Skocz do zawartości

Seasonic 650W vs RX 7900

ModryyyXX

Recommended Posts

Hej, kupilem przez omyłke, nie patrząc na zasilacz jaki mam karte i sie zastanawiam sie czy ma to jakkolwiek racje bytu. Na Reddicie niektórym to działało, ale przez jaki czas to moze funkcjonowac. Więc moje pytanie, zwrócić i isc w GRE? Czy zostawić?
image.png.141cb587bc48461a6c1e2fa05c8d1faf.png.d66c3e0a8a20191cdfc4b0a5c069da3b.png

Magią AM5 w 1440p jest to, że takie 7500F/7600/7600X (czyli procki od ~600zł, które różnią się zaledwie kosmetycznie) wykarmią tak mocne karty graficzne, a zauważalną różnicę widać dopiero w przypadku 7800X3D za 2000zł. Oczywiście zaraz przyjdzie kolega @Krzysiak i będzie mi wypominał, że nie dołożyłem 150zł do R5 7700 ;D

Na marginesie, gdybym miał 7900XT poszedłbym w UV z wejścia. Nie to, że zasilacz nie da rady tylko dla zasady.

Na pepperze lokalni "eksperci" do tego GPU polecali by już 1400W popierając to durnymi, własnymi pseudoargumentami.
Oczywiście jest tam też garstka ludzi co coś wie, nie ujmuję im tego. Wattomania to choroba dzisiejszego hardware'owego światka.

• Like 2

Zestaw z 7900XT w parze z 7800X3D bierze ok 500W ze zdarzającymi się peakami do 530W gdy nie ma kagańca w postaci UV. Także na 650W zasilaczu jest ponad 100W zapas mocy.

W załączeniu moje testy UV na przykładzie Forzy Horizon 5

Do zasilania CPU wystarczy jedna wtyczka 8pin w tych czasach. No chyba, że robisz jakieś ekstremalne podkręcanie najmocniejszych procków to wtedy pewnie będzie wymagana druga wtyczka.

image-4.png

Edytowano przez MadDog
  • Like 1

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...