Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Sędziowie, prokuratorzy i wojskowi są poza systemem. Ich emerytury nie są finansowe z FUS.

Od paru lat jest świadomość, wiedza i dane, że górnicy najbardziej pasożytują na społeczeństwie. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
Godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Od paru lat jest świadomość, wiedza i dane, że górnicy najbardziej pasożytują na społeczeństwie. 

co ja ci winny, że na Dolny Sląsku to najw, pracodawca. Nie uważam się za pasożyta. 

Opublikowano (edytowane)

uczcijmy pamięcią poległych

1 marca 2011 Jolanta Brzeska opuściła mieszkanie, nie zabierając z niego m.in. torebki i telefonu. Sześć dni po opuszczeniu przez nią mieszkania połączono zgłoszenie zaginięcia ze znalezieniem przez spacerowicza spalonych zwłok kobiecych. Badania genetyczne potwierdziły, że zwęglone ciało należało do Jolanty Brzeskiej. Sekcja wykazała, że bezpośrednią przyczyną śmierci był wstrząs termiczny, podtrucie tlenkiem węgla oraz rozległe oparzenia ciała powstałe w wyniku podpalenia naftą.

śmierć (morderstwo) ta, jak i wiele innych w tamtym okresie, była efektem skoordynowanych działań prowadzonych m.in. przez polityków Platformy Obywatelskiej które miały na celu przejmowanie mieszkań oraz kamienic w Warszawie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Mossakowski

To właśnie za rządów Hanny Gronkiewicz-Waltz (Platforma Obywatelska Donalda Tuska) i jej towarzystwa, reprywatyzacja w Warszawie stała się symbolem dziczy. Jako prezydent miasta nadzorowała Biuro Gospodarki Nieruchomościami, w którym urzędnicy zatwierdzali wnioski składane przez osoby takie jak Mossakowski. Skandal polegał na tym, że miasto przekazywało warte miliony kamienice ludziom, którzy wcześniej kupili roszczenia do tych nieruchomości za symboliczne kwoty. Urzędnicy podlegli Hannie Gronkiewicz‑Waltz akceptowali te dokumenty bez weryfikowania, czy cena nabycia roszczeń nie budzi podejrzeń.

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

górnicy najbardziej pasożytują na społeczeństwie. 

Najbardziej w jakim sensie?

Bo producencji żywności, którzy nas trują są moim zdaniem gorsi.

Politycy sprzedający interes państwa dla własnych korzyści są gorsi. 

Nawet takie Olgi Tokarczuk i inni wyciągający naszą wspólną kasę (w milionach) na przekręty są gorsi.

A jako zawód to ci "eksperci od PRu" czyli nauczyciele dla polityków z przedmiotu "jak kłamać" są gorsi.

Sprzedajni dziennikarze są gorsi a ci co są zdrajcami to po dwakroć.

Dalej masz prawników. 

I część lekarzyn (nie mylić z lekarzami)

Nie jestem pewien czy twórcy piosenek disco-polo nie przesignęliby górników. ;)

Ale ogólnie zgoda, że to jest kretynizm. Robota przy biurku potrafi mieć gorszy wpływ na zdrowie (nie tylko fizyczne, ale i sprawność umysłową) a wielu innych zawodach jest nie mniejsze ryzyko dla zdrowia i życia, ale "to nie są górnicy więc im to nie"

Gorsi dla społeczeństwa są jednak wszelcy prezesi i cała banda oszustów i darmozjadów, która się wokół wydobycia węgla kręci. 

1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

A gdzie Rosja? To z jej strony nic nam nie grozi? Przekabacają nam politykę tak aby wstawić tam swoje pacynki, przez co wlaśnie pojawił się problem z Orbanienką i Roberto Fucko, a tu ani słowa?  

edit: Camis dobrze gada. Wiem, że korci, ale nie reagujmy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRman
Nie wiem czy jest jakakolwiek inna grupa społeczna, która wpłaciłaby do FUS tak mało, a wyciągnęła z niego tak dużo. 

W kontekście emerytur - nie ma takiej drugiej grupy, która wywalczyła sobie rozbój na naszych składkach. Wpłacali mało, a i tak kopalniom składki zostały umorzone, a wypłacają bardzo dużo i długo.

O nie wiem czemu prawników wrzuciłeś na listę - jeśli nie popełniają przestepstw to niby w jakim kontekście pasożytują na społeczeństwie? W zasadzie to wtapiają - bo pracują w urzędowkach za darmo lub pół darmo.

Opublikowano (edytowane)

No tak, na "swoich" złego słowa nie dasz powiedzieć.

