Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@VRman nie no, jasne. Ja bardziej tylko chciałem trochę ironicznie napisać jakiego to typu człowiek. Pewnie, że ciebie jako ciebie nie pozwie, ale jak ktoś by tak napisał na FB to nie wiem... :) 

7 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Przecież wszystko w sejmie oprócz konfederacji to socjalizm xd 

A paradoksalnie właśnie konfederacja ma największe poparcie wśród takich osób... I to jest właśnie fenomen :) Może świadczyć o mega nieudolnej komunikacji z tych partii (liberalnych) do wyborców albo, że ci wyborcy (konfederacji) bardzo słabo odczytują kto ich naprawdę broni :) Ale jak wiele razy mówiłem to ma podłoże (wg mnie) psychologiczne związane z utożsamianiem elit jako menagera i dyrektora w zakładzie, który wyżywa się na pracownikach, przepracowaniu itp, a konfa idzie z hasłem rozgonienia elit. Nie mam pojęcia kto tam w tym POPiSie pracuje ale jak mnie zatrudnią to bym wiedział jak zrobić taką kampanię, że przynajmniej w tej grupie wyborców poparcie by spadło o 90% :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Ale jak wiele razy mówiłem to ma podłoże (wg mnie) psychologiczne związane z utożsamianiem elit jako menagera i dyrektora w zakładzie, który wyżywa się na pracownikach, przepracowaniu itp, a konfa idzie z hasłem rozgonienia elit. 

:lol2: przecież konfederaci popierają determinizm, totalny kapitalizm gdzie słabi nie mają znaczenia (przykład jak najmniejszy udział urzędników - typu nie zgłoś mobbingu, paróweczki bez sanepidu sam sprzedawaj i choruj na własne życzenie, słabe BHP bo po co itd). Liczą się tylko silni. Na konfę głosują debile i tylko debile. Kiedyś z debilizmu wyrastało się po 14 roku życia i poparcie dla korwina (czyli prawie to samo co konfa) spadało z 99.6% (tak, takie miał poparcie w internecie u gimbazy :D ) do 4% a dzisiaj jest wysokie.

I to co dziś jest to tylko wynik tego że ludzie są nieszczęśliwi i chcą zmiany na byle co, byle zmiana drastycznie inna od tamtych. No i żeby wojny nie było, a przecież #niedlawojny to głównie konfa i braun, prorosyjsko, bo uważają że każda krytyka rosji to popieranie wojny (budowanie strachu). A i zapomniałem, wybaczcie, ci nie lubiący kobiet, imigrantów i gejów też są zebrani. Ci z zaburzeniami lękowymi, bo boją się że imigrant zabierze im pracę/zabije ich, ukraińcowi zazdroszczą bo ma "przywileje" a on polak wielki nie ma, no i baby mają przywileje, a on polak wielki nie ma. Działania typowe na frustracji, rozgoryczenia i bólu - dla wojny między grupkami społecznymi. Dziel i rządź 100% dla skrajności. Najlepiej by nienawidzić innych z różnych względów, a empatii do nich nie mieć, bo jeszcze by się okazało że to są tacy sami ludzie jak my i w sumie też mają takie same problemy jak my.

Więc polecam dalej być naiwnym i żyć z tym długo, byle bez tej wojny i byle bez chorób, bo konfa na pewno nie pomoże z ich zakazem państwa opiekuńczego. Przedsiębiorcy sobie poradzą którzy mają oszczędności, ile to, 10% społeczeństwa? Ale to tyle. Reszta wpadnie w rosyjskie bagienko i rozkładanie rąk bo nie mogą nic zrobić z tymi silnymi co sterują słabymi (jak ten kierownik co się wyżywa i nic mu nie można zrobić, nawet płacę ustali na 100zł i haruj śmieciu!).

W ogóle jak można tak okręcać kota ogonem, jesteś już fanatykiem. Jedyne partie które chciały bronić praw pracownika, to są lewicowe, stąd i proponują niższy wymiar pracy niż 8h. Prawica to by zamordyzm znacznie większy wprowadzała, bo kierownik psychopata to dobry, MĘSKI. A to kocha prawica. Męskość rodem z wojen i zarządzania niewolnikami, a tymi niewolnikami to są słabi wobec silnych - elit :)  Kompletne odwrócenie kota ogonem.

