Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ShaDow_Pro tak aio się znudziło. Noctua daje sobie dobrze radę z prockiem. Nawet dziś jak jest dość ciepło i nas to w r23 81 stopni a w grach na jakiś zauważalnie różnic żebym to zobaczył. Za to mniej leduuff co wali po oczach bo tylko GPU lekko podświetlane. Jeszcze jak bym dostał gdzieś noctua G2 poniżej 500 to bym wziął😆

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po ostatnich upałach i restartach sprzętu (za ciepła sekcja zasilania na mobo się zrobiła i cyk - restarcik), na testy wlaciał B850M Mortar od MSI. Na promce kupiłem P14 Pro Reverse (29zł/szt - aż grzechem było nie kupić i potestować):

IMG_20260815_093714981_HDR_AE.thumb.jpg.a0d83e900e516fbce462c5a6a860e64d.jpg

Zobaczymy, jak się będzie sprawować. Niestety, w obudowie tego typu, gdzie obieg powietrza (w przypadku AiO) w okolicach procesora jest w zasadzie żaden, wychodzi na to, że płyta z dużym radiatorem na sekcji zasilania to must-have. Mało tego - przy OCCT CPU jest jakieś 10stC chłodniejszy, niż na poprzednim mobo (B850-I od Asusa) przy tych samych nastawach na AiO - co cieszy :E

Teraz na minus - wie ktoś jak wyłączyć to rozkręcanie wentylatorów na maksa po włączeniu kompa czy jego restarcie? P14 jak się wkręcą, to o **ujeć można xD

• Like 7
Opublikowano

Ja właśnie rozważam takie zewnętrzne rozwiązanie, ale też chcę wypróbować mowe wentylatory A14X25 G2 od Noctua, więc pewnie posiedzę chwilę na tych Arcticach i jak wlecą Noctua, to pewnie nie będę narzekał :E

Takie czasy, że człowiek wymienia chłodzenie/obudowę/wentylatory/zasilacze/kable zamiast GPU, CPU itd...

Opublikowano

@CryptTM Arctic to tylko zwykłe P12/P14 bez PRO, wersja PRO jest odrzutowcem przy starcie i nic z tym nie zrobisz, na normalnych obrotach też wypada głośniej niż zwykłe, zwykłe P12/14 mają tylko irytujące dźwięki na niektórych poziomach RPM ale już dawno się przyzwyczaiłem.

Noctua wiadomo klasa premium jak ma się kasę to kupuje bez dyskusji ale ~150zł za jeden wentylator przy Arcticu gdzie za tę kasę jest cała obudowa wentylatorów :E to mimo wszystko absurd. 

Opublikowano

@DarkeVo Ale ładnie to wygląda i tylko dlatego wrzyciłem, bo była promka - ot tak na próbę, wiesz, 29szł / szt :E

@Mark_ P14 MAX akurat mam, te są świetne i gdyby były w wersji odwróconej - już by tu były zainstalowane. Co do klasy "premium", jak się przypatrzysz dobrze na zdjęcie, to trochę tej klasy już tam siedzi xD Żeby zamknąć "kulturę" pracy na poziomie premium, to już tylko 140mm brakuje. CO nie znaczy, że nie potestujemy czegoś po drodze - bo why not? Co poniektórzy tutaj mają takie zboczenia, mi też się ostatnio przy cenach innych podzespołów zaczęło udzielać hehe

Opublikowano
1 minutę temu, CryptTM napisał(a):

P14 MAX akurat mam, te są świetne i gdyby były w wersji odwróconej - już by tu były zainstalowane. Co do klasy "premium", jak się przypatrzysz dobrze na zdjęcie, to trochę tej klasy już tam siedzi xD Żeby zamknąć "kulturę" pracy na poziomie premium, to już tylko 140mm brakuje. CO nie znaczy, że nie potestujemy czegoś po drodze - bo why not? Co poniektórzy tutaj mają takie zboczenia, mi też się ostatnio przy cenach innych podzespołów zaczęło udzielać hehe

Widziałem, AIO i tylny to Noctua. 

