CryptTM 637 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) @DarkeVo miałeś waść świetny build oparty o powietrze, a tu AiO wjeżdża... Ha tfu... Edytowane 28 Sierpnia przez CryptTM 2
Krzysiak 3 306 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @DarkeVojak pompka? jeśli cicha to nawet nie pisz...albo daj "" tylko, bo chciałem to aio, ale nie chciałem ryzykować słyszalnej pompki właśnie i wybrałem "niedzisiejsze" bq
DarkeVo 789 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) @Krzysiak a więc tak, na pewno jest słyszalna na 100% w kompletnej ciszy. Jak są dźwięki dnia jak TV czy dzieciaki i inne to nawet nie słychać. Ja ją ustawiłem na 85% tylko po to żeby nie chodziła na 100. Wydajność na 9800x3d taka sama. Miałem tydzień temu light loop żeby zobaczyć jak wygląda różnica między aio a powietrznym na tym procy. I jak zawsze uwazałem że bq jest bardzo wydajny i cichy to dalej to potwierdzam ale ta blokopompka cała w RGB🤮🤮 to nie dla mnie. Ten Corsair mnie przekonał wentyle bez podświetlenia, praca też ok wyświetlacz ani za mały ani za duży, na żywo jest ok bo w filmach wydaje się mały. Do tego cena jego teraz spadła no i 5 lat gwarancji Edytowane 28 Sierpnia przez DarkeVo 1
wallec 1 856 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Ogólnie to mam rozkmine, czy producenci w ogóle składają komputery w obudowach, które produkują. Np ten phantex mógłby być na górze o jakieś 5-10mm niższy i to samo na dole. To tylko zmarnowane, puste miejsce przez które widać przewody. Mniej stali, mniej powłoki lakierniczej, mniejsza szyba, lepszy wygląd. To samo na długość. Dkaczego nie zrobili blendy szerszej żeby zasłonić przewody od zasilacza, USB-c itd? Jak się projektuje nowy samochód, to robi się np. takie VOCA Audit i wyłapuje się takie beznadziejności i poprawia się przed sprzedażą do ludzi. Oni są ślepi? Edytowane 28 Sierpnia przez wallec
trybcio86 109 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 6 minut temu, wallec napisał(a): Ogólnie to mam rozkmine, czy producenci w ogóle składają komputery w obudowach, które produkują. Np ten phantex mógłby być na górze o jakieś 5-10mm niższy i to samo na dole. To tylko zmarnowane, puste miejsce przez które widać przewody. Mniej stali, mniej powłoki lakierniczej, mniejsza szyba, lepszy wygląd. To samo na długość. Dkaczego nie zrobili blendy szerszej żeby zasłonić przewody od zasilacza, USB-c itd? Jak się projektuje nowy samochód, to robi się np. takie VOCA Audit i wyłapuje się takie beznadziejności i poprawia się przed sprzedażą do ludzi. Oni są ślepi? Ulepiłeś minimalistyczny setup do za dużej obudowy i winnego szukasz 1
wallec 1 856 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia To obudowa matx z płytą matx z maksymalnym wspieranym rozmiarem płyty głównej i aio. Jakby przed zwolnieniem „projektu” do produkcji seryjnej ktoś zadał sobie pytanie „co tu może się nie podobać użytkownikowi” to by to zauważyli.
trybcio86 109 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Ja w tej obudowie zrobiłem CLC z chłodnica o grubości 60mm i pompa d5... wiec tam gdzie ty masz sufit inni maja podłogę Gdybym miał inne mobo z wyżej umiejscowionym slotem gpu to machnąłbym 2x360 30mm grubości. Gdybyś miał AF 3 360 który jest grubszy i o jeden slot niżej gpu nie było by widać tych mankamentów o których piszesz Tu masz możliwość zrobienie P&P na chłodnicy u góry i gdzie tu wady ... 1
Doamdor 3 058 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @wallec Jest ok, a może być lepiej, wrzuć tam większą kartę graficzną i dołóż trzeci wentylator na dole.