Jak mi ktoś powie ile konfederacja czy braun robi dla "słabszych", chorych, gorzej sytuowanych, czy zwykłych ludzi, to zmienię zdanie, linijeczki proszę. Najlepiej od myślników i tak żeby pokazać jakie to inicjatywy mają przy składaniu propozycji ustaw czy coś :D 

Edytowane przez Keller
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@Keller jakim fanatykiem? Kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Ja mam totalną bekę z tych wyborców i zgadzam się z tym co piszesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :) 

edit// dodałem nawiasy we wcześniejszej wypowiedzi bo może była stylistycznie za mało czytelna.

I to jest właśnie fenomen, że mimo tego wszystkiego co piszesz ci wyborcy głosują na konfederację. Jak pisałem wiele razy wcześniej. Uważam i myślę, że się nie mylę, że oni po prostu nienawidzą elit. I zasadnicze pytanie jest dlaczego. A odp jest taka, że korporacje nimi pomiatają. Oczywiście, że Europa to wciąż najlepsze miejsce na świecie w takich zawodach, ale  problem rozbija się o to, że idą ogromne ciśnienia od Panów z wysp, a właściwie poganiaczy niewolników zwanych zarządami - od samej góry do dołu i za fasadą politycznej poprawności ludzie mają bardzo ciężko. Choćby wielokrotnie przeze mnie wspominany 3 zmianowy system pracy...

Dzisiaj mamy kolejną zmianę czasu... Od 5 lat UE chce to zrobić. 80% wyborców z UE chce tego, ale korpo się nie zgadza i mamy kolejny rok. Tych przykładów są setki i tysiące. Drobnych i większych. Politycy w kieszeniach korpo robią co chcą. A kto walczy z opcją liberalną? Właśnie populiści.

Kwestia jest o wiele szersza i nie dotyczy wyłącznie naszej konfy, ale Trumpa i wszystkich ruchów tego typu. Oni prędzej czy później przejmą władzę jak opcja liberalna nie ukróci korpo.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubio napisał(a):

@Keller jakim fanatykiem? Kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Ja mam totalną bekę z tych wyborców i zgadzam się z tym co piszesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :) 

Ciągle piszesz że będziesz konfę popierał i psychologicznie próbujesz tłumaczyć to że naprawdę konfa obroni biednych, przed np. złymi kierownikami, wyzyskiem, jakimiś rządami które gnoją ludzi, a oni to w ogóle dadzą wszystko co dobre. To nie jest w ogóle prawda. W kapitalizmie nie ma praw człowieka, liczy się argument siły - dokładnie jak w Rosji, cywilizacji turańskiej, gdzie Putin mówi że Europa zakazuje mówić prawdy a on pierwszy zrzuca przeciwników z 8 piętra. Kapitalista chce zysku, a człowiek to dla niego tylko narzędzie do osiągania JEGO celu (w sumie jak na wojnie). W demokracji chciano to zmienić, więcej praw człowieka i merytoryczne dyskusje a nie przemoc.

W ogóle konfa ma masę zwolenników patriarchatu (dla tych których boli feminizm, to że wróci totalna władza mężczyzn a nie np równość). Czyli obietnice są ukryte dość pod programem - ty chłopie będziesz miał moc wobec kobiet, ale i w kraju będziesz bogatszy niż dziś bo teraz okradają cię gnoje z podatków. Płacisz na słabych, a słabi niech giną! Nie interesuje nas że w domu możesz mieć słabych, że ten system nie zadziałał nigdy, że sam możesz być słaby kiedyś i potrzebować pomocy. Współpraca jest znacznie ważniejsza niż dominacja silnych nad słabymi (moje zdanie). Ale oni mówią inaczej - okej, z nami poczujesz się silny przegrywie! 

Tak powinni mówić i by byli szczerzy. Jeszcze słowo "lewactwo" powiedzieć, a może "pedały i kurwy" jak ostatnio Korwin na twitterze i elektorat nabuzowany.