Jak się ma Noctuę to wiadomo, że z Arctica zadowolenia nie będzie. :E

Ja też z czasów PCLaba więc wiem że jak jest bardzo dobrze to trzeba cały czas grzebać by było bardziej dobrze. 

Choć obecne ceny to mocno ograniczają. 

• Thanks 1
Opublikowano

@Mark_ Finalnie i tak pracują na ~20%, są w zasadzie niesłyszalne (bo łożyszko mimo wszystko mają dobre), wydajność jest i tak imponująca jak na wersję odwróconą. Na maksa to normalnie wichura taka, że mi część papierów ze stołu porwała, jak panele nie były zamontowane :E

Ja Arctica mam od zawsze, jeszcze od pierwszych wersji 80mm (TC to chyba było), pamiętam jaki był szok jak się pojawiły na rynku, gdzie cała reszta wyła a tu włączałeś i była cisza. W każdym razie, na razie zostaną, później się zobaczy, bo jak już zejdą z obrotów - to są bardzo dobre, nie ma co, pizga jak uj xD

Opublikowano

@CryptTM Nie wiem jak te ale zwykłe P12/14 generują irytujące dźwięki w okolicach 1100rpm i nic się z tym nie zrobi poza nierozkręcaniem na tyle. Sam myślałem nad nowszymi PRO ale zrezygnowałem bo sporo osób pisze że głośniejsze i potrafią buczeć więc nie chciało mi się samemu testować. :E

Arctic skutecznością wypada podobnie do Noctuy a kosztuje grosze, dla mnie najopłacalniejsze wentylatory jak się szuka cena/jakość. 

Ta podpórka pod GPU to coś "markowego" czy chińczyk?

Opublikowano

@ShaDow_Pro Nie ma potrzeby, do dodatkowe zasilanie jakbyś chciał wszystkie miejsca na dyski M.2 obsadzać czy wsadzić 500W kartę. Dla normalnego (prawie) zjadacza chleba nie ma potrzeby go podpinać. Z resztą, nawet gdybym chciał, to i tak nie mam już gniazd pod kable 8pin i musiałbym kombinować, a po co.

Opublikowano
4 godziny temu, CryptTM napisał(a):

@Mark_  Zwykła jakaś, kupowałem na alledrogo z uwagi na rozmiar, bo wcześniej wyręczały ją klocki LEGO :E

Edit: To chyba było COŚ takiego, obadaj sobie.

Już widziałem choćby w tym temacie że inwencja w kwestii tych podpórek jest nieskończona, ktoś tu nawet łuski od naboju używał. 

Nawet na tą patrzyłem ostatnio, niestety to badziewie na śledziu które mam potrafi lekko opadać z czasem a teraz o sprzęt trzeba dbać. :E

2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

ale moją uwagę zwraca to puste 8pin na dole, ja bym chyba podpiął to dodatkowe zasilanie żeby nie widzieć pustego gniazda %-) 

Nie tylko Ty tak masz. Ja mam podpięte 8+4 pin przy CPU mimo że 8 by starczyło z zapasem ale jakoś tak puste gniazdo by było. %-)

• Upvote 2
Opublikowano

@ShaDow_Pro @Mark_ tak panowie z tym, że akurat to gniazdo jest dosłownie dodatkowe i absolutnie nie ma potrzeby przy mojej karcie i "tylko" dwóch dyskach M.2 go podpinać. Za to grunt, że na górze są dwa podpięte, bo te by mi przeszkadzały, jakby nie były oba wpięte :E

Poza tym, mój SF750 ma obsadzone 4 z 4 gniazd dla CPU/GPU i zwyczajnie nie mam już przewodów 8-pinowych. Mógłbym zamówić u naszgo kolegi Pawła stosowny kabel z gniazd 6 pinowych (bo tych zostało chyba 2 lub 3 nieużywanych, bo nie korzystam), ale nie widzę absoutnie żadnego sensu to robić.

A jak i tak Wam obecny build się podoba, to super. Mi też się podoba :D

• Upvote 3