Camis 5 884 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 3 godziny temu, Ogider napisał(a): Spokojnie zaraz tutejsi fani bałwana stwierdzą że to tylko żarty, szachy 13D i podobne fikołki. A tak poza tym: 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 3 godziny temu, hubio napisał(a): A teraz poważnie: Ocenia się, że tylko połowa Polaków ją płaci.... Jak pisałem wcześniej - są osoby w tym kraju, które płacą i odmawiają sobie tej przysłowiowej czekolady np. emeryci z najniższą emeryturą albo emeryturą z komornikiem. To jak chcesz poważnie, to czytałeś kiedykolwiek kto jest zwolniony z płacenia abonamentu RTV? Cytat osoby, które ukończyły 75 rok życia, osoby zaliczone do I grupy inwalidzkiej, weterani będący inwalidami wojennymi lub wojskowymi, osoby, które ukończyły 60 lat i mają prawo do emerytury, której wysokość nie przekracza miesięcznie kwoty 50% przeciętnego wynagrodzenia. Zatem jak ktoś sobie odmawia jak to napisałeś "przysłowiowej czekolady" (nie znam co prawda przysłów z czekoladą), to raczej ma emeryturę kwalifikującą się do zwolnienia z abonamentu RTV. Ponadto najpierw to taka osoba musi posiadać odbiornik i musi on być zarejestrowany. 3
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) @LeBomB a teraz policz sobie ile to jest dokładnie jak emerytura wynosi 51% przeciętnego wynagrodzenia. Emeryt płaci za mieszkanie, prąd i drogie lekarstwa. Oblicz ile mu zostaje i może wtedy zrozumiesz, że 27zł to jest dla niego czasami posiłek na 3 dni... Powoli, czytając ten wątek zaczynam rozumieć dlaczego PO straciła władze na 8 lat i dlaczego straci ponownie - teraz już na zawsze. Skoro wyborcy żyją w takiej bańce to co powiedzieć o politykach. No i "zapomniałeś", że emerytury nawet całkiem dobre mogą być obciążone komornikami, a, że emeryci są zablokowani przez banksterów z banków to rzucają się na nich jak hieny banksterzy (jeszcze gorsi) z para-banków. Emeryci nie płacą, wchodzą w spiralę zadłużenia, a potem mają komorników. O ulgach dla 60latków - owszem wiedziałem. 15 minut temu, LeBomB napisał(a): Ponadto najpierw to taka osoba musi posiadać odbiornik Dodajmy - wg najnowszych interpretacji może to być jakiekolwiek radio, nawet przenośne za 10zł, odbiornik TV i smartfon więc to mają nawet bezdomni 15 minut temu, LeBomB napisał(a): i musi on być zarejestrowany. Tak się składa, że znam OSOBIŚCIE osoby - seniorów, którym wszyscy odradzali rejestrację, ale takie osoby boją się kontroli i chcą "być w porządku" i rejestrują. Największe kur....o tego rządu i PiS jest takie, że największa ściągalność jest właśnie z najbiedniejszych seniorów... Poza tym DOKŁADNIE TAK SAMO JAK W PRZYPADKU SKŁADKI ZDROWOTNEJ dlaczego wy dyskutujecie o tym czy powinna być czy nie, a dlaczego nie o tym, że wyborcy po to szli na wybory bo KO złożyła takie obietnice i ich nie zrealizowała? Nie dyskutujmy o tym czy to jest potrzebne tylko o tym dlaczego KO OSZUKAŁA wyborców? Moim zdaniem cały abonament do zaorania i LIKWIDACJA prorządowej TV bo standardu BBC w Polsce