Krzysiak 3 306 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia @wallecja tam wolę gdy w budzie jest "za dużo" o ten cent tu czy tam, niż gdyby miało być za mało Właśnie przez to, że w jednym phanteksie u góry o ten cent mniej, to musiałem dać chłodnicą do dołu a wentylami do góry, bo arctic nie wchodził
Krzysiak 3 306 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 13 godzin temu, DarkeVo napisał(a): I jak zawsze uwazałem że bq jest bardzo wydajny i cichy to dalej to potwierdzam ale ta blokopompka cała w RGB🤮🤮 to nie dla mnie. Też nie jestem zwolennikiem zbyt dużej ilości RGB, ale przy 1 kolorze i mocnym zjechaniu z jasnością nie wygląda źle (całe RGB w budzie robi tylko lekką poświatę a nie świeci jak lampka na cały pokój ) 1
AudRob 514 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 18 godzin temu, DarkeVo napisał(a): ale ta blokopompka cała w RGB🤮🤮 to nie dla mnie. RGB zawsze można wyłączyć jak komuś przeszkadza , tu chodzi o to że jest cicha i wydajna, co jest w wyborze BQ najważniejsze. 4 godziny temu, Krzysiak napisał(a): Też nie jestem zwolennikiem zbyt dużej ilości RGB, ale przy 1 kolorze i mocnym zjechaniu z jasnością nie wygląda źle (całe RGB w budzie robi tylko lekką poświatę a nie świeci jak lampka na cały pokój ) Ja u siebie od dwóch tygodni wyłączyłem całe RGB tylko ringi w wentylach świecą na biało, ale grunt że jest cisza.😉
DarkeVo 789 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 36 minut temu, AudRob napisał(a): RGB zawsze można wyłączyć jak komuś przeszkadza Ja mam czarny bulid i jak wyłączę RGB to się zrobi z automatu biało szare co już w ogóle odpada 😆 dziwak jestem
Keleris 805 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Szklarnie oddałem synowi, a do mnie zawita klasyka do grania w starocie i wyświetlania pulpitu jak znalazł. 5
Ali 78 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) W dniu 26.08.2026 o 19:37, DarkeVo napisał(a): Żeby nie było nudy wpadło aio Corsair Nautilus a jednak? to u mnie w srodku brakuje grajacych cyganów - z przodu jeszcze jest miejsce. w rzeczywistosci w oczy az tak nie wali - akurat lecial jakis jasny motyw z signalrgb Edytowane 29 Sierpnia przez Ali 2
CryptTM 637 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Keleris U mnie w poprzednim tygodniu też poszła klasyka: Taki, w zasadzie retro już, build: 3770K, Z77A-GD55, 12GB RAM, 1060, 1TB, jakiś SPC 600W i bardzo popularna w owym czasie S340 Elite. W zasadzie większość gratów gdzieś się walała, dokupiłem zasilacz, pamięć dostałem za free, wystarczyło złożyć. Niestety, stoi to to na W11 w sumie nie wiem dlaczego, może się przyda jako jakiś testowy, cholera wie. Albo dual boota się zrobi Okazało się jeszcze, że w moich kazamatach jest jeszcze jedna S340 więc pewnie też jakiś retro build się zrobi, może na socket A i pod XP 4
Keleris 805 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Ja dzisiaj wziąłem się za socket A - trzy tygodnie temu przyszła mi taka płytka, pasta wymieniona chociaż była chwila strachu bo jedna z zapinek jest już ułamana, reszta też zmęczona ale udało się bez strat i reszta też przeżyła, na chipset założyłem większy radiator i muszę poszukać jakiś pasujący wentylator pod 2pin bo zostało mi tylko jedno wolne miejsce 3pin na płycie. Wieczorem pewnie się pobawię i mam nadzieje że będzie sprawna bo robota pójdzie w piach. Mam już praktycznie wszystko do poskładania wszystkiego do kupy, a ta płytka o tyle fajna że można współczesny zasilacz podłączyć - zasilanie cpu z 12v. 1
CryptTM 637 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @Keleris Kurde, miałem tego Gigabyte'a w tych czasach... Trzeba było po jakimś roku kondensatory wymieniać, bo skubańce puchnęły w uj. Ale jak to zrobił i wrzucił coś lepszego, to płyta chodziła i chodziła. Co tam wsadzasz, Bartona i pencil mod czy standardowy Thoroughbred?
ShaDow_Pro 1 105 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @CryptTM Wywal 11 z kompa z 3770K, postaw 10, zrób debloat i będzie śmigać jak rakieta, 11 bardzo dużo wydajności zabiera niestety. 1
Above 32 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia A ja się pochwalę moim turbo ekonomicznym PC. Kupiłem ostatnio obudowę Coolermaster Elite 302 i wentylatory Thermalright ARGB na Amazon (z promocji). Wyszedł całkiem fajny i bardzo przewiewny setup. Na procesorze mam rzadko spotykane chłodzenie Intel Laminar RH1. 8
Keleris 805 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Barton 2500+ i co najwyżej ustawie 200FSB - płytka fajna do ideału dla mnie brakuję tylko otworów do montażu chłodzenia cpu to by wleciał zalman. Płyta już w obudowie, pomału idzie do przodu, szukanie po kartonach przydasi zabiera sporo czasu, a jeszcze nie sprawdziłem czy płyta jest żywa. Edytowane 31 Sierpnia przez Keleris 2
ostryb 58 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Mała zmiana i na razie wystarczy. Przed. Po. Myślałem o wentylatorach od Lian Li ale na razie zostawię tak jak jest. Edytowane 31 Sierpnia przez ostryb 3
CryptTM 637 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia @ShaDow_Pro ten W11 jest tak wyczyszczony, że zabiera 1,8GB RAMu na starcie, zamiast 4,5GB wyleciało wszystko, co tylko można było uznać za badziew, z AI i cockpilotem na czele Śmiga to żwawo, więc nie ma sensu zmieniać na W10. Poza tym nie chce mi się
Amsztel 46 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 6 godzin temu, Above napisał(a): Na procesorze mam rzadko spotykane chłodzenie Intel Laminar RH1. Bardzo fajnie wyglada ten cooler.
Above 32 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 8 godzin temu, Amsztel napisał(a): Bardzo fajnie wyglada ten cooler. Dzięki. 3 podejścia do niego mialem bo były wysokie temperatury. Dopiero po zmianie obudowy i 6 wentylatorów zrobiło taki airflow że teraz na tym chłodzeniu mam max ok 70-72*C i cicho potrzebuje dobrej wentylacji.
DarkeVo 789 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września W dniu 30.08.2026 o 01:10, Ali napisał(a): W dniu 26.08.2026 o 19:37, DarkeVo napisał(a): Żeby nie było nudy wpadło aio Corsair Nautilus a jednak? No ja to muszę wszystko samemu sprawdzić, zobaczyć z bliska, dotknąć i posłuchać 😆 1
Rekomendowane odpowiedzi