Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31537463,sad-najwyzszy-uchylil-decyzje-pkw-kaczynski-swietuje-wazna.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1159_ti&do_utid=31537463&do_uvid=1733939283991&s=BoxOpMT

Jeśli ta izba jest nielegalna, niewłaściwie powołana i nie zasiadają w niej sędziowie to dlaczego ona jeszcze w ogóle istnieje? 

Wypłacenie pieniędzy PiSowi byłoby klęską, ale już sam taki werdykt "nielegalnej" izby jest porażką. 

Mam już dość Tuska, dość indolencji rządu, dość tego, że koalicja nie potrafi mieć wspólnego stanowiska w sprawach, które były ich obietnicami. Żałuję głosu oddanego na ko, na rafałka na pewno nie zagłosuję. Przecież rząd Tuska to jest banda kretynów. I nie piszcie mi, że wszystko się zmieni po wyborach bo Duda ich teraz blokuje, oni nie mogą dogadać się między sobą. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Izba może sobie orzekać, ale faktyczna wypłata to byłby ostateczny samobój. Pewnie nie wypłacą.

Aczkolwiek też mnie martwi, że z moich obciążeń podatkowych są opłacane jakieś pseudoizby czy pseudotrybunały już od roku.

• Upvote 2
Opublikowano
36 minut temu, Digger napisał(a):

To będziesz miał tu drugą Białoruś, bo pisowski beton na wybory na pewno pójdzie.

Nie będę głosować na idiotę pod groźbą. Nigdy nie miałem żadnej sympatii dla Trzaskowskiego. Uważam go za nieudolnego kretyna bez pomysłu na siebie. On został wykreowany bo sam nie ma niczego ciekawego do powiedzenia. Mogli dać innych kandydatów. Na Sikorskiego bym chętnie zagłosował - konkretny facet z jajami i nieco bliżej centrum od lewoskrętnego Rafała. Na pewno by lepiej wypadał publicznie bo on umie mówić i ma dobry refleks. Rafał zaś na przezwisko "budyń" zasługuje nie mniej niż Duda. Pewnie wygra, natomiast ko już straciło zęby i już raczej nic dobrego z nich nie będzie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Koniecznie wymienić Bodnara.

I co to niby miałoby dać? Wy to w fajnym świecie żyjecie, jak wam się wydaje, że zmiana jednej osoby na górze uzdrowi cały system xD

Prokuratura została bardzo wnikliwie przeorana w 8 lat przez pana Zero i spółkę, powsadzano różnych pociotków, pozmieniano przepisy, jak to mają rozwiązać od ręki i to jeszcze bez współpracy prezydenta?

Korekta wymiaru sprawiedliwości to operacja na długie lata, stety czy niestety. A naród nie jest zbyt bystry, więc mogą po drodze znów dopuścić PiS, ale wtedy to już raczej na 100% mamy tutaj Białoruś, bo drugi raz tego samego błędu nie popełnią.

Wracając do Bodnara, to osobiście ufam mu jak nikomu innemu w tym rządzie. Na pewno widziałbym negatywnie wymianę go na kogoś bardziej radykalnego. Zresztą wydaje mi się, że trudno o bardziej ludzkiego ministra sprawiedliwości, patrząc chociażby na jego działalność z czasów bycia rzecznikiem praw obywatelskich.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

Straszenie Białorusią może nie podziałać dostatecznie, w obliczu impotencji koalicji. A na pozbycie się PSL czyli głównego problemu się nie zanosi. Moze po porażce Hołowni pojawi się jakieś okienko, tylko czy wtedy już nie będzie zbyt późno z kolei.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No jak nie podziała, to nie podziała i Polska podzieli los Węgier. Widocznie nadal bliżej nam do Wschodu niż Zachodu.

Poza tym nie wiem, czy "straszenie" to dobre słowo. Obiektywnie może się to tak skończyć. Przecież Węgry przed Orbanem były normalnym krajem demokratycznym prozachodnim (o ile dobrze pamiętam).

A problem z impotencją koalicji jest taki, że nie mamy lepszej alternatywy. Choć fakt faktem, dobrze byłoby nie mieć PSL w rządzie... strasznie motają.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

Co oni się tak podniecają tym TVN. PiS nadal myśli, że przegrał przez GW i TVN. Stracili TVP a i tak im nic nie ubyło w sondażach, KO też nie zyskała. Społeczeństwo jest tak podzielone, że zrobienie z TVN kolejnej Republiki nic nie zmieni. TV to przeszłość, siła manipulacji jest w social mediach, komentarzach, memach i forach dyskusyjnych.

