Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@voltq nie, to Twoje stwierdzenie w tym momencie. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że liczysz na to, że ci, którym chciałbyś pozwolić wyjechać z Ukrainy przed wojną, mieliby bronić innego kraju, tylko dlatego, że teoretycznie byłoby im w tym kraju dobrze i byliby nagle gotowi za niego zginąć. Nie. Ludzie, którzy zobaczyli, że można nie brać udziału w wojnie i można sobie ułożyć życie gdziekolwiek indziej, będą już zawsze przed wojną uciekać i mają rację. 

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano

@LeBomB To nie do końca tak. Można uciekać o ile zostaniesz wpuszczony. Oczywiście dziś obowiązuje prawo dotyczące uchodźców i co do Ukraińców go dziś przestrzegamy.

Dzieje się tak, bo możemy sobie na to pozwolić. A także na nie odsyłanie potencjalnych poborowych na Ukrainę.

Jeśli wyślemy kontyngent zawodowych do walk w Jemenie czy Iranie to nadal zostanie jak jest w Polsce.

Ale jeśli będziemy walczyć "u siebie" albo blisko np w Państwach Bałtyckich i będzie mobilizacja rezerwy czy nowych obywateli i oni będą walczyć i ginąć, to wszystko się zmieni.

Tak samo jeśli ruscy zrobią na Ukrainie jakieś duże postępy i znowu zagrożą stolicy i zajęciem połowy kraju, zmieni się podejście do umożliwienia Ukrainie mobilizacji ich obywateli w wieku poborowym przebywających w państwach sojuszniczych.

To sam będzie dotyczyć Polaków w innych państwach NATO, gdyby kacapy okupowały znaczną część czy nawet całą Polskę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voltq napisał(a):

To konfederacją była by takimi samymi faszystami i ludobójca mi gdyby zamknęli granicę i uniemożliwili opuszczenie ludziom kraju 

Kocie, ale oni to wiedzą #pdk nikt nie musi nam tłumaczyć, że to ludzie o mentalności faszystów.

jeżeli państwo nie ma chętnych obrońców to znaczy że takie państwo nie powinno istnieć 

chętni zawsze byli i będą, tylko zwykle mają tą cechę, że giną w działaniach wojennych - a nie każdy kocha swój naród ponad instynkt samozachowawczy. Rozumiem, że w XX wieku ludzie mieli bardziej mental niewolnika jak teraz, ale czasy się zmieniają. Bohaterskie trwanie na posterunku, obrona reduty czy patrol na granicy to teraz puste mżonki, bo ludzie nie czują, że mają o co walczyć.

sam bym chętnie oddał życie za takie państwo jak np pierwsza Rzeczpospolita Polska czy nawet druga Rzeczpospolita Polska do 1926 roku

powszechna bieda, Bereza Kartuska, prześladowania i morderstwa polityczne, rząd który spier**la na Rumunię, no faktycznie, wspaniały Naród za który aż chce się umierać.

jak nazwiesz człowieka który zamknął granicę , wyłapuje ludzi na ulicy i przymusowo wysyła ich jako mięso armatnie na śmierć? To właśnie robi Żeleński 

Niestety nazwę to siłą wyższą. Bo jeśli spojrzysz na to z persepektywy bezstronnego obeserwatora, to wyczujesz jakie wyjścia miał komik z Kijowa:
1. poddać się w trakcie operacji 3 dniowej, represje w kraju, śmierć tysięcy niewygodnych (inteligencja, AZOVcy, urzędnicy, nauczyciele), czystki polityczne, obozy reedukacyjne (koncentracyjne), wywózki, terror

2. nie poddawać się, pokazać Putinowi, że może im naskoczyć z ich podejściem, z 3 dniowej operacji zrobić 3 letnią, liczyć na pomoc zachodu, zamknąć niestety granicę dla mężczyzn.

tutaj NIE BYŁO DOBREGO WYJŚCIA, nie ma co zwalać winy na Zeleńskiego, bo TO NIE ON WSZCZĄŁ KONFLIKT. Ja wiem że victim blaming całkiem dobrze wychodzi w tym temacie, ale niestety, to nie Ukraińcy są winni, TO NIE ONI ZAATAKOWALI, oni są OFIARĄ zbrodniczego reżimu Putina.

