyskakiwać bluescreeny na przemian: irql_not_less_or_equal oraz system_thread_exception_not_handled. Dzisiaj zrobiliśmy test MemTestem i wyszedł taki oto wynik lecz nie wiem jak go interpretować 

https://ibb.co/b5Wffr8 - tutaj skan z MemTestu

Wszystkie sterowniki aktualne, zastanawiałem się jeszcze nad aktualizacją BIOSU do płyty, ale chyba temu wszystkiemu jednak są winne Pamięci RAM

Podzespoły w komputerze to:

Ryzen 5 1600 AF
GTX 1660 Super OC
16GB RAM 3200MHz (2x8) Patriot Viper
M.2 SSD WD GREEN 240 GB
AsRock B450M PRO4
SilentiumPC Vero L2

Jakieś rady?

Opublikowano

Rozumiem, że po prostu wczytany profil XMP, tak? Błędy mogą (ale nie muszą) pochodzić od samych modułów RAM, równie dobrze procesor może być niestabilny (tak, u AMD zdarzają się takie akcje na stock %-)). Polecam spróbować na początek obniżyć taktowanie RAM powiedzmy do 3000 MHz i zobaczyć, co się stanie.

Gość Michał
Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał:

Rozumiem, że po prostu wczytany profil XMP, tak? Błędy mogą (ale nie muszą) pochodzić od samych modułów RAM, równie dobrze procesor może być niestabilny (tak, u AMD zdarzają się takie akcje na stock ). Polecam spróbować na początek obniżyć taktowanie RAM powiedzmy do 3000 MHz i zobaczyć, co się stanie.

Obniżyliśmy już do 2800 bo dalej było niestabilnie

Opublikowano

A ja bym podszedł do problemu nieco inaczej. Proponuję pobrać nowy obraz .iso systemu i zainstalować go na nowo. Częsty problem ze stabilnością jest właśnie powodowane przez to. Kilka miesięcy temu znajomy miał podobny problem i mój sposób pomógł. 

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• W naszej lidze jeszcze wszystko może się wydarzyć, też się nie zdziwie jak Lech przegra jeszcze jakiś mecz do końca  chociaż terminacz mają łatwiejszy niż Raków, także może juz dociągną. 
    • Mam już koło 20h na liczniku i generalnie dalej jestem pod wrażeniem jak perfekcyjnie goście dodają nowe elementy do walki. Za każdym razem jak już ogarnę dobrze dany obszar i wrogowie zaczynają łatwo ginąć na ekspercie to po chwili wchodzi coś nowego albo bardziej skomplikowany wzorzec ataków i od nowa expedition failed        
    • Bo nie ma grindu. Ten tryb został zaprojektowany z myślą o graczach, którzy chcą skupić się na fabule i eksploracji, a nie na wymagających walkach. @ bbandi napisał o opcjonalnych bossach.  Jak już wcześniej pisałem - nawet na poziomie Ekspert można pokonać wrogów (także tych opcjonalnych) bez wbijania poziomów, jeśli dobrze parujesz lub robisz uniki.
    • @skypan Jedne co wygrzebali, to tyle, że żona Trzaskowskiego pracuje w firmie, która należy lub w której w zarządzie zasiada ktoś powiązany z fundacją, która odpowiada za materiały uznane przez PiS za hejterskie (nie wiem, nie oglądałem, więc nie oceniam tych materiałów, odnoszę się do informacji), z kolei ludzie w tej fundacji są powiązani z inną fundacją, w której pracuje żona Trzaskowskiego. Tylko że po prostu za tymi biznesami stoją ludzie zarządzający/posiadający grupę ATM i kilkanaście innych firm, fundacji i stowarzyszeń. Zatem to takie powiązywanie trochę na siłę, bo tą fundacją zarządza i ma w niej udziały więcej osób, a powiązanie z firmą, która wyprodukowała tamte materiały jest w postaci jednej osoby. To tak jakbyś odsunął  jakiegoś znajomego od siebie, tylko dlatego że pracował dla firmy, która dostarczała towary innej firmie, która prowadzi jakieś interesy, które z Twojego punktu widzenia są niewłaściwe. Tylko w czym wtedy taki znajomy jest winny?    Czego bardziej bym się czepił? Że dalej pewne rzeczy załatwia się przez fundacje. Z tego co sprawdziłem na szybko, to fundacja się zajmuje materiałami profrekwencyjnymi i ponoć jest dotowana przez państwo. Uważam, że materiały profrekwencyjne powinny być moim zdaniem tworzone na poziomie państwowym, np. przez PKW z jasno określoną zawartością takich materiałów, bez wsparcia finansowego z dodatkowych źródeł. 
    • Wymieniłeś gier nawet nie na palce obydwu dłoni, a jest od zaorania bo właśnie wiekszość taka sama.   Przecież przyznaję że są perełki, ale jak się w nie nie zagłębisz to jest nuda. Batmana ile można grać? Residenta ile? Przejdziesz raz i zostawisz.   Eleven, Beat Saber - te są super. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...