Rozumiem, że istnieją tylko kompetentni, moralni i uczciwi? ;)

Pasożytują może nie jest najlepszym słowem, ale wielu z nich szkodzi, rujnuje uczciwym ludziom życia, kradnie, albo z racji posiadania kasy, posuwa się do poważnych przestępstw bo mają wrażenie, że są ludźmi lepszej kategorii i np. zlecenie morderstwa na kimś "gorszym" w ich głowach jest OK.

Nie wszyscy, oczywiście. Znam osobiście trzech kolegów z dzieciństwa, którzy w tym pracują i wydają się OK, ale jeszcze z nimi w sądach nie walczyłem, więc nigdy nie wiadomo ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

No tak, na "swoich" złego słowa nie dasz powiedzieć.

Rozumiem, że istnieją tylko kompetentni, moralni i uczciwi? ;)

Napisałem przecież: “jeśli nie popełniają przestepstw”. A tacy oczywiście są - choćby niejaki Kozanecki. 

No, ale pisałeś o całej grupie i to w kontekście pasożytnictwa - więc chętnie się dowiem na czym ono polega.

Pasożytują może nie jest najlepszym słowem, ale wielu z nich szkodzi, rujnuje uczciwym ludziom życia, kradnie, albo z racji posiadania kasy, posuwa się do poważnych przestępstw bo mają wrażenie, że są ludźmi lepszej kategorii i np. zlecenie morderstwa na kimś "gorszym" w ich głowach jest OK.

Rujnuje uczciwym ludziom życia? Jak?

Przestepstwa to odrębny temat i tu żadnego złodzieja, mordercy czy drogowego zabójcy bronić nie będę. 

Nie wszyscy, oczywiście. Znam osobiście trzech kolegów z dzieciństwa, którzy w tym pracują i wydają się OK, ale jeszcze z nimi w sądach nie walczyłem, więc nigdy nie wiadomo ;) 

Myślę, że w porównaniu do górników prawnicy dużo więcej wpłacają do systemu niż z niego wypłacają. 

Opublikowano

Wydobywanie węgla w PL od lat przecież nie jest rentowne i społeczeństwo miliony do tego dopłaca dlatego nazywam to pasożytnictwem. Od lat mają możliwość przekwalifikowania się na inną dziedzinę ale z z lenistwa i braku kompetencji tego nie chcą pomimo tego, że państwo znów jest gotowe za to płacić. 

Opublikowano
58 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Rujnuje uczciwym ludziom życia? Jak?

Wierzysz w sprawiedliwość w sądach? Serio? 

Moi znajomi po sprawach rozwodowych jakoś przestali. No ale pewnie nie byli uczciwi. 

Albo skoro przegrali to byli głupi, bo dali się okraść. 

Albo jeszcze coś innego pewnie się znajdzie ;)

Albo weźmy takich, którzy bronią przestępców jak Ziobro. Ja rozumiem, że ten zawód tak ma, ale to nie neguje tej opinii, którą napisałem. 

No i tysiące żartów, memów, scenek w filmach nie wzięło się znikąd. Wiele prawników to po prostu socjopaci, bo człowiek broniący mordercę miałby pewien konflikt wewnętrzny. 

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Myślę, że w porównaniu do górników prawnicy dużo więcej wpłacają do systemu niż z niego wypłacają. 

W sensie stricte samej kasy - możliwe. Ale ludzkie życia nie są przeliczalne. 

Zresztą nie ma sensu ten offtop, bo ja pisałem o wielu zawodach i moim celem była niezgoda z opinią, że górnicy to największe zło. Wymijj z mojego posta prawników, a sens pozostanie.

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Do pewnego stopnia - tak.

Moi znajomi po sprawach rozwodowych jakoś przestali. No ale pewnie nie byli uczciwi. 

Raczej za cholerę nie znają prawa. Ostatnio ktoś wrzucił fajne podsumowanie podejścia polskich facetów do rozwodów :) 

Nie. Po prostu mogliby nie mieć “racji”.

Albo weźmy takich, którzy bronią przestępców jak Ziobro. Ja rozumiem, że ten zawód tak ma, ale to nie neguje tej opinii, którą napisałem. 

Prawo do obrońcy to fundament systemu prawnego. Nie mogę niestety mieć za złe bronienia przestępców, jeśli robią to w uczciwy sposób.

No i tysiące żartów, memów, scenek w filmach nie wzięło się znikąd.

Mogło się wziąć z zawiści :) 

Wiele prawników to po prostu socjopaci, bo człowiek broniący mordercę miałby pewien konflikt wewnętrzny. 

I mają. Sam odszedłem z kancelarii z powodu pracy przy rozwodach i przestępcach. A czy możesz mieć za złe ludziom którzy pracują przy zwłokach? :) 

W sensie stricte samej kasy - możliwe. Ale ludzkie życia nie są przeliczalne. 

