ibizpl 175 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): @ibizpl Byłoby prościej jakbyś napisał bla bla bla. Podobny poziom argumentów, a przynajmniej oszczędzisz czytania popłuczyn. Masz wytłumaczone w 5 minut prostymi słowami które nie powinny cię przerastać. Popłuczyny to zaserwował ten koleś taki niby "expert", i już wyjaśniam dlaczego ( mam nadzieję że cię to nie przerośnie ): Facet proponuje ( w skrócie ): -> wpływa nam do NBP 44 mld EUR z SAFE UE ( saldo po operacji +44 mld ) -> NBP wypłaca 44 mld EUR do MF na zbrojenia z SAFE ( pomijam wymianę waluty, saldo po operacji - zero ), NBP kupuje obligacje UE żeby wyzerować koszt kredytu za 44 mld EUR ( saldo po operacji -44mld EUR ) nasz Pan "expert" na tym nie kończy, twierdzi że do dyspozycji NBP dalej jest 44mld które możemy wydać na co chcemy, więc jeżeli je wydamy to NBP popłynie w sumie na 88 mld EUR. Zakładając jednak że nie wydamy to po zakupie obligacji UE dalej mamy dziurę na 44 MLD eurasów, to gdzie tutaj ten "złoty strzał"? Dziura taka sama jak po wydaniu krajowego "safe" a jesteśmy uwaleni kredytem na kilkadziesiąt lat, niezły deal, co? A już bełkot o spłacie długu "średnio" za 17 lat i braku jakiejkolwiek informacji o kosztach obsługi tak gigantycznego kredytu i wpływie tego długu na agencje ratingowe pominę. Jeszcze 2 kwestie o których NIE MÓWI Pan "expert", pomijam już warunkowość, ograniczenie do UE i zmienne oprocentowanie - unijny program musimy realizować bardzo szybko, jaki wpływ na rynek i inflację będzie miał ten przelew na 180 mld pln? Dalej w kwestii terminów SAFE, jeżeli nasze fabryki nie zdążą wyprodukować zakontraktowanych hałbic, wozów bojowych, amunicji, itd to my będziemy zmuszeni kupić tą brakującą ilość " z półki " w UE żeby te unijne kwoty rozliczyć i wielu mądrzejszych ode mnie uważa to za bardzo prawdopodobne a zakupy od ręki w zbrojeniówce to ceny z kosmosu jak to zwykle przy akcji kup albo strać jak w wielu Unijnych projektach. Wersja krajowego finansowania ma jeszcze jedną wielką zaletę: nie musimy wydać tych pieniędzy do maja, września czy za 2 lata, możemy to robić stopniowo, z rozmysłem a nie na "hura" jak z safe. Biorąc pod uwagę co się dzieje z kursem złota w takich ciężkich czasach, może się okazać że stopniowe wydatki z rezerw zostaną przynajmniej w części skompensowane wyższymi cenami kruszcu w dłuższej perspektywie ( mam na myśli rezerwę która pozostanie w NBP bo przecież nie sprzedamy całego złota ). O tym też się nie mówi. Jeżeli się mylę w rozliczeniach to mnie popraw ale tak żeby mnie to nie przerosło Edytowane 5 godzin temu przez ibizpl
CajraX Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Cholera. Chyba trzeba będzie "wprowadzić pokój" na kolejnym kontynencie. Chyba już tylko Australia została.
ibizpl Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): I tak powinno pozostać. Reszty bredni nawet nie ma co komentować. Weź valerin max czy inną ashwagandhę, może ci zejdzie ciśnienie trochę bo moderatorem tutaj raczej nie zostaniesz.
GordonLameman Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 10 minut temu, ibizpl napisał(a): Weź valerin max czy inną ashwagandhę, może ci zejdzie ciśnienie trochę bo moderatorem tutaj raczej nie zostaniesz. To ty masz jakieś ciśnienie żeby mnie atakować. Idź z tymi bzdurami gdzie indziej. I nie wołaj mnie do swoich glupot.
ibizpl Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To ty masz jakieś ciśnienie żeby mnie atakować. Idź z tymi bzdurami gdzie indziej. I nie wołaj mnie do swoich glupot. Nie, tylko widzę co odpisujesz innym, to wiele o tobie mówi.