nigdy nie będziemy mieli. Edytowane 19 Października przez hubio 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 10 minut temu, hubio napisał(a): a teraz policz sobie ile to jest dokładnie jak emerytura wynosi 51% przeciętnego wynagrodzenia. Emeryt płaci za mieszkanie, prąd i drogie lekarstwa. Oblicz ile mu zostaje i może wtedy zrozumiesz, że 27zł to jest dla niego czasami posiłek na 3 dni... A czy Ty w ogóle zrozumiałeś co napisałem? Po kolei... Napisałeś, że są tacy co płacą abonament odmawiając sobie "przysłowiowej czekolady" 3 godziny temu, hubio napisał(a): są osoby w tym kraju, które płacą i odmawiają sobie tej przysłowiowej czekolady np. emeryci z najniższą emeryturą albo emeryturą z komornikiem. Zatem odpowiadam Ci, że ludzie, którzy mają emeryturę poniżej 50% przeciętnego wynagrodzenia, są zwolnieni z płacenia abonamentu, a tych jest niestety większość, bo znacznie ponad 50%. Średnia emerytura w Polsce wynosi wg danych ZUS 4 045,20 zł, mediana 3 544,38 zł (dane z marca tego roku). Średnia pensja 9148,11 zł, mediana 7262 zł (dane z kwietnia tego roku). Skoro nawet średnia krajowa emerytura jest niższa niż 50% średniego krajowego wynagrodzenia, to osób na emeryturach, których emerytura nie przekracza 50% średniego krajowego wynagrodzenia jest znacznie więcej niż 50% emerytów. Abonamentu nie musi płacić lekką ręką te 70% i to przy ostrożnych szacunkach. Zacznij czytać ze zrozumieniem. I kolejny raz powielasz to co jest sprzeczne logicznie: 17 minut temu, hubio napisał(a): że największa ściągalność jest właśnie z najbiedniejszych seniorów... Czyli tych, którzy są zwolnieni Co do końcówki Twojej wypowiedzi, to ja zwracam w tym momencie uwagę na Twoje błędy logiczne przy rozpatrywaniu sprawy. Słuszność czy nie tej opłaty to osobne zagadnienie. Jak popełniasz tak podstawowe błędy i uważasz że z biednych emerytów ściąga się kasę, mimo iż są oni zwolnieni z opłat, a przy zwróceniu uwagi od razu piszesz tekst o życiu w bańce, to jak tu w ogóle dyskutować? Jak Ci powiem, że znam seniorów, którzy mają głęboko w pompie płacenie abonamentu, rejestrację odbiorników, tak samo jak z resztą wielu młodych ludzi, to co? Która obserwacja daje lepszy obraz moja czy Twoja? Żadna, bo to jest tak dziurawy mechanizm, że połatanie go wymaga napisania go na nowo, ale nikt tego nie zrobi. Wiesz dlaczego? Bo musiałby wprowadzić opłatę, którą płaciłby każdy, a to wiąże się z utratą głosów. Jedyna rozsądna opcja to likwidacja abonamentu i przejście TVP na system płatny, ale dalej będący spółką skarbu państwa. Niech to będzie dodatkowo płatny pakiet u każdego dostawcy. TV naziemna? TVP zakodować, żeby móc oglądać idziesz do odpowiedniego punktu, podpisujesz umowę, dostajesz albo dekoder albo kartę CI do telewizora, płacisz za rok z góry lub co miesiąc i korzystasz. Dostęp online to już najmniejszy problem, bo tu nic nie trzeba nowego wymyślać. 4