Wbrew tym bzdurom prawnicy (sędziów odliczam z tej grupy) nie niszczą ludziom życia. 

Zresztą nie ma sensu ten offtop, bo ja pisałem o wielu zawodach i moim celem była niezgoda z opinią, że górnicy to największe zło. Wymijj z mojego posta prawników, a sens pozostanie.

Górnicy w kontekście emerytur to największe zło. A o emeryturach była mowa.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, VRman napisał(a):

Ja wierzę 50/50 . Jako tako ten system działa choć niestety powszechne jest "przyklejanie" dodatkowych przestępstw i powszechna praktyka, szczególnie w I instancji powszechnego przyklepywania tego co robi prokuratura (w sprawach karnych). Na osobną sprawę zasługuje cała kwestia formalno-prawna do której polskie sądy podchodzą - powiedzmy tak dosyć swobodnie.

W przypadku rozwodów to nie wina prawników tylko chorego, patologicznego systemu prawa, a to już zawdzięczamy naszym osłom z sejmu (przepraszam - przejęzyczenie - posłom) :) System jest wypaczony i wadliwy od początku do końca.

Każdy zasługuje na obronę. To święte prawo demokracji. W Korei Płn i tak przez ciebie "ulubionej' rosijiii decyzja władzy oznacza wyrok, a obrońcy albo wcale nie ma jak w Korei Płn albo jest na niby jak w rosji. W tym momencie właśnie brzmisz jak Ziobro i jemu podobni, którzy nie wierzą w resocjalizację i zaostrzali bez sensu prawo karne, a osoby odbywające kary uważali za śmieci. A takie traktowanie niczemu nie służy. Jest po prostu złe bo generuje osoby, które wracają do popełniania przestępstw co nie służy nikomu.

No i tysiące żartów, memów, scenek w filmach nie wzięło się znikąd. Wiele prawników to po prostu socjopaci, bo człowiek broniący mordercę miałby pewien konflikt wewnętrzny. 

No myślę, że wśród prawników odsetek socjopatów jest raczej niższy niż np. wśród CEO albo członkach zarządów i dyrektorów w korpo, którzy ludzi traktują jak zasób. W filmach i memach głównie ma się pretensje do obrońców, że wzięli kasę i przegrali, ale to sąd orzeka. 

Dla mnie - osoby, która skończyła prawo i miała styczność z prawem najbardziej dojmujące było to, że jak to w tym kraku pełnym układów i hipokryzji tak i niestety jest w wymiarze sprawiedliwości, że często decyduje nie to jak ktoś pracuje tylko kto z kim pije :) No w mniejszym mieście adwokat zna wielu sędziów i prokuratorów przez więzy koleżeńskie czy rodzinne to więcej załatwi niż nawet ktoś kto jest dobry merytorycznie. Ale tak jest wszędzie w Polsce.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Co Wy tam wiecie :x 20 gospodarka świata, a bezrobocie rośnie jak ...dług Polski, :x tzn nasz :x to chyba idzie na zmianę waluty, na euraski :X  Po za tym jestem ciekaw jak się rozwinie sytuacja na bliskim wschodzie. 

Edytowane przez shakal84
Opublikowano
W dniu 27.02.2026 o 14:06, Camis napisał(a):

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/kulisy-spotkania-liderow-koalicji-rzad-szykuje-sie-na-weto-w-kluczowej-sprawie/hzbepqq#pco

Przecież to było wiadome, pis, konforuskie i Nawrocki to zdrajcy Polski. 

Na szczęście SAFE i tak będzie.

Najgorsze jest to, że oni dalej próbują się dogadywać z kibolem, bo być może to ładnie w mediach wygląda? Albo są tak głupi?

A potem jak przy prezydenckich pikachface jest, bo nie ogarniają nawet potencjalnie swojego elektoratu :E 

Opublikowano
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Mertz po przyjeździe z Chin dostał olśnienia? ale chyba już za późno, przemysł ucieka, energia droga a EU to "kraj starych ludzi", jednie w czym mogą gonić Chiny to w cenzurze Francja "dobrze" zaczęła czekamy na pozostałą 5

https://www.euronews.com/2026/02/27/france-orders-isps-to-block-russian-media-sites-in-propaganda-crackdown

12 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

uczcijmy pamięcią poległych

1 marca 2011 Jolanta Brzeska opuściła mieszkanie, nie zabierając z niego m.in. torebki i telefonu. Sześć dni po opuszczeniu przez nią mieszkania połączono zgłoszenie zaginięcia ze znalezieniem przez spacerowicza spalonych zwłok kobiecych. Badania genetyczne potwierdziły, że zwęglone ciało należało do Jolanty Brzeskiej. Sekcja wykazała, że bezpośrednią przyczyną śmierci był wstrząs termiczny, podtrucie tlenkiem węgla oraz rozległe oparzenia ciała powstałe w wyniku podpalenia naftą.