Chyba że chodziło Ci, że tak ludzie myślą jak mówisz, ale są naiwni? Ok, to co innego. Tylko czy siebie byś nie wpakował w to grono naiwności? :) 

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Keller ja jedynie ROZWAŻAM i to na 2 lata przed wybór na konfę. Na dzisiaj to u mnie jakieś 30%. 60%, że wcale nie pójdę i 10%, że na KO. Ale ja jestem przedsiębiorcą gdzie konfa rzeczywiście, przynajmniej w programach mnie reprezentuje. Natomiast to wszystko co napisałeś to się zgadzam w 100%. I dodałem jeszcze edycję poprzedniego posta gdzie rozwinąłem kwestie poparcia populistów. To wszystko co pisałeś o osłonach socjalnych, o pensji minimalnej itp to prawda. Pracownicy w UE są najlepiej traktowani na świecie. Ale już w USA nie jest tak różowo. A rewolucje najczęściej wybuchały nie tam gdzie jakaś grupa miała bardzo źle tylko względnie źle. I moim zdaniem nie chodzi o pieniądze tylko nie traktowanie pracowników (zresztą konsumentów) tak bardzo przedmiotowo. To poszło za daleko! Korpo idą z podobnym przekazem do pracowników co kiedyś PZPR. Dlatego ja piszę i piszę, że nie mamy już obecnie kapitalizmu. To są globalne rządy może z 500 ludzi które sterują wszystkim. Ludzie nie mają dowodów, ale zaczynają się z tym bardzo źle czuć i dają temu wyraz głosując na populistów (którzy nota bene i tak nic nie zmieniają :) ) Ale skoro nikt nic nie zmienia to lepiej (wg nich) zagłosować na kogoś kto ich choć trochę dowartościuje i powie - TY JESTEŚ LEPSZY BO NIE JESTEŚ UKREM, albo: TY JESTEŚ LEPSZY BO NIE JESTEŚ IMIGRANTEM Z MEKSYKU :) 

Smutna prawda jest taka, że obecnie niemal nikt nie przeciwstawia się korpo. W Polsce najbliżej temu jest RAZEM, które ma poparcie z 4%. W innych krajach nie wiem. Ale to jest być może kwestia braku jakiegoś przebicia. Jakiegoś światowego przywódcy z ogromną charyzmą typu Lenin. Kogoś kto by porwał tłumy. Ludzie wpadają w coraz większą stagnację, a nowe pokolenia, uczone już od małości zaczynają uważać to za coś normalnego...

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze wiesz, że nie będzie 60% "wcale nie pójdę na wybory", ale ludzie są nabuzowani i pójdą znowu "by ten gnój drugi nie wygrał". Już w ogóle nie chodzi o dobro narodu, a o nienawiść do partii i poglądów przeciwnych. Właśnie by tą nienawiść wyrazić, albo ten strach by ci drudzy nie byli gorsi. Jesteśmy w dupie. Jak wojny nie będzie to naprawdę cieszmy się i kupujmy fajne komputery, gadajmy o grafikach, o grach, o dyskach, a ta polityka to szambo.

@VRMan -na dole- tylko ja nie uważam w ogóle skrajności i skrajny socjalizm że jest okej, ale sama idea kapitalizmu do mnie w ogóle nie dociera bo do głosu dochodzą tylko elity - a elity są małym procentem społeczeństwa. Nawet jak chcemy krytykować pomoc słabszym to jest ich więcej niż elit, bo nawet starsi i chorzy, czy dzieci, a to nie wszystkie grupy.

Ale jakby pisać o wszystkim to komentarz miałby 8 stron nagle więc nie krytykowałem tego skrajnego socjalizmu. Chodzi tylko o chociaż próbę zachowania rozsądku. Tak czy siak cywilizacja jest budowana na współpracy czy się to komuś podoba czy nie, więc nie da się współpracować tylko z najsilniejszymi. Każdego z nas może dotknąć słabość. albo osobiście, albo w rodzinie, albo w pracy, albo w szkole. Trzeba myśleć o społeczeństwie jako większej grupie. U konfy nie widzę nic więcej niż "my biali hetero mamy być najważniejsi, ale oczywiście tylko ci co sobie super radzą, sami najbardziej męscy, przedsiębiorczy, zdrowi, a reszta co najwyżej może się podporządkować i zamknąć mordę". 