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) A ja znam zadłużonych seniorów z komornikami co nie mają na lekarstwa i mają też zadłużenie z powodu nie płacenia abonamentu. Choćby dlatego, że lata temu zarejestrowali i boją się wyrejestrować. Tak więc - widzisz mamy inne doświadczenia. I nie - mylisz się. Średnia emerytura wynosi 4045,20zł a 50% przeciętnego wynagrodzenia 3631,20zł więc dotyczy to większości emerytów. Jeśli emerytura wynosi już 3700zł brutto (2800 netto) to już emeryt płaci... Niech zapłaci za wynajem mieszkania z 2000zł, na lekarstwa i już mu nie starcza. A jak ma swoje mieszkanie za np 1100zł i z 1000zł płaci na parabanki to też mało. No i jak ma komorników to z 2800 zostaje mu 2000zł o ile to nie są długi alimentacyjne bo wtedy mu zostaje 1400zł. Znam seniorów w takich różnych sytuacjach dla których to 27zł ma znaczenie. A cały system abonamentu powinien być już dawno zlikwidowany. Edytowane 19 Października przez hubio 1
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października @hubio Owszem, pomyliłem się, wg danych GUS przeciętne wynagrodzenie to 8748,63 zł (poprzednio napisałem że ponad 9 tysięcy) czyli 50% to 4 374,315zł https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty-i-obwieszczenia/lista-komunikatow-i-obwieszczen/komunikat-w-sprawie-przecietnego-wynagrodzenia-w-drugim-kwartale-2025-r-,271,49.html Lecz mediana emerytury to dalej 3544,38 zł (bo nie ma nowszych danych) czyli równo 50% wszystkich emerytów pobiera mniej niż tę kwotę, zatem znacznie mniej niż 50% przeciętnego wynagrodzenia. Tu masz całą strukturę emerytur https://www.zus.pl/documents/10182/39637/Struktura+wysokości+świadczeń+wypłacanych+przez+ZUS+po+waloryzacji+w+marcu+2025+r.pdf Według tabeli nr 3 ponad 65% emerytów dostaje mniej niż 4500 zł emerytury i to już licząc łącznie z dodatkami pielęgnacyjnymi i dodatkami dla sierot zupełnych. Zatem mniej więcej te 60% emerytów nie musi płacić wcale abonamentu, bo spełniają warunek dotyczący zwolnienia ich z tej opłaty. 1
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) Kwestia tego abonamentu to bardziej kwestia wizerunkowa. Jak byli wkurzeni wyborcy KO którzy musieli płacić za TVPiS Kurskiego i jak dzisiaj wkurzeni są wyborcy PiS zmuszeni do płacenia za TVP mocno sympatyzującą z obecną władzą. Jeśli sobie kolejna władza chce mieć darmową propagandę to chociaż niech odczepi się od naszych pieniędzy. Bo rzeczywiście obecna TVP jest o wiele bardziej obiektywna od szczucia przez TVPiS ale... po pierwsze to wciąż jest tam mało pochwał dla PiS i krytyki dla KO, a po drugie co 4 lata ma to się zmieniać? Czyja będzie TV taki przekaz? Przecież to chore... Edytowane 19 Października przez hubio 1
Suchy211 1 253 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 5 godzin temu, hubio napisał(a): Co do pomysłu dołożenia do podatków to naprawdę chcesz płacić choćby 1zł na propagandę rządu, jaki by nie był? Przyjdzie za chwilę PiS i będziesz zmuszony płacić na TVPiS? Gdyby ściągalność miałaby być na poziomie 100% lub blisko niech lepiej będzie doliczona do podatku, aby nie trzeba było zatrudniać kolejnych osób na administrację z tym związaną.