śmierć (morderstwo) ta, jak i wiele innych w tamtym okresie, była efektem skoordynowanych działań prowadzonych m.in. przez polityków Platformy Obywatelskiej które miały na celu przejmowanie mieszkań oraz kamienic w Warszawie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Mossakowski

To właśnie za rządów Hanny Gronkiewicz-Waltz (Platforma Obywatelska Donalda Tuska) i jej towarzystwa, reprywatyzacja w Warszawie stała się symbolem dziczy. Jako prezydent miasta nadzorowała Biuro Gospodarki Nieruchomościami, w którym urzędnicy zatwierdzali wnioski składane przez osoby takie jak Mossakowski. Skandal polegał na tym, że miasto przekazywało warte miliony kamienice ludziom, którzy wcześniej kupili roszczenia do tych nieruchomości za symboliczne kwoty. Urzędnicy podlegli Hannie Gronkiewicz‑Waltz akceptowali te dokumenty bez weryfikowania, czy cena nabycia roszczeń nie budzi podejrzeń.

po co wyciągasz stare trupy z szafy to bardzo bolesne dla niektórych użytkowników tego forum ;)

12 godzin temu, VRman napisał(a):

Najbardziej w jakim sensie?

Bo producencji żywności, którzy nas trują są moim zdaniem gorsi.

Politycy sprzedający interes państwa dla własnych korzyści są gorsi. 

Nawet takie Olgi Tokarczuk i inni wyciągający naszą wspólną kasę (w milionach) na przekręty są gorsi.

A jako zawód to ci "eksperci od PRu" czyli nauczyciele dla polityków z przedmiotu "jak kłamać" są gorsi.

Sprzedajni dziennikarze są gorsi a ci co są zdrajcami to po dwakroć.

Dalej masz prawników. 

I część lekarzyn (nie mylić z lekarzami)

Nie jestem pewien czy twórcy piosenek disco-polo nie przesignęliby górników. ;)

Ale ogólnie zgoda, że to jest kretynizm. Robota przy biurku potrafi mieć gorszy wpływ na zdrowie (nie tylko fizyczne, ale i sprawność umysłową) a wielu innych zawodach jest nie mniejsze ryzyko dla zdrowia i życia, ale "to nie są górnicy więc im to nie"

Gorsi dla społeczeństwa są jednak wszelcy prezesi i cała banda oszustów i darmozjadów, która się wokół wydobycia węgla kręci. 

A gdzie Rosja? To z jej strony nic nam nie grozi? Przekabacają nam politykę tak aby wstawić tam swoje pacynki, przez co wlaśnie pojawił się problem z Orbanienką i Roberto Fucko, a tu ani słowa?  

nie sądziłem że się będę z tobą zgadzał ale musze przyznać że się pod tym podpisuję się obiema rękami i żeby nie było za słodko

https://wykop.pl/link/7078979/ukrainka-tlumaczy-jak-otrzymac-1500-zl-emerytury-za-tydzien-pracy i generalnie nie ma nic przeciw nabywaniu przez obcokrajowców praw emerytalnych ale na zasadach obowiązujących obywateli Polski - czyli przepracowane dla 20lat k, 25lat m, w przeciwnym razie zdrenują nasz system w najbliższych latach 

10 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Wydobywanie węgla w PL od lat przecież nie jest rentowne i społeczeństwo miliony do tego dopłaca dlatego nazywam to pasożytnictwem. Od lat mają możliwość przekwalifikowania się na inną dziedzinę ale z z lenistwa i braku kompetencji tego nie chcą pomimo tego, że państwo znów jest gotowe za to płacić. 

to z czego od lat byś wytwarzał szerokorozumianą energię? średnio rozwinięty szympans by to lepiej rozkminił 

15 minut temu, blabla123 napisał(a):

Najgorsze jest to, że oni dalej próbują się dogadywać z kibolem, bo być może to ładnie w mediach wygląda? Albo są tak głupi?

A potem jak przy prezydenckich pikachface jest, bo nie ogarniają nawet potencjalnie swojego elektoratu :E 

no nie mają wyjścia, bo po wecie prezydenta i ponownym głosowaniu raczej nie mają szans na sukces, no chyba tfusk z żulkiem albo bodnarenką  zaczną rządzić fikołami albo dekretami, wszak prawo stosują tak jak je rozumieją a jak są wątpliwości to zatrudnia się ekspertów aby te wątpliwości rozwiali