Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

W germanofilskim ośrodku dla niepełnosprytnych się takich rewelacji dowiadujesz czy zupełny gamoń jesteś, że takie bzdety piszesz?

I znowu pisałeś na forum zamiast świąteczny czas z rodziną spędzać?

Nie tylko wyparcia masz syndrom, ale też taniego hipokryty :)

Opublikowano
16 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Halo halo zablokować wam ten wątek na 2dni?

Idźcie w innych wątkach komentować i pomagać innym użytkownikom.

Miło by było gdyby osobniki z kondominium rosyjsko-niemieckiego pod rzymiańskim zarządem powierniczym nie miały możliwości bredzenia o utajonych opcjach prorosyjskich.
Także blokuj śmiało. Nawet na stałe ten wątek :hihot:

55 minut temu, GordonLameman napisał(a):

I znowu pisałeś na forum zamiast świąteczny czas z rodziną spędzać?

Nie tylko wyparcia masz syndrom, ale też taniego hipokryty :)

Spędzam intensywnie. Już po kolacji wigilijnej, rozpakowaniu prezentów i  kolejnej rundzie w planszówki.
W krótkiej przerwie zdarzy mi się wejść tu i zauważyć u niektórych urojenia o rzekomych opcjach zza wschodniej granicy działających na niekorzyść tego kraju.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, voltq napisał(a):

To że danego dnia będzie zamknięty sklep nie oznacza że ludzie akurat tego dnia nie będą jeść, ani że zrezygnują z zakupów które zrobiliby w tym dniu. Po prostu zrobią zakupy kiedy indziej. Akurat wigilia jako dzień wolny w zamian za inny dzień mi pasuje. Mogę oddać dzień z przysługującego urlopu, bo i tak w praktyce nie jestem wstanie wykorzystać go w całości :P

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Umpero napisał(a):

osobniki z kondominium rosyjsko

Mówisz o konfederuskich? 🤔 

Wigilia zawsze i tak była na pół gwizdka więc to wolne jest okej.

Ale niedziele powinny być albo wszystkie pracujące, albo przynajmniej ze 2 w miesiącu.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To że danego dnia będzie zamknięty sklep nie oznacza że ludzie akurat tego dnia nie będą jeść, ani że zrezygnują z zakupów które zrobiliby w tym dniu. Po prostu zrobią zakupy kiedy indziej.

No nie za bardzo właśnie. Ja bym na pewno więcej kupował w niedziele. Do tego dochodzi też gastronomia, bo jak masz zamkniętą galerię, to wszystko w środku też leży.

Ogólnie lipne te niedziele są. No i na pewno dużo studentów na to narzeka, bo kiedyś to był taki domyślny sposób dorabiania sobie na studiach (pracujące niedziele).

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

To że danego dnia będzie zamknięty sklep nie oznacza że ludzie akurat tego dnia nie będą jeść, ani że zrezygnują z zakupów które zrobiliby w tym dniu. Po prostu zrobią zakupy kiedy indziej. Akurat wigilia jako dzień wolny w zamian za inny dzień mi pasuje. Mogę oddać dzień z przysługującego urlopu, bo i tak w praktyce nie jestem wstanie wykorzystać go w całości :P

Przecież to kolejne idiotyzmy , gdyby Petru miał iq powyżej małpy to poruszył by problem płacowy gdzie za tak ciężką pracę głównie kobiety dostają 29 zł brutto na godzinę i jeszcze na umowę zlecenie która nie ma tych przywilejów które ma umową o pracę to jest 4640 zł brutto gdzie najniższą krajowa od 1 stycznia to 4666 zł, gość mógł poruszyć wiele trudnych problemów a przy okazji wolnej wigili jako dodatek do reszty i zyskać na tym dużo punktów procentowych 

Przy okazji jeszcze zaatakować PiS za inflację itd 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Przecież akcja Petru odnosi się do dni wolnych. Wigilia to kiepski przykład, bo leci tylko jedna zmiana. Za to w niedzielę kasjerzy dostawali wyższe płace niż w inne dni. A gadka o wynagrodzeniu też jest bezsensowna, jak już blisko 25% dostaje minimalną.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Kamiyanx nie będę zniżał się do twojego poziomu bo nie rozumiesz o czym napisałem 

https://www.money.pl/gospodarka/co-jest-w-pozwie-orlenu-przeciwko-obajtkowi-dotarlismy-do-szczegolow-7106376465353440a.html