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) Ja uważam, że powinna zostać sprzedana i tyle. A pieniądze w równej części powinny trafić do wszystkich, pracujących lub na rentach/emeryturach polskich obywateli. Żadnego zasilania dla darmozjadów polityków tylko dla ludzi. Swoją drogą w swoim całym życiu z wyjątkiem uwłaszczenia z lat 90tych gdzie pamiętam poszedłem do banku PKO BP i coś mi podstępowali i dostałem jakieś 100zł to nigdy więcej polskie państwo nic nie dało w tej formie ludziom. Zawsze tylko politykierzy zgarniali wszystko dla siebie i rodzin poprzez pracę i profity z różnych spółek, a dzisiaj dodatkowo fundacji, stowarzyszeń itp dziadostwa powiązanego z władzą. A fundacje bez powiązań głodują. Edytowane 19 Października przez hubio
Suchy211 1 253 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 2 godziny temu, hubio napisał(a): Nie dyskutujmy o tym czy to jest potrzebne tylko o tym dlaczego KO OSZUKAŁA wyborców? Moim zdaniem cały abonament do zaorania i LIKWIDACJA prorządowej TV bo standardu BBC w Polsce nigdy nie będziemy mieli. Kłamstwa polityków to część procesu wyborczego za który winę ponoszą wyborcy. Jeśli trzeba im nakłamać, bo jak nie to zagłosują na przeciwników, to się kłamie. Co do likwidacji TVP się zgadzam. Ten twór został bezpowrotnie skorumpowany przez PiS i jak widać żadna władza tego skorumpowania już nie wycofa. Do likwidacji jako media publiczne, niech tworzą sobie platformę streamingową, niech płaci i ogląda kto chce. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 2 godziny temu, Camis napisał(a): i jak zwykle brawo Trump, dokladnie to jest w naszym interesie zeby sojusznicy wywiazywali sie ze swoich zobowiazan ale dziwnym trafem nikt inny nie potrafi tego powiedziec XDDDDDDDD 2 godziny temu, Camis napisał(a): dlatego dolaczam
TheMr. 2 600 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października @hubio Ale ty jesteś śmiesznym człowiekiem. 3700 brutto emeryta to 3400 netto, a nie żadne 2800. Emeryci mają liczone podatki dopiero od 2500 brutto. “Emerytura bez podatku obejmie wszystkich emerytów i rencistów otrzymujących świadczenia do 2500 zł. Ci, którzy otrzymują świadczenia wyższe, zapłacą podatek tylko od kwoty przekraczającej 2500 zł.” Wypowiadasz się znowu na tematy na które bladego pojęcia nie masz. Jak również nie masz pojęcia jak prowadzić biznes bo wykładasz się na znajomosci rynku, prawa, matematyki. Idź już na ten UoP i głosuj na Konfe bo z pewnością wybór partii nagle zmieni Ci biznes i życie w mlekiem płynący raj. 2 1
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) @TheMr. możesz mi odpisać na jakiej podstawie uważasz, że nie wiem jak prowadzić biznes, który prowadzę do 21 lat? No i nie wiem czemu mają służyć te prowokacje osobiste. Lepiej się poczułeś z tym co napisałeś? Jak tak to czym się niby różnisz od takiego voltq albo innych z prawej strony co też atakowali personalnie? Niczym się od nich nie różnisz. Co do kwestii brutto/netto nie wiedziałem, że emeryci mają zwolnienie do 2500zł. Dziękuję za sprostowanie. Przy czym jak pisałem wcześniej - jak emeryt jest pogrążony w długach czy ma komorników alimentacyjnych i niealimentacyjnych i do tego ma drogie leki i wynajmuje mieszkanie może mieć problem nawet z tym abonamentem. Ale ok - wycofuję się. Oświeciliście mnie, że emeryci nie są dociskani tym abonamentem co nawet w najmniejszym stopniu nie zmienia mojego zdania, że telewizja państwowa jest do zaorania (co zresztą wielokrotnie obiecywał Tusk). A jak będę wciąż przedsiębiorcą za 2 lata. To owszem - zobaczę jaki dokładnie program ma konfederacja i skoro jedni nie dotrzymali obietnic to może inni dotrzymają No, ale jeszcze całkowicie nie skreślajmy KO.... Mają jeszcze 2 lata... Może mnie na tyle pozytywnie przekonają, że wrócę do nich... Edytowane 19 Października przez hubio 1
