Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masła i igrzysk.

To PO to jednak zachowuje się jak PiS. No jak młody człowiek mający jakiekolwiek pojęcie może głosować na taką partię. Dawać mi to PO zajmujące się rozwojem gospodarczym i inwestycjami a nie pieprzony PiS. Żenada.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, johny11 napisał(a):

Masła i igrzysk.

To PO to jednak zachowuje się jak PiS. No jak młody człowiek mający jakiekolwiek pojęcie może głosować na taką partię. Dawać mi to PO zajmujące się rozwojem gospodarczym i inwestycjami a nie pieprzony PiS. Żenada.

Podziękuj PiSowi, że otworzył puszkę Pandory której raczej już nikt nie zamknie.

Konfederacja czy inny Petru jakby wygrali i zaczęli wprowadzać swój rozwój gospodarczy, po roku mieliby 8% poparcia.

Pora pogodzić się z tym, że ogrom narodu interesuje cena masła, a nie gospodarka, praworządność czy aborcja.

Edytowane przez crush
  • Upvote 3
Opublikowano
42 minuty temu, crush napisał(a):

Podziękuj PiSowi, że otworzył puszkę Pandory której raczej już nikt nie zamknie.

Konfederacja czy inny Petru jakby wygrali i zaczęli wprowadzać swój rozwój gospodarczy, po roku mieliby 8% poparcia.

Pora pogodzić się z tym, że ogrom narodu interesuje cena masła, a nie gospodarka, praworządność czy aborcja.

Wiadomo, wina pisu a nie po. Weź, śmiechu warte 

Opublikowano
Godzinę temu, johny11 napisał(a):

Masła i igrzysk.

Obie partie od dawna zasługują na to, żeby odejść do lamusa. Zablokowali nowym dostęp do polityki, względnie dopuszczają identycznych. Dołóż jeszcze miernoty memcena czy czerwonych, zupełny brak alternatyw. Ci co się na to buntowali dostali PiS i jego bandziorów na 8 lat. No i jeszcze ruscy co rozgrywają nas jak chcą. Ciężka sprawa, ale takie są realia.

Opublikowano
4 minuty temu, johny11 napisał(a):

Wiadomo, wina pisu a nie po. Weź, śmiechu warte 

Wina narodu. Ale PiS ten proceder otworzył szerzej.

Nikt kto nie będzie zajmował się "masłem" nie utrzyma się przy władzy.

• Upvote 2
Opublikowano
49 minut temu, crush napisał(a):

Sam nie wiem, czy powszechne ignorowanie Lewicy to jest dowód na skrajny debilizm czy pragmatyzm wyborców. Awantury związane z aborcją absorbują tyle luda, że czerwoni z marszu powinni mieć z 18% w słupkach. Tymczasem z tego jakieś 12% wierzy platformersom, którzy mają zdecydowanie bliżej do pisowców.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, johny11 napisał(a):

Masła i igrzysk.

Czy ja wiem? Jeżeli problemem ceny masła jest tylko brak surowca (czyli od strony produkcji), to uwolnienie rezerw pomoże ustabilizować ceny... w sumie jakimkolwiek kosztem? Przecież rezerwy się potem uzupełni, a cena spadnie. Interwencjonizm państwa to też jeden z nurtów ekonomicznych (keynesizm) i tutaj macie chyba jego pozytywny przykład.

1 godzinę temu, johny11 napisał(a):

Dawać mi to PO zajmujące się rozwojem gospodarczym i inwestycjami.

A ja mam niestety ostatnio gorzkie przemyślenia, że cały ten "rozwój gospodarczy" jest trochę... bez sensu?

Tak naprawdę szary obywatel (jakieś 80-90%) i tak zawsze będzie mieć mniej pieniędzy w portfelu. Spójrzmy nawet na USA – mamy fajne wskaźniki, rozwój i... realnie mniej pieniędzy w portfelu u przeciętnego Joe? Bo de facto z roku na rok czy z dekady na dekadę coraz większy % nadmiarowych zysków jest transferowany do dużych korporacji, czyli de facto do zarządu.

Ile ma z tego przeciętny pracownik? Fajnym przykładem jest tutaj rynek japońskiej animacji – jeszcze z 15 lat temu były to "chińskie bajki", a głównym źródłem na Zachodzie byli fani nagrywający odcinki z TV i tłumaczący je w piwnicy u matki. Obecne czasy? Mainstreamowy rynek konsumpcyjny z grubymi miliardami $ i wielkimi korporacjami, które walczą o subskrybentów. Sama liczba produkcji wzrosła chyba 2-3 razy. I wiesz, co przeciętny pracownik (animator) ma z tego tytułu? Stawki godzinowe gorsze niż w Macu i "crunch" gorszy niż w CD Projekt Red xD

Ot, cały zysk trafia do producenta. Oczywiście, to oznacza więcej treści dla konsumenta, ale od strony pracownika? Jest gorzej, niż było.

