JądroChoroszczy Napisano October 15 Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 Cześć, mam pewien problem z płynnością w grach, z którym nie mogę sobie poradzić. Na początku wszystko wyglądało na klasyczne problemy ze sprzętem: mimo wysokich FPS (powyżej 60) gry działały mało płynnie, a co gorsza, w losowych momentach pojawiał się czarny ekran. Po takim crashu, po restarcie komputera, nie było dźwięku, a system przestawał wykrywać sterowniki karty graficznej. Podejrzewałem, że problemem jest moja karta (RX 5700 XT), więc wymieniłem ją na GTX 1070 Ti. Od tamtej pory sytuacja jest o wiele lepsza – nie mam już żadnych crashy ani czarnych ekranów, ale problem z płynnością w grach, mimo dobrego poziomu FPS, nadal się utrzymuje. Gry działają lepiej, ale nie jest to jeszcze w pełni zadowalające. Macie jakieś pomysły, co jeszcze może powodować ten problem? Procesor który posiadam to ryzen 5 3600. Będę wdzięczny za każdą sugestię! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spl97 Napisano October 15 Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 W jakich grach tak dokładniej występuje ten problem? Może się okazać, że problem wcale nie leżał po stronie GPU, lecz po stronie CPU, tym bardziej, że w nowych grach Ryzen 3600 może nie zapewnić tych 60 i więcej fps. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 15 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 @Spl97 W każdej grze występuje mniej lub bardziej, np w Apex legends, days gone, napisałem w poście że chodzi o gry w których mam powyżej 60 fps :), dla przykładu w apexie płynność jest słaba jak spada do jakichś 100 FPS, w days gone przy 80 już jest brak płynności. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 15 Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 Też obstawiałbym, że procesor nie daje sobie rady. Może warto przeanalizować generowane klatki jakimś programem np. CapFrameX? Jeśli będziesz chciał to robić to skup się na 1 percentylu klatek. Średnie klatki niewiele mówią o płynności i stabilności rozgrywki. Generalnie jeśli gry chodzą w wysokich klatkach, ale rozgrywka wydaję się niepłynna to praktycznie zawsze winowajcą jest procesor, który nie jest w stanie przygotowywać non-stop podobnej ilości klatek dla układu graficznego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 15 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 3 minuty temu, Kendi napisał: @Kendi Rozumiem w takim razie zrobię test i tutaj wrzucę. A można jakoś to naprawić? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 15 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 @Kendi Tak wyszedł test, przy czym gra mega niepłynna i myszka tez jakoś dziwnie sie poruszało. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 15 Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 Wykres i poszczególne parametry wyglądają w porządku. Mówisz, że myszka się dziwnie poruszała. Może coś jest nie tak z myszką? Jak masz jakąś inną to przetestuj. Może coś z portem USB w komputerze nie tak? Warto zmienić port. Trzeba pokombinować. Mógłbyś jakoś bardziej opisać tą niepłynność? Im więcej informacji tym lepiej, może się na coś jeszcze wpadnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 15 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 15 @Kendi Z tą myszką coś na zasadzie inputlaga, hmm jakby to wytłumaczyć, coś jakbyś ruszył np w lewo, a ona dopiero się ciągnęła za tym ruchem, wiesz o co mi chodzi, jakby to że nie jest tak że idealnie w danym momencie jak ruszę myszką w dany punkt to nie jest tak precyzyjnie, ale nie chcę mówić że idealnie trafnie to opisałem bo nie chce wprowadzać w błąd, w fortnite jest to jakieś 95% mniej niż w Apexie. A co do opisania ci tej niepłynności, to szczerze nie wiem konkretnie jak ci to opisać, nie jest to stuttering, tylko po prostu brak płynności, ciężko tu cokolwiek więcej powiedzieć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 16 Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 Na pulpicie kursor działa prawidłowo czy też jest tak opóźniony? Czy mysz jest podłączona kablem do komputera, czy bezprzewodowo? Czasem się zdarza, że monitor może kiepsko wyświetlać przygotowane klatki przez komputer. Mógłbyś podać model monitora i w jaki sposób łączysz go do komputera? Czy jest to kabel HDMI, DispayPort czy może DVI? Korzystasz z jakiś funkcji synchronizacji klatek (v-sync, g-sync, fast-sync itp.)? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 16 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 @Kendi Na pulpicie generalnie jest zdecydowanie lepiej, mysz jest podłączona kablem. Model monitora to ENQ Mobiuz EX240N 23.8" 1920x1080px 165Hz 1 ms. Podłaczony jest przez display port, ale próbowałem równiez hdmi i efekt był jeszcze gorszy, nie korzystam z zadnych funkcji synchronizacji klatek, aczkolwiek probowalem i rowniez nic to nie wniosło, probowalem rowniez rozne czestotliwosci odswiezania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 16 Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 Mógłbyś przedstawić pełną specyfikację komputera? Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz aktualnie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 16 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 (edytowany) @Kendi Procesor: AMD Ryzen 5 3600 Pamięć RAM: 16 GB, 2 x 8 GB, Patriot Viper, DDR4 Dysk HDD: TOSHIBA MQ01ABF050 Dysk SSD NVM Express: KPART512GBC2DVT Zasilacz: OCZ 600MXSP (600w) System operacyjny: Windows 11, wcześniej Windows 10, problemy występowały w obu systemach Edytowano October 16 przez JądroChoroszczy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 16 Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 Windows 11 był instalowany na nowo/świeżo czy robiony był upgrade z windows 10? Pobierz sobie LatencyMon i puść go na kilkanaście/kilkadziesiąt minut korzystając normalnie z komputera i sprawdź jakie opóźnienia maksymalne zarejestruje program. Możesz podesłać screen z zakładki "Main" i "Drivers" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 16 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 @Kendi Z tego co pamiętam robiłem uprage, ale nie jestem w 100 % pewien. Zakładka "drivers" nie zmiesci sie cała bo jest bardzo dluga. @Kendi Test byl zrobiony podczas gry w apex. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kendi Napisano October 16 Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 (edytowany) Wszystko tutaj wygląda zupełnie normalnie. Bardzo chciałbym Tobie jakoś pomóc, ale póki co wystrzelałem się z pomysłów. Z tych zrzutów wynika, że komputer działa prawidłowo. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to możesz poszukać w internecie narzędzia MouseTester w wersji 1.5.3 zrobić test wykonując szybkie okrężne ruchy myszą i zajrzeć do wykresu częstotliwości raportowania myszki w czasie. Na początku i przy końcówce testu często występuje duża wariancja, więc możesz wpisując odpowiednie liczby w polach "Data Point Start" i "Data Point End" tak aby skrócić wykres i zrobić go bardziej czytelnym. Poniżej poglądowy wykres, który ja wykonałem: Jeszcze tylko dopytam. Czy kiedykolwiek była jakaś zabawa w rejestrze systemu, albo grzebanie w wierszu poleceń z jakimiś komendami? Edytowano October 16 przez Kendi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JądroChoroszczy Napisano October 16 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano October 16 @Kendi Rozumiem sprawdzę ten program o którym wspomniałeś, tak w rejestrze coś tam było robione czasem, ale przed wymianą karty wyrywałem system na czysto itd, potem co prawda też kombinowałem w rejestrze, ale tak jak mówię bez ingerencji w rejestr problem również występował. Wgrywałem system na czysto* Sorry literówka. @KendiNie moge nigdzie znalezc tego programu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się