Objatek mistrz twierdzi że jak Orlen miał zysk to on mógł zdefraudować ponad pół miliona złotych 

Nie ważne też że część tego zysku pochodziła z okradania ludzi w podatkach/akcyzach itd

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

No nie za bardzo właśnie. Ja bym na pewno więcej kupował w niedziele. Do tego dochodzi też gastronomia, bo jak masz zamkniętą galerię, to wszystko w środku też leży.

Ogólnie lipne te niedziele są. No i na pewno dużo studentów na to narzeka, bo kiedyś to był taki domyślny sposób dorabiania sobie na studiach (pracujące niedziele).

Yhym. Czyli tak, jak masz sklep spożywczy zamknięty w danym dniu, to po prostu nie jesz? A może jak nasz otwarty i sklep i punkt gastronomiczny to jesz więcej? A może przy 4 wolnych niedzielach co miesiąc oszczędzasz 13,3% wypłaty, bo nie masz gdzie wydać pieniędzy?

Handel generalnie nie jest problemem. Klienci się dostosują i wydadzą swoje pieniądze wtedy kiedy sklepy będą otwarte. Co do dodatkowych wolnych dni problemem są branże gdzie wielkość produkcji/obrotu jest wprost zależny od ilości przepracowanych godzin. To dlatego za wolną wigilię trzebaby skasować inny dzień, lub pogodzić się z utratą zarobków za ten dzień, a w skali makro utratą PKB (pochodzącego z wrażliwych branż) z tego dnia.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 2
Opublikowano
22 godziny temu, Lypton napisał(a):

Jak ktoś chce odwiedzić Rysia Petru, to zabawę w pracownika Biedronki uskutecznia na ul. Pałacowej 2 w Warszawie. Nie jest to doxing, sam tym infem się podzielił. 

Moim skromnym zdaniem, Petru tym jednym dniem pracy w Biedronce, zrobił więcej dla gospodarki, niż cała reszta jego czasu „pracy” jako poseł. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kanon7 napisał(a):

Moim skromnym zdaniem, Petru tym jednym dniem pracy w Biedronce, zrobił więcej dla gospodarki, niż cała reszta jego czasu „pracy” jako poseł. 

Co tylko pokazuje jak nieudolnym jest parlamentarzystą ;)

Opublikowano
11 godzin temu, skypan napisał(a):

Niedziele to powinny być wolne. Poszedł bym dalej jeszcze z sobotami. Tak z max do 14 albo też wolne  

To może od razu cały tydzień wolny, po co się rozdrabniać?

Do pracy w handlu nikt nie zmusza, może by tak dać ludziom wybór czy chcą pracować w weekendy czy nie. Tak samo czy chcą robić zakupy w danym dniu, o danej porze.

Dlaczego miałbym by zmuszany do robienia zakupów w tłumie, w kolejkach, bo tobie się widzi zamknąć sklepy do 14 lub w ogóle nie otwierać w soboty?

Coś na takich ograniczeniach zyskujesz? Coś gospodarka zyskuje? Cokolwiek ludzie zyskają?

• Upvote 1
Opublikowano

Zyskujesz wolne, odpoczynek po tygodniu pracy. 

6 minut temu, Bono_UG napisał(a):

bo tobie się widzi zamknąć sklepy do 14 lub w ogóle nie otwierać w soboty?

No to jest moje widzi, ty masz swoje. No i masz problem. Ja go nie mam z wolnym weekendem.

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli to nie jest żadne sensowne rozwiązanie, tylko tak sobie wymyśliłeś, nawet nie siląc się na jakiekolwiek argumenty.

Tak samo mogę postulować, żeby środa była wolna od handlu, bo w środy nie robię zakupów...

Tydzień pracy można przedefiniować i np. zapisać w prawie pracy dwa dni wolne z rzędu, w tym jeden przypadający w sobotę lub niedzielę.

Tak samo będziesz miał 2 dni wolne, a praca będzie mogła być rozłożona dużo elastyczniej.

• Upvote 2