GordonLameman Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 4 minuty temu, ibizpl napisał(a): Nie, tylko widzę co odpisujesz innym, to wiele o tobie mówi. Zdecydowanie więcej o tobie mówi nagła potrzeba wywołania mnie i jakieś wysrywy o kolorowych włosach które ani sensu nie mają ani nie trzymają się kupy.
ibizpl Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Zdecydowanie więcej o tobie mówi nagła potrzeba wywołania mnie i jakieś wysrywy o kolorowych włosach które ani sensu nie mają ani nie trzymają się kupy. Widzisz, różnica między nami polega na tym że ja mogę z ciebie zażartować, przerysować twoje poglądy na stereotyp "lewackiego aktywiszcza" co uważam z dawkę przesadnego humoru bo przecież wiadomo że tak nie wyglądasz a nie wyzywam nikogo od debili czy idiotów. Jak wielu narcyzów nie masz dystansu do samego siebie. Zerknij w lustro i spróbuj się pośmiać z tego czy owego, nawet z moich "wysrywów".
GordonLameman Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, ibizpl napisał(a): Widzisz, różnica między nami polega na tym że ja mogę z ciebie zażartować, przerysować twoje poglądy na stereotyp "lewackiego aktywiszcza" co uważam z dawkę przesadnego humoru bo przecież wiadomo że tak nie wyglądasz a nie wyzywam nikogo od debili czy idiotów. Jak wielu narcyzów nie masz dystansu do samego siebie. Zerknij w lustro i spróbuj się pośmiać z tego czy owego, nawet z moich "wysrywów". Ja ma dystans do siebie. Jest on nawet w mojej ksywce. Ale to nie oznacza że możesz sobie tam coś na mnie rzygać głupotą. Tym bardziej, że to nie miało być humorystyczne a poniżające, więc się już nie wykręcaj jak Suski.
Crew 900 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Podsumowanie naszych elit politycznych którzy nie ogarniają teorii ani praktyki.
ibizpl Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): więc się już nie wykręcaj jak Suski. Czy to ranek, czy to mrok, W ukochane KO kolejny krok. W każdym poście, w każdym rzędzie, Słowo PIS niech zawsze będzie. Czy to Sasin, czy to Suski, Wszędzie PIS – te małe oszustki! Już mam dość, w głowie mi huczy, Nawet pies o PIS-ie mi mruczy!
GordonLameman Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu No to nie bądź jak ten suski. A wierszyki z AI zachowaj dla siebie ani śmieszne ani trafne.
ibizpl Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): A wierszyki z AI zachowaj dla siebie ani śmieszne ani trafne. Oj tam oj tam, musiałem przerabiać bo gemini słabo pojechał Co sądzisz o tym linku od @TheMr. do kanału zero i wyliczeniach Sobolewskiego, nie za dużo namnożył tych miliardów?
GordonLameman Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, ibizpl napisał(a): Oj tam oj tam, musiałem przerabiać bo gemini słabo pojechał Co sądzisz o tym linku od @TheMr. do kanału zero i wyliczeniach Sobolewskiego, nie za dużo namnożył tych miliardów? Nie mam najmniejszego zamiaru z tobą dyskutować. Nie zasłużyłeś na to Zrobiles sobie jakiś durny wjazd na mnie a teraz chcesz opinie wymienić? To tak nie działa. Szanse na interakcje ze mną straciłeś. Ignor
ibizpl Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ignor O la boga co ja teraz biedny zrobię, skoczę z mostu chyba... Narcyz wylazł jak ta lala
ptys Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) kolejny kundel żulka czuje się szykanowany przez opozycję narracja się sypie, brak podstaw prawnych a kolejne rzymianskie pomioty czyt. biegli nie są w stanie udokumentować winy JE GRZEGORZA BRAUNA 32 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Nie mam najmniejszego zamiaru z tobą dyskutować. Nie zasłużyłeś na to Zrobiles sobie jakiś durny wjazd na mnie a teraz chcesz opinie wymienić? To tak nie działa. Szanse na interakcje ze mną straciłeś. Ignor zostałeś rozjechany i wypunktowany po raz kolejny, zniszczony merytorycznie i zamiast przyjąć to jak człowiek, robisz to co robisz zmień awatar https://share.google/images/cvvZAgl9AWWtC7NeE Edytowane 4 godziny temu przez ptys
GordonLameman Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 16 minut temu, ptys napisał(a): kolejny kundel żulka czuje się szykanowany przez opozycję narracja się sypie, brak podstaw prawnych a kolejne rzymianskie pomioty czyt. biegli nie są w stanie udokumentować winy JE GRZEGORZA BRAUNA zostałeś rozjechany i wypunktowany po raz kolejny, zniszczony merytorycznie i zamiast przyjąć to jak człowiek, robisz to co robisz Nie pisz do mnie ruski trollu. Pisz do swoich russkich braci.