I całkiem serio, wydaje mi się, że część ludzi nawet instynktownie to rozumie, jak z kimś pogadać. Dlatego wolą mieć niższe ceny masła niż obietnice GOSPODARKI, z której pewnie i tak niewiele wyniosą.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ile ma z tego przeciętny pracownik? Fajnym przykładem jest tutaj rynek japońskiej animacji – jeszcze z 15 lat temu były to "chińskie bajki", a głównym źródłem na Zachodzie byli fani nagrywający odcinki z TV i tłumaczący je w piwnicy u matki. Obecne czasy? Mainstreamowy rynek konsumpcyjny z grubymi miliardami $ i wielkimi korporacjami, które walczą o subskrybentów. Sama liczba produkcji wzrosła chyba 2-3 razy. I wiesz, co przeciętny pracownik (animator) ma z tego tytułu? Stawki godzinowe gorsze niż w Macu i "crunch" gorszy niż w CD Projekt Red xD

Ot, cały zysk trafia do producenta. Oczywiście, to oznacza więcej treści dla konsumenta, ale od strony pracownika? Jest gorzej, niż było.

Tylko czy to zatem wina rozwoju gospodarczego czy może wyzysku?

I znów słychać wycie <3

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

@NotQuite Wiesz, te zaimki, LGBTQ+ABCD, aborcja na życzenie w każdym momencie, zwiększanie praw kobiet (i nie chodzi mi tu o równanie do mężczyzn, tylko przywileje), nie jest to napisane wprost w ich programie, ale zgodzą się na tą przymusową termomodernizację, generalnie są za zielonym ładem takim jaki jest (a to oznacza drogą energię). To odpycha o wiele więcej osób niż ci co się do tego otwarcie przyznają.

Generalnie ich program wygląda jak koncert życzeń, ale tak wygląda chyba każdy program partii politycznej. Można rzec WIĘCEJ WSZYSTKIEGO. Generalnie jednak wielu wyborcom powinien się podobać, choć przedsiębiorcy i rolnicy to się raczej będą zwijać niż rozwijać.  Lewicy brakuje przede wszystkim wyrazistych liderów. Ci co są są miałcy i często się kompromitują.

Edit:

hmm, ciekawe, niby mają aborcję do 12 tygodnia. No to w takim razie która partia chce aborcję na żądanie w dowolnym momencie bo już zgłupiałem.

Co to pełna równość małżeńska?

Legalizacja trawy? Hmm, zapaliłbym, gdyby była legalna.

O, wpuszczanie inżynierów jak leci. Wystarczy wniosek podpisany gdziekolwiek.

Generalnie głębsze integracja z Unią, wspólna armia, docelowo euro, takie tam.

8% PKB na zdrowie, reszta w tym temacie to wodolejstwo. Więcej wszystkiego.

Co to jest: "Cofnięcie ustawy represyjnej dla służb mundurowych."

Ogólnie dość duża kasa na system emerytalny by szła.

Polityka społeczna 800+ zostaje, reszta to wodolejstwo bez konkretów.

Budowa mieszkań, które miałyby pozostać w zasobie Skarbu państwa. Czynsz dopasowany do zarobków (oj, żeby za friko nie dostawali ich "inżynierowie"). Nie widzę nic o kredycie. Nic o prawach najemców, raczej najmujący będą bardziej chronieni.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Czy ja wiem? Jeżeli problemem ceny masła jest tylko brak surowca (czyli od strony produkcji), to uwolnienie rezerw pomoże ustabilizować ceny... w sumie jakimkolwiek kosztem? Przecież rezerwy się potem uzupełni, a cena spadnie. Interwencjonizm państwa to też jeden z nurtów ekonomicznych (keynesizm) i tutaj macie chyba jego pozytywny przykład.

A ja mam niestety ostatnio gorzkie przemyślenia, że cały ten "rozwój gospodarczy" jest trochę... bez sensu?