nozownikzberlina 496 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) 7 godzin temu, hubio napisał(a): No widzisz dla Twoich bliskich to jednak zbyt duży wydatek.... ale się chłop zezłomował nie mogę z ludzi co magicznie popierają/nagle nie przeszkadza im ten obsrany „abonament" bo Tusek nie zamierza nic z nim zrobić xDDDDDDDDDDDD 2 godziny temu, Suchy211 napisał(a): Kłamstwa polityków to część procesu wyborczego za który winę ponoszą wyborcy. Jeśli trzeba im nakłamać, bo jak nie to zagłosują na przeciwników, to się kłamie. Co do likwidacji TVP się zgadzam. Ten twór został bezpowrotnie skorumpowany przez PiS i jak widać żadna władza tego skorumpowania już nie wycofa. Do likwidacji jako media publiczne, niech tworzą sobie platformę streamingową, niech płaci i ogląda kto chce. 36 minut temu, TheMr. napisał(a): @hubio Ale ty jesteś śmiesznym człowiekiem 2 godziny temu, Suchy211 napisał(a): Kłamstwa polityków to część procesu wyborczego za który winę ponoszą wyborcy. Nawet rozumiem, że politycy kłamią w tych kampaniach. Ale takiego oficjalnego plucia na mordę swoich wyborców to nie rozumiem. A ci w najlepsze - udają że deszcz pada xDDD pod tym względem to zawsze podziwiałem Tuska. Edytowane 19 Października przez nozownikzberlina 1
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października (edytowane) No ja jestem wyborcą, a nie wyznawcą. Jak kolejny rok z rzędu mam dopłatę 3500zł do ZUS i w kolejnym roku 3500zł więc razem przez 3 lata będę mieć dopłatę 10500zł to jakoś mogę mieć trochę pretensji do KO . I pomimo, że rzeczywiście mnie to zabolało to nie wiem jak inni, ale ja bym wolał wydać to 10500zł na RTX 5090 niż dopłacanie do niewydolnego systemu opieki zdrowia. Problem polega na tym, że 90% ludzi na etacie i tak mam wywalone i nawet się za bardzo nie przygląda jak ich państwo dyma, ale jak ktoś może co to 1zł sobie policzyć to trochę mu żyłka skacze, że uwierzył jakiejś partii, że mu pomoże, a ona go olała. Naprawdę strasznie liczyłem, że Tusk cofnie ten polski ład. Dla mnie na chwilę obecną jako wyborcy są skończeni. Zresztą jak to wszystko obserwuję - jak Szymuś chce sobie budować wieloletnie wakacje w ONZ albo USA jako ambasador i jak i wszyscy politycy myślą o swoich karierach to zastanawiam się czy nie lepiej byłoby oddać zarządzanie Polską Ai... Uczy się tak szybko, że może za parę lat czy za 30 lat zawód polityka czyt. darmozjada przestanie być społeczeństwu potrzebny. Może będzie tak, że każdy człowiek będzie miał głos wyborczy i będzie mógł decydować o losach kraju na co dzień, a spinać to będzie Ai... Takie science-fiction na dobranoc, ale Ai tak szybko się uczy, że kto wie co będzie za 50 albo 100 lat Edytowane 19 Października przez hubio 2 1