Relatywizując podejście obu prezydentów do wojny nie zwracając uwagi na to, że Ukraińcy zostali do tej wojny wciągnięci powielasz rosyjską narrację, którą brzydzę się w niesamowity wręcz sposób. 

A co do Ukrainy życzę tym zwykłym ludziom jak najlepiej bo są ofiarą polityków jeden walnięty Putin a drugi Żeleński który zamiast pomóc swoim rodakom to wysyła ich na śmierć , my zrobiliśmy więcej niż mogliśmy dla Ukrainy 

o ofierze gwałtu i morderstwa też byś powiedział, że była walnięta, bo śmiała się bronić?

Jak coś to ja mam czas, mam taką pracę, że mogę sobie pozwolić na wyjaśnianie wysrywów codziennie, więc proszę moda by nie zamykał tematu.

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
36 minut temu, Badalamann napisał(a):

To nie do końca tak.

Ja wiem jak to jest obecnie prawnie, chodzi o to czego by chciał @voltq czyli uważa, że ludność powinna mieć możliwość ucieczki przed wojną, ale jak trafią do kraju gdzie im dobrze, to sami będą chcieli ten kraj bronić i jak tam wybuchnie wojna, to powinni mieć przeszkolenie wojskowe i bronić tego kraju, zamiast dalej uciekać. Czyli ma życzeniowe myślenie, żeby stworzyć prawo, które powoła Ukraińców mających kartę pobytu stałego w Polsce, na przeszkolenie wojskowe, żeby bronić Polski w trakcie wojny, bo liczy chyba na to, że im tu dobrze i nie będą chcieli uciec byle dalej od wojny.

38 minut temu, Wercyngoteryx napisał(a):

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale niestety TK został rozwalony przez PiS, jego autorytet nei istnieje i jestem ciekaw jak to będzie dalej wygladać. 

No może się zaraz okazać, że orzeczenie jest wadliwe, bo był nieodpowiedni skład itd. i w zasadzie nie będzie obowiązywało.

Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

Rozumiem, że w XX wieku ludzie mieli bardziej mental niewolnika jak teraz, ale czasy się zmieniają. Bohaterskie trwanie na posterunku, obrona reduty czy patrol na granicy to teraz puste mżonki, bo ludzie nie czują, że mają o co walczyć.

To jest i tak kwestia opóźnienia. Bo w Rosji, Chinach czy w tych wszystkich kozichstanach mental niewolniczy jest dalej silny.

To do którego momentu uciekać przed ewentualnym parciem ze wschodu? Do Portugalii? A później do oceanu?

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Takie jaja jak u nas za pisu się teraz w ameryce dzieją:

https://ithardware.pl/aktualnosci/fbi_tesla-40145.html

A u nas za PiSu bezużyteczne ludzkie śmieci niszczyły prywatne pojazdy i biznesy? 🤔

2 minuty temu, huudyy napisał(a):

A gdybyśmy tak po prostu wspierali Ukrainę by to na niej ruskie zjadły kły? Nie wiem, tak sobie dumam. 

/s

W tej formie która była? Nie.

Opublikowano

Osoby które próbują bronić Memcena są tak zabawne że aż mi ich szkoda. To takie typowe faceciki co żony wszystko robią a mamy zawsze buty wiązały. Później wchodzi taki facet w dorosłe życie i uważa że to kobiety wszystko powinny robić a on to redpill, blue pill czy kij wie jaki pill, ale głosować ze swojej jaskini może. 