A ja to znam ze wsiowego wychowania gdzie chłop co zamykał mordę to wieszał się na drzewie. Czy to działa?

Konfiarz: a co mnie to obchodzi? Słabi niech giną, ja jestem silny.

Rodzina konfiarza która go nie lubi: ale to nasz syn, ojciec, wnuk, brat, kolega, przyjaciel ty durniu! I drugi np. Polak w narodzie! Albo nie tylko Polak ale ktoś kto pracuje na PKB! I on mógłby dawać społeczeństwu wiele gdyby dostał pomoc!

Konfiarz: nie, to okradanie nas, fajnych ludzi, lepszych od nich!

I taka rozmowa z tymi co ego mają pod sufit.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

się Wam wtrącę.

Keller, piszesz o różnicy pomiędzy obietnicami i czymś co "fajnie brzmi" w teorii, ale sam odlatujesz w dokładnie to samo. Upraszczasz i piszesz  o świecie którego też nie ma. 

Konfa nie zadba jak obiecuje, ale z drugiej strony też idea wspierania słabych zostaje tylko na papierze. W praktyce to ta pomoc słabym często oznacza wypuszczanie pieniędzy państwa (wszystkich obywateli) w błoto. Albo defraudacja przez jakieś instytucje, albo na jakieś debilne programy (Ani jedna złotówka nie powinna iść na jakieś specjalne grupy, tylko dlatego że te grupy akurat są dużą częścią elektoratu - czy to kościółek pisowców czy jakieś wydatki na dotacje LGBT). Na każdą słabą babcię, która nie ma za co kupić jedzenia, choć całe życie pracowała i płaciła na emeryturę itp. przypadnie jakiś Ahmed czy inny Mustafa, bo ci najbardziej krytykujący konfę mają takie właśnie pomysły. Życie nie wygląda tak fajnie jak w obietnicach, bo żadnym politykom nie chce się ruszyć dupy aby cokolwiek wprowadzać porządnie, z namysłem, fachowo. Tak jest ze wszystkim. Np. teraz z obronnością. Można było wydać 5x mniej ale mieć z tego większy pożytek na obronność, ale politycy albo wzięli kolosalne łapówy, albo mieli w dupie, że marnują np. 50 miliardów złotych. Ważne, że powiedzą "wydaliśmy tyyyyle na obronność, więc prosimy nam bić brawo i na nas głosować, bo tak się troszczymy o losy kraju". 

Każdy kto uważa, że rację mają ci co są skrajnie kapitalistyczni lub skrajnie socjalni, popełnia błąd i powinien niektóre sprawy przemyśleć ponownie. To wszystko jest skomplikowane. Nawet ci co chcą i umieją pomyśleć mogą nie przewidzieć co się stanie w praktyce jak wdrożyć ich pomysły. A co dopiero ci, którym się pomyśleć nie chce. 

Wystarczy odsiać zasadną krytykę i zostawić tylko ją, krytykę przeciwnego podejścia, i podać swoim wyborcom. I masz z jednej strony zwolenników konfy, którzy nie ogarniają co tak naprawdę jest realne i do czego może doprowadzić, a z drugiej Julki w USA, które myślą, że cały kapitalizm to zło i w sumie to pomysł z daniem szansy esktremalnej wersji komunizmu nie jest wcale taki głupi i "tym razem się uda". 

Oczywiście ten post nie jest o Twoich poglądach czy opiniach, tylko w odpowiedzi do Hubia napisałeś pozytywnie o socjalnym podejściu, ale bez krytyki, stąd moje wtrącenie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

@Keller nie wiem jak inni. Ale u mnie na dzisiaj opcja nie pójścia na wybory wynosi 60%. 

55 minut temu, Keller napisał(a):

Trzeba myśleć o społeczeństwie jako większej grupie. 