Opublikowano

Ale choćby kwestię wynagrodzeń TK czy pseudo izb można było wziąć na tapet pół roku temu. Pewne rzeczy muszą trwać ale wiele da się zrobić od ręki jak się umie i jak się chce. No i jak się wierzy, że się ma rację.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm, trochę tak, trochę nie. Wydaje mi się, że byli tu rozdarci pomiędzy radykalnym zaoraniem tego pomimo kwiku opozycji (i niewiadomej reakcji zagranicy), a podtrzymywaniu i ignorowaniu tego aż do wyborów prezydenckich. Dla mnie te rozwiązania były z serii i tak źle, i tak niedobrze.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
6 minut temu, adashi napisał(a):

Ale choćby kwestię wynagrodzeń TK czy pseudo izb można było wziąć na tapet pół roku temu. Pewne rzeczy muszą trwać ale wiele da się zrobić od ręki jak się umie i jak się chce. No i jak się wierzy, że się ma rację.

No nie. Nie chcemy być PiSem i iść na rympał łamiąc przy tym prawo.

Opublikowano

Jak trochę poczekamy to prawo nie będzie już łamane? Prawo stanowione to rzecz czysto umowna. To nie prawa fizyki. Aby działać skutecznie często trzeba je modyfikować przy użyciu, nazwijmy to umownie, siły. Tego koalicja nie chce najwyraźniej robić i to może doprowadzić do jej odejścia w niebyt.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ryba napisał(a):

brak zmian w prawie typu aborcja co budzi wkurw +75% spoleczenstwa

75% obywateli wstaje codziennie rano i myśli "ale bym sobie jebnął aborcję, ale ten Tusk pierdzielony mi tego nie umożliwił".
Niezłe macie odchyły.

Co do przejęcia TVN to ryży helmutofil wie, że to była zawsze sprzyjająca mu tuba propagandowa więc próbuje bronić swoich.

Edytowane przez Umpero
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ryba napisał(a):

@Umpero

Chyba nie pamietasz protestow kobiet za pisu :) I srednio sie wstrzeliles w mysl tego posta... no ale probuj dalej.

I że niby to 75% społeczeństwa było?  :hahaha:
Zebrało się trochę feminazistek, dołączyła antifa (ci od hiva), trochę bezmyślnych wariatek też się przyłączyło. Do tego presstytutki podsycały temat i tyle.
Z kim nie rozmawiałem wtedy na ten temat to ludzie mówili, że trzeba być zjebem aby chodzić na te gówniane protesty. Większość zajmowała się swoim życiem i sprawami codziennymi.

Edytowane przez Umpero
  • Confused 1
Opublikowano
45 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No jak nie podziała, to nie podziała i Polska podzieli los Węgier. Widocznie nadal bliżej nam do Wschodu niż Zachodu.

Poza tym nie wiem, czy "straszenie" to dobre słowo. Obiektywnie może się to tak skończyć. Przecież Węgry przed Orbanem były normalnym krajem demokratycznym prozachodnim (o ile dobrze pamiętam).

A problem z impotencją koalicji jest taki, że nie mamy lepszej alternatywy. Choć fakt faktem, dobrze byłoby nie mieć PSL w rządzie... strasznie motają.

Pokolenia Polaków muszą po prostu wymrzeć by mogło się coś zmienić, ludzie muszą dorosnąć do demokracji i uwierzyć w jej siłę. Do tego też potrzeba by kolejne pokolenia potrafiły się uczyć i wyciagać wnioski, ale jak tak widzę co się dzieje to możliwe że nigdy nie dojdziemy do takiego poziomu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

I że niby to 75% społeczeństwa było?  :hahaha:
Zebrało się trochę feminazistek, dołączyła antifa (ci od hiva), trochę bezmyślnych wariatek też się przyłączyło. Do tego presstytutki podsycały temat i tyle.
Z kim nie rozmawiałem wtedy na ten temat to ludzie mówili, że trzeba być zjebem aby chodzić na te gówniane protesty. Większość zajmowała się swoim życiem i sprawami codziennymi.

Probuj dalej dojsc do sedna tego postu, zamiast czepiac sie czy to bylo 33/50/75%. Widocznie mysl dla Ciebie byla zbyt gleboka.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Cytat

Pieniądze z KPO niezagrożone. Przelew na gwiazdkę

Kolejne 40 mld zł z Krajowego Planu Odbudowy trafi do Polski na gwiazdkę — informuje Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej w oświadczeniu. Resort odnosi się tym samym do doniesień medialnych o wstrzymaniu wypłat z KPO przez Komisję Europejską.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/komisja-europejska-wyplaci-kolejne-40-mld-zl-z-kpo-oswiadczenie-mfpr/42wcr2d