• Confused 1
  • Upvote 9
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Kocie, ale oni to wiedzą #pdk nikt nie musi nam tłumaczyć, że to ludzie o mentalności faszystów.

chętni zawsze byli i będą, tylko zwykle mają tą cechę, że giną w działaniach wojennych - a nie każdy kocha swój naród ponad instynkt samozachowawczy. Rozumiem, że w XX wieku ludzie mieli bardziej mental niewolnika jak teraz, ale czasy się zmieniają. Bohaterskie trwanie na posterunku, obrona reduty czy patrol na granicy to teraz puste mżonki, bo ludzie nie czują, że mają o co walczyć.

powszechna bieda, Bereza Kartuska, prześladowania i morderstwa polityczne, rząd który spier**la na Rumunię, no faktycznie, wspaniały Naród za który aż chce się umierać.

Niestety nazwę to siłą wyższą. Bo jeśli spojrzysz na to z persepektywy bezstronnego obeserwatora, to wyczujesz jakie wyjścia miał komik z Kijowa:
1. poddać się w trakcie operacji 3 dniowej, represje w kraju, śmierć tysięcy niewygodnych (inteligencja, AZOVcy, urzędnicy, nauczyciele), czystki polityczne, obozy reedukacyjne (koncentracyjne), wywózki, terror

2. nie poddawać się, pokazać Putinowi, że może im naskoczyć z ich podejściem, z 3 dniowej operacji zrobić 3 letnią, liczyć na pomoc zachodu, zamknąć niestety granicę dla mężczyzn.

tutaj NIE BYŁO DOBREGO WYJŚCIA, nie ma co zwalać winy na Zeleńskiego, bo TO NIE ON WSZCZĄŁ KONFLIKT. Ja wiem że victim blaming całkiem dobrze wychodzi w tym temacie, ale niestety, to nie Ukraińcy są winni, TO NIE ONI ZAATAKOWALI, oni są OFIARĄ zbrodniczego reżimu Putina.

Relatywizując podejście obu prezydentów do wojny nie zwracając uwagi na to, że Ukraińcy zostali do tej wojny wciągnięci powielasz rosyjską narrację, którą brzydzę się w niesamowity wręcz sposób. 

o ofierze gwałtu i morderstwa też byś powiedział, że była walnięta, bo śmiała się bronić?

Jak coś to ja mam czas, mam taką pracę, że mogę sobie pozwolić na wyjaśnianie wysrywów codziennie, więc proszę moda by nie zamykał tematu.

Kiedyś król walczył w pierwszej linii razem z wojskiem , tak zginał nasz król Władysław Wareńczyk za takiego króla warto było zaryzykować utratę życia , za takie piękne państwo jakim była pierwsza Rzeczpospolita warto było umrzeć , za USA zaraz po powstaniu to samo , a co robi Żeleński walczy na pierwszej lini czy nagrywa tiktoki ? co robi jego rodzina? ile zgromadziła majątku na wojnie? ile tego majątku przeznaczył na wojsko ? ilu jego synów walczy na wojnie? czy któryś odniósł rany albo zginał? ,  ile jego córek pomaga żołnierzom ? ile prywatnych pieniędzy przeznaczył na pomoc dla żołnierzy i powstrzymanie ruskich bandytów? , co chwile się słyszy o korupcji na Ukrainie a prezydent i rząd to pewnie głowni udziałowcy tego procederu , nie zabraniam im się bronić , są ofiarą ale gdybyś czytał moje poprzednie posty ze zrozumieniem to już wyjaśniłem jak to wygląda gdyby szła sobie twoja matka/córka/żona/siostrą ktoś by ją napadł , a ktoś inny widząc to zamiast pomoc tej ofierze to jeszcze by ja trzymał żeby łatwiej było napastnikowi , to właśnie robi Żeleński mężczyzna na Ukrainie tym którzy nie maja pieniędzy na łapówkę żeby uciec z tego piekła , dlatego nazywam go ludobójca i faszysta , on nie rozpoczął tej wojny ale poza tym robi to sam co zbrodniarz Putin dlatego każdy praworządny demokratyczny kraj powinien nawet w stanie wojennym mieć otwarte granice a bronić go powinni tylko ochotnicy , chcesz mieć ochotników? stwórz takie warunki do życia jak stworzyła pierwsza rzeczpospolita czy USA po powstaniu , nawet w dziejszym USA nie ma przymusu poboru a mimo to jest więcej chętnych do służby w armii niż miejsc , jak takiej prostej rzeczy nie zrozumiesz to znaczy ze twój umysł jest  mocno zrusyfikowany i masz mentalność komunisty z ZSRR popierającego niewolnictwo