Problem jest taki, że społeczeństwa są obecnie mocno manipulowane zarówno jako konsumenci, jako pracownicy i jako podwykonawcy. Korpo krok po kroku zmuszają ludzi do życia w ich świecie. Ludzie przestają mieć tak naprawdę jakikolwiek głos, a politycy są w kieszeni korpo. Bo też prawda jest taka, że jak ktoś ma kasę to ma najlepsze w historii możliwości do miłego spędzenia czasu więc taki polityk za 100 eurosów z reguły zrobi wszystko. Problem też jest taki, że takiego brauna nie można przekupić... Ok - ja osobiście tak uważam. Natomiast z PoPiSu to są ludzie co myślą głównie o swoich karierach. Oczywiście żeby nie było, że w konfie są sami ideowcy. Nie nie są i jestem pewien, że też będą na pasku korpo. Dla mnie autentyczny (choć się z nim nie zgadzam) jest właśnie braun i Zanberrg i Śpiewak (ale on nie jest politykiem). Może jeszcze paru jakich nie znam. Kiedyś Gowin. Większość będzie robiła pod dyktando korpo... Tym bardziej, że sprawy zabrnęły już tak daleko, że korpo nawet specjalnie nie musi kłamać bo stworzyli taki system w którym odcięcie korpo grozi upadkiem co dobitnie pokazał kryzys 2008 jak rząd USA musiał dopłacić do chciwych lichwiarzy, a oni się śmiali ludziom w oczy. Są o tym filmy i artykuły.

Korpo jest jak rak z przerzutami. Niestety tak bardzo wniknęli w organizm, że nie da się tego ani wyleczyć farmakologicznie ani operacją. Jedyną metodą jest rewolucja. Więc jak polityk np, mówi, że zrobi to i to to oni mówią, że w wyniku tego np PKB spadnie o ileś %. Cała gospodarka globalna się już o nich opiera. Natomiast nie mają jeszcze armii :) Choć mają polityków...

W mojej ocenie w ciągu najbliższych 10 lat nie dojdzie do żadnej rewolucji. Jednak scenariusz będzie taki, że populiści obejmą władzę także w UE. Nic nie zrobią z korpo. Sami się jeszcze bardziej nachapią. Przy okazji zniszczą to co jest dobrego. I po takim cyklu, kiedy ludzie będą harować jeszcze ciężej za jeszcze mniejsze pieniądze, a towary i usługi w wyniku zmów cenowych zdrożeją - wtedy może wybuchnie rewolucja. Nie wiem czy za 10 lat czy za 20. No i zmienną jest tutaj świat arabski i z Afryki, który może zalać UE i oczywiście wojna ruska.

A do tego wszystkiego wzrasta we mnie ogromna obawa, że wśród tych 500 osób co władają światem coraz więcej może być Azjatów, dla których w ogóle coś takiego jak indywidualizm czy jednostka nie mają żadnego znaczenia...

Tutaj @VRman masz rzeczywiste wsparcie dla rosji:

https://tech.wp.pl/nowe-chinskie-przepisy-eksportowe-dla-usa-i-europy-to-zle-wiesci,7213167082023872a

Trump się postawił Chinom, a te odetną niemal cały przemysł zbrojeniowy. A być może za moment technologie. Żyjemy w tak globalnym świecie, o czym wiele razy pisałem, że doprowadziliśmy (jako ludzkość) do sytuacji, że jesteśmy zależni od firm... Bo to jest jasne, że przywódca Chin dokładnie to uzgodnił z chińskimi korpo.