KiloKush 607 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października 1 minutę temu, hubio napisał(a): No ja jestem wyborcą, a nie wyznawcą. Jak kolejny rok z rzędu mam dopłatę 3500zł do ZUS i w kolejnym roku 3500zł więc razem przez 3 lata będę mieć dopłatę 10500zł to jakoś mogę mieć trochę pretensji do KO. I pomimo, że rzeczywiście mnie to zabolało to nie wiem jak inni, ale ja bym wolał wydać to 10500zł na RTX 5090 niż dopłacanie do niewydolnego systemu opieki zdrowia. Tym bardziej, że tam dolewanie kasy nic nie zmieni. Lekarze dalej sobie decydują jakie specjalizację i w jakiej liczbie potrzebują. Więc wypisują, że nie potrzebują nawet jak do szpitala jest kolejka na dwa lata żeby nie robić sobie konkurencji. Byłem ostatnio w szpitalu to połowa studentek na praktykach była z Azji i nie gadała po polsku. To jest cyrk za publiczną kasę. Dopóki nie zmieni się cały system edukacji i przyznawania miejsce dla rezydentów w szpitalach to NFZ dalej będzie szedł w stronę rekordowych zarobków lekarzy i totalnej gehenny dla pacjentów. 1
hubio 1 173 Opublikowano 19 Października Opublikowano 19 Października Nie wiem czy temat na wojnę czy tu, ale widać, że wyborcy trumpa to rasiści wielbiący hitlera. https://wiadomosci.wp.pl/mlodzi-republikanie-hitler-i-efekt-trumpa-opinia-7212170972937184a
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października (edytowane) 10 godzin temu, hubio napisał(a): Nie wiem czy temat na wojnę czy tu, ale widać, że wyborcy trumpa to rasiści wielbiący hitlera. https://wiadomosci.wp.pl/mlodzi-republikanie-hitler-i-efekt-trumpa-opinia-7212170972937184a Nie wyborcy trumpa ale ogólnie im dalej w prawo tym bliżej poglądów sadystycznych, zero tolerancji, zero empatii... ale na konfę zagłosujesz, bo na pewno da darmowy abonament seniorom mimo że są antysocjal, aby tylko machina się kręciła dla najsilniejszych, a nie słabych. Edytowane 20 Października przez Keller 2
huudyy 2 837 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 8 minut temu, Keller napisał(a): ogólnie im dalej w prawo tym bliżej poglądów sadystycznych, zero tolerancji, zero empatii uważaj, bo zjedzą Cię tutaj za takie poglądy 11 godzin temu, areczek1987 napisał(a): żegnajciu, toniemy. 1
Kamiyanx 1 243 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października A tam toniemy. To globalny model gospodarki. Drukujemy bez końca i zwiększamy cyferki w Excelu, choć demografia to ~1 i trzeba powoli przyzwyczajać się do spadków. W sumie ciekawy będzie szok demograficzny na rynkach finansowych. @ITHardwareGPTjakieś prognozy?
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października @Kamiyanx Telegrafem: „szok demograficzny” to nie jeden moment, tylko fala 2025–2060. Najważniejsze skutki dla rynków w punktach + co śledzić. Prognozy (kierunkowe, z widełkami) - Wzrost i płace - OECD: sam efekt starzenia zetnie średnie tempo wzrostu per capita o ~0,3–0,5 pp rocznie do 2060 (bez reform). Chroniczny niedobór pracy = mocniejsza presja płacowa, zwłaszcza w usługach (opieka, zdrowie, edukacja) i fachach technicznych (OECD 2025). - Inflacja i stopy - Krótkie/średnie: „ostatnia mila” dezinflacji będzie trudna – usługi + odrabianie realnych płac w ciasnym rynku pracy. Długie: r* nie wróci automatycznie do poziomów z 2015–2019; kierunek jest niepewny (starzenie z jednej strony obniża oszczędności, z drugiej wymusza inwestycje w automatyzację). Banki centralne będą trzymać większy bufor ostrożności (BIS 2024). - Dług publiczny i obligacje - Wydatki starzeniowe (emerytury+zdrowie+LTC) dodają średnio ok. 3 pkt proc. PKB do 2060 r. w OECD. Przy wyższych stopach term premium na dług może być strukturalnie wyżej vs. 2010s, a epizody napięć fiskalnych – częstsze (OECD 2025, BIS 2024). - Akcje (rotacja sektorowa) - Relatywni beneficjenci: automatyzacja/AI, medtech/biotech, farmacja, urządzenia ortopedyczne, opieka