Tak naprawdę szary obywatel (jakieś 80-90%) i tak zawsze będzie mieć mniej pieniędzy w portfelu. Spójrzmy nawet na USA – mamy fajne wskaźniki, rozwój i... realnie mniej pieniędzy w portfelu u przeciętnego Joe? Bo de facto z roku na rok czy z dekady na dekadę coraz większy % nadmiarowych zysków jest transferowany do dużych korporacji, czyli de facto do zarządu.

I całkiem serio, wydaje mi się, że część ludzi nawet instynktownie to rozumie, jak z kimś pogadać. Dlatego wolą mieć niższe ceny masła niż obietnice GOSPODARKI, z której pewnie i tak niewiele wyniosą.

Dlatego zamiast celować w wysoki rozwój, który można poprawić spuszczając na przykład prawa pracownicze w kiblu, trzeba celować w zrównoważony rozwój gdzie tym lepiej radzącym sobie będzie się żyło nadal bardzo dobrze (w domu za 1,5 miliona można żyć niewiele gorzej niż w takim za 20 milionów, to samo dotyczy samochodów, wakacji i ogólnie luksusu), natomiast ci najmniej zarabiający przynajmniej będą mogli żyć względnie normalnie. No i do tego jeszcze cała skala szarości. To przecież dzięki zrównoważonemu rozwojowi najlepszym miejscem do życia na świecie są takie kraje jak Polska, albo trochę lepiej Szwajcaria i tak dalej.

Ale jest jedno ale. Reszta świata gwiazda na niziny społeczne (czytaj regularnego pracownika), ma dzięki temu niższe koszty a jednocześnie z nami konkuruje. Do tego dochodzi tania energia z paliw kopalnych. Albo sami zaczniemy pracować ciężej, albo osiągniemy konkurencyjność innymi metodami.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)

https://tarnogorski.info/tusk-we-lwowie-obiecal-zelenskiemu-pieniadze-na-pomoc-w-odbudowie-kamienic/#google_vignette

Nie są zdrajcami oni po prostu służą wszystkim tylko nie Polakom i Polkom , tutaj Tusk mnie przekonał żeby nie brać udziału w drugiej turze nie będę głosował na człowieka który należy do jednej partii z wariatem Tuskiem , to samo było z wariatem Korwinem 

Ludzie stracili wszystko w powodzi dla nich nie ma kasy ale dla obcego państwa i Ukraińców będą 

https://tarnogorski.info/19-latka-pozwala-skarb-panstwa-chce-200-tys-zl-za-powiklania-po-preparacie/

Tutaj może o najwyżej wystąpić z powództwa cywilnego o odszkodowanie od swoich rodziców, dziwne żeby własne dziecko skazać na udział w eksperymencie medycznym 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
6 godzin temu, voltq napisał(a):

Nie są zdrajcami oni po prostu służą wszystkim tylko nie Polakom i Polkom , tutaj Tusk mnie przekonał żeby nie brać udziału w drugiej turze nie będę głosował na człowieka który należy do jednej partii z wariatem Tuskiem , to samo było z wariatem Korwinem 

Ludzie stracili wszystko w powodzi dla nich nie ma kasy ale dla obcego państwa i Ukraińców będą 

Nie wiadomo co, nie wiadomo gdzie, nie wiadomo na jakich warunkach ale niektórym wystarczą zaledwie dwa zdania żeby wyć.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie wiadomo co, nie wiadomo gdzie, nie wiadomo na jakich warunkach ale niektórym wystarczą zaledwie dwa zdania żeby wyć.

Pisałem wcześniej - ten kolega naprawdę niewiele rozumie z tego co się dzieje :)

A do tego chciałby wprowadzić przymusową pracę - jest całkowitym ignorantem. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

@Suchy211 Większość polityków lewicowych jest dziś w KO, podobnie jak większość elektoratu lewicowego popiera KO, nie Lewicę.

Sama Lewica jest na granicy progu wyborczego. By go przekroczyć muszą mieć program/postulaty bardziej lewicowe niż KO. To jak sam zauważyłeś w znacznej mierze "wodolejstwo", bo i tak nie będą mieć tak silne pozycji by te bardziej lewicowe niż z programu KO, postulaty zrealizować.

Podobnie pod względem populizmu wygląda "program" po drugiej stronie, w konfederosji. Tak samo mogą napisać dowolne brednie, nikt ich z tego nie rozliczy bo nigdy nie będą mieć możliwości by to realizować. Jak kiedyś będą rządzić to tylko jako przystawka do PiSu.

Równocześnie jeśli chodzi o aktualne wypowiedzi i działania wszystkich polskich polityków to nie należy ich brać zbyt poważnie. To wszystko kampania wyborcza.