Edytowane przez hubio
  • Haha 3
Opublikowano
Cytat

PiS szykuje kolejny bon dla Polaków. "To nie jest drugie 800 plus"

W Prawie i Sprawiedliwości wykuwa się nowy program wyborczy. Nowości mają dotknąć m.in. podatków, ale nie zabraknie w nim i programów społecznych. Jednym z nich jest nowy bon mieszkaniowy. Może sięgnąć nawet 200 tys. zł. "To nie są pieniądze na rękę, tylko środki, które trzeba będzie rozliczyć" — tłumaczy w rozmowie z Wyborczą.biz jeden z pomysłodawców Bartosz Marczuk.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/pis-szykuje-nowy-bon-nawet-200-tys-zl-na-mieszkanie-pomyslodawca-tlumaczy-szczegoly/5wl5kzj

PISda, a może  dla mikro przedsiębiorców coś skapnie?, Hubio czeka, wtedy nie zagłosuje na konforuskich!.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Dimazz tu chodzi o dojenie i uwalenie samotnych. Jak jesteś sam, albo w dwójkę, ale nie ma się dzieci, to ma się bulić więcej za wszystko. Nie wprowadzą bykowego, bo to byłaby utrata głosów, to obejdą to w inny sposób. Zamiast stwarzać warunki do zakładania rodzin, będą tworzyć różne patologie programowe, byleby tylko zdobyć władzę i zmusić bezdzietnych albo do tego by mieli dzieci, albo by wyemigrowali. Reszta się nie liczy. Tylko niewiele osób to pojmie, bo zaraz wjedzie argument, że albo demografia albo imigranci, a potem znów będzie zdziwienie czemu wszystko szybko drożeje, czemu kolejny socjal tak na prawdę nic z ich perspektywy nie zmienił, bo dalej muszą z kieszeni wyciągnąć tyle samo albo jeszcze więcej. Totalnie błędne koło, które sprawi, że kolejne grupy będą się na tym bogaciły. 

Deweloperzy już swoje zrobili, teraz te mieszkania trzeba opchnąć i dać zarobić ekipom remontowym. Pewnie w takim bonie będzie, że aby go rozliczyć musi być faktura, więc znajomy znajomego na telefon tego nie zrobi, bo nie ma firmy, na wszystko będzie potrzebny kwit. W takim razie z tej kwoty jeszcze VAT wróci z powrotem do skarbu państwa. 

Edit: oczywiście to moje zdanie na ten temat i tak odbieram zapowiedź tego programu.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Dimazz tu chodzi o dojenie i uwalenie samotnych. Jak jesteś sam, albo w dwójkę, ale nie ma się dzieci, to ma się bulić więcej za wszystko. Nie wprowadzą bykowego, bo to byłaby utrata głosów, to obejdą to w inny sposób. Zamiast stwarzać warunki do zakładania rodzin, będą tworzyć różne patologie programowe, byleby tylko zdobyć władzę i zmusić bezdzietnych albo do tego by mieli dzieci, albo by wyemigrowali. Reszta się nie liczy. Tylko niewiele osób to pojmie, bo zaraz wjedzie argument, że albo demografia albo imigranci, a potem znów będzie zdziwienie czemu wszystko szybko drożeje, czemu kolejny socjal tak na prawdę nic z ich perspektywy nie zmienił, bo dalej muszą z kieszeni wyciągnąć tyle samo albo jeszcze więcej. Totalnie błędne koło, które sprawi, że kolejne grupy będą się na tym bogaciły. 

Deweloperzy już swoje zrobili, teraz te mieszkania trzeba opchnąć i dać zarobić ekipom remontowym. Pewnie w takim bonie będzie, że aby go rozliczyć musi być faktura, więc znajomy znajomego na telefon tego nie zrobi, bo nie ma firmy, na wszystko będzie potrzebny kwit. W takim razie z tej kwoty jeszcze VAT wróci z powrotem do skarbu państwa. 

Edit: oczywiście to moje zdanie na ten temat i tak odbieram zapowiedź tego programu.

wiesz coś podobnego PiS już wprowadził. Nazywa się czyste powietrze i w branży oze jest oszust na oszuście. Praktycznie nie da się znaleźć  normalnej firmy. 

Z góry musisz zakładać że chcą cię oszukać i musisz dobrze znać ceny materiałów i robocizny a jak pojawiają się wątpliwości to rezygnować bo wpadniesz w niezłe bagno.

Przy bonie będzie podobnie. Będą skrajnie zawyżane faktury. Niska jakoś materiałów i robocizny.  Będzie kasa na wykończenie ale trzeba będzie rozliczyć fakturami. Koszt panele plus trochę kabli na elektrykę, tynku i gładzi zamknie się w 3k zł na pokój a skasują 20-30k.