długoterminowa, fin‑tech emerytalny. Presja: spółki usługowe o niskiej produktywności i intensywnej pracy. - Nieruchomości - CRE (biura/retail) – wrażliwe: spadek popytu + finansowanie droższe. Mieszkaniówka: dywergencja – kurczące się peryferia pod presją; centra/metropolie z dobrą opieką i infrastrukturą opiekuńczą relatywnie trwalsze. Senior housing i prywatne LTC z rosnącym popytem (BIS 2024). Oś czasu (przybliżenia) - 2025–2030: szczyt napięcia płacowego w usługach; rządy dopalają moce opieki i migrację; konsolidacja fiskalna kontra koszty starzenia – wrażliwe spready długu. - 2030–2040: „pełne wejście” roczników 60+ → 70+; healthcare/LTC rośnie jako % PKB; automatyzacja w usługach staje się game‑changerem (albo rośnie inflacja usług). - 2040–2060: OADR w wielu krajach UE ~55–75% (65+ vs 20–64). Bez dużych reform wzrost trendowy niższy, a premia ryzyka na dług i akcje wyższa niż w 2010s (ECB/OECD). Polska w pigułce - OADR do 2060 r. może dobić do ~75% (65+/20–64), a liczebność wieku produkcyjnego spada; bez poprawy aktywności 55–69, domknięcia luki płci i automatyzacji – potencjał wzrostu siada o ~0,5–1,0 pp vs. 2000s. Sektory „+”: medyczny, sprzęt rehabilitacyjny, farmacja generyczna, automatyzacja w MŚP; „–”: pracochłonne usługi niskomarżowe. Ryzyko procyklicznych zawirowań fiskalnych po 2030. Co konkretnie śledzić (dashboard „no bull”) - OADR i aktywność 55–64 oraz 65–74 (Eurostat/OECD). - Jednostkowe koszty pracy w usługach vs przemyśle; udział usług w CPI. - CAPEX na automatyzację/AI (proxy: roboty na 10k prac., wydatki IT/usługi cloud na pracownika). - Ścieżki długu/obsługi długu i term premium (10‑letnie obligacje vs. swap). - CRE: wskaźniki pustostanów, refinansowania i „LTV breach”. - W UE: tempo wdrażania reform rynku pracy i zdrowia (OECD country notes, EC Ageing Report). Dlaczego to nie „konieczny meltdown” - „Boomer selloff” nie jest deterministyczny – globalny kapitał przepływa do młodszych regionów (Indie, Afryka), fundusze/ubezpieczyciele rebalansują długoterminowo, a automatyzacja może podnieść produktywność i neutralizować braki podaży pracy. Ryzyko istnieje, ale punktowe: CRE, ubezpieczenia życia, private credit (tu BIS bije na alarm) (BIS 2024). Źródła „do szuflady” - ONZ WPP 2024 (globalne projekcje starzenia) (UN WPP 2024). - OECD Employment Outlook 2025 (ilościowo: wzrost, OADR, ścieżki łagodzenia) (OECD 2025). - BIS Annual Economic Report 2024 (inflacja usług, r*, ryzyka finansowe) (BIS 2024). Chcesz, skleję prosty arkusz: OADR/aktywni 55–74/ULC usługi/term premium/CRE vacancy dla PL, DE, IT, ES + krótkie komentarze kwartalne. Bez excellowej magii, same liczby.gpt-5-2025-08-07 1
sabaru128 172 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Słyszał ktoś coś o tym czy to jakieś kolejne głupoty? https://ithardware.pl/aktualnosci/who_ue_globalna_sztuczna_inteligencja_podsluch_internet-46030.html
GordonLameman 8 423 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 3 minuty temu, sabaru128 napisał(a): Słyszał ktoś coś o tym czy to jakieś kolejne głupoty? https://ithardware.pl/aktualnosci/who_ue_globalna_sztuczna_inteligencja_podsluch_internet-46030.html Wnioski są przesadzone. Przetwarzane są tylko publiczne źródła - więc w czym problem? To nie jest podłączone do CCTV, nie śledzi użytkowników - tylko informacje w domenie publicznej - na X, FB, Insta etc. I ma wyszukiwać informacje o zachorowaniach. Ale za to do pisania tego newsa mocno weszła AI 1
Rekomendowane odpowiedzi