TheMr. Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, ibizpl napisał(a): Popłuczyny to zaserwował ten koleś taki niby "expert", i już wyjaśniam dlaczego ( mam nadzieję że cię to nie przerośnie ): Bełkot.
nozownikzberlina Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 49 minut temu, ibizpl napisał(a): O la boga co ja teraz biedny zrobię, skoczę z mostu chyba... Narcyz wylazł jak ta lala Nie ciesz się zbytnio z tego ignora. Ten ignor oznacza jedynie ignorowanie przytłaczających dla ów osoby wypowiedzi. I tak będzie komentował to co piszesz x D Edytowane 3 godziny temu przez nozownikzberlina
ibizpl Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 35 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): Nie ciesz się zbytnio z tego ignora. Ten ignor oznacza jedynie ignorowanie przytłaczających dla ów osoby wypowiedzi. I tak będzie komentował to co piszesz x D Wiem, tylko ja mam to głęboko... 36 minut temu, TheMr. napisał(a): Bełkot. No to wyjaśniłeś Tak samo jak ci z rządu. Załóż może słuchawki i posłuchaj gościa jeszcze raz.
CajraX Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Znowu odblokowali Groka? Czy to już Skynet wymknął się spod kontroli? @GordonLameman widzę masz kolejnego wielbiciela Nie wiedziałem, że jesteś aż takim lewakiem. Ukrywałeś się dzielnie
GordonLameman Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, CajraX napisał(a): Znowu odblokowali Groka? Czy to już Skynet wymknął się spod kontroli? @GordonLameman widzę masz kolejnego wielbiciela Nie wiedziałem, że jesteś aż takim lewakiem. Ukrywałeś się dzielnie Bawi, że cała obecność tych jednostek jest skupiona na mnie
Camis Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Nie pisz do mnie ruski trollu. Pisz do swoich russkich braci. No nie wytrzymał z karmieniem +18 Spoiler Edytowane 2 godziny temu przez Camis
hubio Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, ibizpl napisał(a): Przy obecnym deficycie i powolnym zwijaniu się gospodarki produkcyjnej zadłużanie się na taką kwotę to samobójstwo do kwadratu! Mało kto wspomina o tym że oprocentowanie nie jest stałe ani o ryzyku walutowym bo przecież mówimy o kilkudziesięciu latach, ciągle jest wiele niedomówień i mało informacji gdzie dokładnie i jakie kwoty trafią ( np. Ukraina ). Już tak nie przesadzajmy z tym zadłużeniem. Polska za PRL była mocno zadłużona i z 80% nam umorzono jak się odrodziliśmy :) Jak nie oddamy to co? Jakaś armia do nas wkroczy? Nawet możemy zbankrutować jak Grecja... ... I dalej być w UE. Na poziomie korporacji i państw to tak nie działa jak w przypadku ludzi. Jak "ja"* nie zapłacę chwilówki albo kredytu to gdzieś na końcu drogi komornik wywali mnie na ulicę i zostanę bezdomny. Jak zbankrutuje korpo to się przekształci w "korpo w restrukturyzacji" albo "korpo w upadłości", a państwo to już w ogóle ma wywalone. *ja w sensie metaforycznym bo tu są tak zdolni hejterzy, że za chwilę po mnie pojadą, że mam chwilówki 5 godzin temu, ibizpl napisał(a): Biorąc pod uwagę że Polska w tej chwili ma jedne z najwyższych rezerw złota ( jesteśmy chyba na 12 miejscu na świecie - 550 ton ) pomysł wykorzystania części tych rezerw na ten cel, bez zadłużania się na pół wieku jest warty dyskusji. A ja myślę, że lepiej złoto zostawić na czarną godzinę jak np. kiedyś padnie system emerytalny i nikt nam już nic nie będzie chciał pożyczyć, a ludzie nie będą mieć co jeść to wtedy je wydać. Edytowane 1 godzinę temu przez hubio
Rekomendowane odpowiedzi