Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro przeszkadza Wam zwrot "dziecko" lub ewentualnie "drogie dziecko", który faktycznie jest dosyć protekcjonalny, to po prostu mówcie do niego "dziadek" i się wyrówna...

Gordon jest znany z protekcjonalnego i lekko nadętego sposobu prowadzenia dyskusji, więc wchodząc z nim w polemikę powinniście się pewnych zwrotów spodziewać.  :P 

I naprawdę, nie zgłaszajcie takich bzdetów.

• Haha 5
  • Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i czemu do tej pory nie wypowiedziałeś się merytorycznie? 

Początki są w wielkim głodzie na Ukrainie. Bardziej ludności ukraińskiej bo Ukrainy jako takiej nie było. W trakcie II WŚ Ukraińcy witali nazistów jak wyzwolicieli. Wstępowali w ich szeregi, przyjmowali ideologię. Oczywiście naziści mieli swój pomysł na Ukraińców. Ale tu nie o tym. Jeszcze w trakcie wojny powstała UPA. Organizacja ta chciała stworzyć jednolicie etniczne państwo Ukraińskie wzorowane na faszyzmie. I można tak kontynuować skąd moje obruszenia na temat innej perspektywy na temat Ukrainy i podejścia do historii. Ukraincy są tak uwarunkowani. U nich to jest tak naturalne jak łapówki.

6 minut temu, Mar_s napisał(a):

I naprawdę, nie zgłaszajcie takich bzdetów.

Admin w tym przypadku upublicznij to zgłoszenie.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, skypan napisał(a):

Początki są w wielkim głodzie na Ukrainie. Bardziej ludności ukraińskiej bo Ukrainy jako takiej nie było. W trakcie II WŚ Ukraińcy witali nazistów jak wyzwolicieli. Wstępowali w ich szeregi, przyjmowali ideologię. Oczywiście naziści mieli swój pomysł na Ukraińców. Ale tu nie o tym. Jeszcze w trakcie wojny powstała UPA. Organizacja ta chciała stworzyć jednolicie etniczne państwo Ukraińskie wzorowane na faszyzmie.

ALe nie wyszło. Państwo zostało założone inaczej i później. 

2 minuty temu, skypan napisał(a):

I można tak kontynuować skąd moje obruszenia na temat innej perspektywy na temat Ukrainy i podejścia do historii. Ukraincy są tak uwarunkowani. U nich to jest tak naturalne jak łapówki.

Przecież ty tutaj nic nie napisałeś. :) 

Mają taki mit założycielski - ja w tym co Ty cytowałeś 2 czy 3-krotnie pytałem i zastanawiałem się czy mogą mieć inny. 

Odpowiadałeś z taką miną znawcy, że myślałem iż napiszesz coś o tym. Ale ty nie masz jednak bladego pojęcia o temacie ;) 

No popatrz, a z korupcją walczą i się ona zmniejsza dośc sukcesywnie. 

W Polsce w altach 90-tych też łapówki dla np. Policji były bardzo powszechne. Jeszcze początek lat 2000 to było wrzucanie 100 zł do dowodu rejestracyjnego przy kontroli. 

• Upvote 1
Opublikowano

Duda chroni kryminalistów, stare znałem.

Cytat

Nieoficjalnie: Andrzej Duda chce uchronić Binjamina Netanjahu przed aresztowaniem w Polsce

Andrzej Duda miał zwrócić się do rządu Donalda Tuska z prośbą o ochronę Binjamina Netanjahu przed aresztowaniem, gdyby premier Izraela chciał wziąć udział w obchodach 80. rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz — twierdzi agencja Bloomberg. Polityk jest ścigany przez Międzynarodowy Trybunał Karny za zbrodnie wojenne popełnione w Strefie Gazy.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/nieoficjalnie-andrzej-duda-chce-uchronic-binjamina-netanjahu-przed-aresztowaniem-w/n8scybb

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

ALe nie wyszło. Państwo zostało założone inaczej i później. 

Tylko nie zadałeś sobie pytania gdzie i kiedy zaczął się faszyzm na Ukrainie. Później są tylko tego konsekwencje.

Edytowane przez skypan
Opublikowano
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Tylko nie zadałeś sobie pytania gdzie i kiedy zaczął się faszyzm na Ukrainie. Później są tylko tego konsekwencje.

Ale o czym Ty piszesz?

napisałem: TAKI MAJĄ MIT ZAŁOŻYCIELSKI --> to jest powód, dla którego odwołuja się do UPA i tych obrzydliwych person.

Zadałem otwarte pytanie: CZY MOGĄ MIEĆ INNY MIT ZAŁOŻYCIELSKI?

A ty wyskakujesz z wielkim głodem i faszyzmem. 

O jakim faszyzmie mówisz o tym z okresu IIWŚ, czy jakimś późniejszym? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, skypan napisał(a):

@GordonLameman O podstawach tego co mamy dzisiaj.

a co to ma wspólnego z tematem dyskusji, czyli zmianą mitu założycielskiego na taki, który nie byłby wycelowany w Polskę, który nie odnosiłby się od luboójstwa na polskich obywatelach? Bo może, nie wiesz, ale to jest w polskim interesie i jest to najprostszy sposób na zmianę podejścia Ukrainy. Nie zakaz i straszenie - to nie zadziała. Wiemy po sobie. Ale po prostu zmiana tego mitu na "lepszy". 

Twój sposób komunikacji i odpowiadania na pytania jest tak okropny, że mam wrażenie, iż ty nie rozumiesz nawet połowy tego co napisałem. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

a co to ma wspólnego z tematem dyskusji, czyli zmianą mitu założycielskiego na taki, który nie byłby wycelowany w Polskę, który nie odnosiłby się od luboójstwa na polskich obywatelach?

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Do tego dochodzi pewna istotna różnica - dla nich te symbole oznaczają mit założycielski ich państwa.

W tym przypadku symbole mają znaczenie bo wywodzą się z historii. A kojarzą się źle.

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Bo może, nie wiesz, ale to jest w polskim interesie i jest to najprostszy sposób na zmianę podejścia Ukrainy.

To w interesie Ukrainy jest ich zmiana w tej kwestii. Jakiś mały krok robią z ekshumacją pomordowanych Polaków. Co z tego wyjdzie jeszcze nie wiemy.

• Like 1
Opublikowano

Prezydenturę Dudy zapamiętam jako najgorszy okres w historii tego kraju. To był rezydent, bo na pewno nie prezydent. 10 lat klękania i wykonywania rozkazów starego zoofila. 10 lat głupich min, nauki języka angielskiego choćby na poziomie Basic, 10 lat mącenia w polskim prawodawstwie. I zwięczeniem tych 10 lat tego debila jest próba przemycenia osoby poszukiwanej listem gończym. OBUDŹCIE MNIE.