8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@voltq nie, to Twoje stwierdzenie w tym momencie. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że liczysz na to, że ci, którym chciałbyś pozwolić wyjechać z Ukrainy przed wojną, mieliby bronić innego kraju, tylko dlatego, że teoretycznie byłoby im w tym kraju dobrze i byliby nagle gotowi za niego zginąć. Nie. Ludzie, którzy zobaczyli, że można nie brać udziału w wojnie i można sobie ułożyć życie gdziekolwiek indziej, będą już zawsze przed wojną uciekać i mają rację. 

up

Edytowane przez voltq
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, LeBomB napisał(a):

@voltq yhm, oczekujesz czegoś co od stuleci nie funkcjonuje :E 

To w jakimś sensie również moja wina bo ja tez głosowałem na PO w 2007 roku i w 2011 i PIS w 2005 , potem już się sparzyłem , wyłaczjac głosowanie w samorządowych bo tam znałem ludzi , dlatego teraz chce dać szanse tej konfederacji jak się okażą dziadami to trzeba będzie szukać czegoś nowego

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Tam to już widzę grubo się bawią :E

Już? Wariatów od ciężarnych mężczyzn i 100 płci zamienili na wariatów od aniołów i błogosławieństw.

Jak na nich to bardzo stabilnie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/zbigniew-s-skazany-zapadl-wyrok-7138994903120640a

Przecież jak on uzna, że w II instancji mu podtrzymają to spier... z Polski na Madagascar i nigdy go polski wymiar sprawiedliwości nie dosięgnie... Owszem - jechał po pisowcach, ale postać bardzo nieciekawa, a teraz jeszcze chce robić hajs na śmierci Konona... Obraża tych co tam kręcili Konona. Nie mówię, że i oni są bez winy tylko gdzie był Pan S. przez te wszystkie lata? Tak mu zależało na Kononowiczu to trzeba było go ratować póki żył. A najlepsze, że mówi, że robi to bezinteresownie, a przepraszam - zasięgi jakie ma nagłaśniając to?

Cała ta patologia na YT - to Fame MMA, patostreamerzy, Boxdele, Wardęgi i "dramy" to jest RAK polskiego YT... Dzieciaki mają idoli wśród influencerów którzy nic kompletnie nie wnoszą do społeczeństwa oprócz bezguścia i komercji.  Wartościowe kanały poświęcone historii czy nauce mają o wiele mniejsze zasięgi niż te patologie. A te dzieci wzorujące się na takich "autorytetach" za 10 lat będą rządzić Polską... Będą wyborcami, będą podatnikami. Będą prawnikami, lekarzami, sędziami... Zresztą już widać jakie Mentzen ma poparcie...

Boję się, że dorobek ostatnich 40 lat zmarnują te następne pokolenia. Wiem, że sam pisałem o układzie korporacyjnym itp i jestem zdania żeby to wywalić, ale na pewno nie zrobią tego tacy ludzie jak Mentzen i dzieci wzorujące się na ostatnich gnidach... Wracając do Pana S. warto posłuchać jakim językiem się posługuje na wizji. Jak obraża...

• Like 1
  • Upvote 1