Tylko różnych programów i ulg mieszkaniowych było wiele.

Opublikowano (edytowane)

@Dimazz czyste powietrze z założenia było dobrym programem, tylko miało niedopracowane elementy jak np. możliwość instalacji pomp ciepła bez certyfikatu potwierdzającego jej moc, albo możliwość instalacji niedoszacowanych lub przeszacowanych dla danej nieruchomości. To uruchomiło po prostu oszustów, którzy wykorzystali program, a wpakowali na minę ich realnych beneficjentów. 

Tu program już w samych założeniach jest po prostu zły, bo na starcie grozi efektem takim samym jak ostatecznie wyszło z babciowym, które sprawiło, że żłobki i przedszkola wzrosły cenowo o kwotę babciowego,.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Ubijanie klasy średniej ciąg dalszy. A i bogaci też oberwą. 

Już teraz jest jak ciężko o majstrów. Co to będzie jak popyt jeszcze się zwiększy? Będzie chałtura na chałturze, byle szybciej do kolejnego klienta.

@LeBomB
Tu bardziej chodzi o problem z np. wciskaniem paneli z przebitką parukrotną niż kosztują w sklepie. Ogółem z chorymi cenami, gdzie ludzie biorą w ciemno, bo po prostu się nie znają. Przypomnij sobie dyskusję w zielonym topiku o magazynach energii.

Mało tego, ile razy ten program mnie zirytował. Jeśli ktoś nigdy nie odebrał telefonu z wciskaniem paneli niech rzuci kamieniem...

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman jak będziesz miał limit kwot, to wszystko co tańsze nagle będzie kosztowało tyle co limit, a lepszych nikt nie zamontuje, bo będzie że się w limicie nie mieszczą. 

@MaxaM tu powinno być jasno określone, że główne elementy takich instalacji powinny iść po rynkowych cenach producenta i można montować wyłącznie materiały dopuszczone na terenie UE, a nie z lipnym certyfikatem CE z Chin. Tylko znów żeby nie było eldorado dla importerów, czy tych co założą firmę produkcyjną krzak a będą zlecali jakieś chińskie badziewie w innym opakowaniu. Bardzo dużo elementów do uregulowania.

Edit: potem płacz, że prawo jest przeregulowane. No co się dziwić, jak na uczciwość liczyć nie można.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

przez całe rządy pisu czyste powietrze funkcjonowało bez limitów tylko na limitach ogólnych czyli pompa ciepła 60k zł a termodernizacja 65k zł jakoś tak.

Chinskie pompy warte max 5k zł sprzedawane za 50k zł albo  drzwi i dwa okna z marketu wszystko warte z 5-6k zł sprzedawane za 65k.

Ale to juz pisałem w zielnym temacie. Było skrajne zawyżanie wszystkiego bo i tak państwo wypłaci kasę. 
To wszystko będzie zrobione niechlujnie pod zarobek dla swoich.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Ale przy dobrze napisanym prawie, to inwestor nie musi zawracać nim głowy, tylko firma montująca. A ta z kolei, jeśli robiłaby wszystko 'książkowo', to też nie musiałaby się nim przejmować.

Jednym z rozwiązań mógłby być wymóg posiadania dokładnego kosztorysu z czasem roboty wraz z informacjami o panelach i falowniku (w taki sposób aby dało się zweryfikować cenę).

Obecnie często wygląda to tak, że 'to będzie 30k kosztować i na fakturze masz 30k w jednej pozycji'.

A tak gdyby ludzie zobaczyli np. 10k robocizna za 1 dzień roboty, to może lampka zapaliłaby się i zaczęli zadawać pytania.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM przeważnie dużo więcej niż 10k zł za dzień doboty
a jak firma zatrudniała podwykonawców to i tak płaciła ekipie 3-4k zł do podziału a kilkadziesiąt tysięcy dla siebie.

ktoś kto trochę ogarnia budowlankę lub majsterowkanie w 1 dzień przejdzie szkolenie na montaż PV reszte nauczy się w biegu

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 1