Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Masakra, grochem o ścianę... 

Punkt wymagał podania informacji o udziale Polski w mechanizmie solidarnościowym. Jak mają podać informację o tym jaki udział Polska ma w mechanizmie solidarnościowym, skoro tego mechanizmu jeszcze nie ma?

Jak można podpisać coś, co nie jest jasne?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, crush napisał(a):

Jak można podpisać coś, co nie jest jasne?

Oraj się dalej...

Jest jasne jakie to będą mechanizmy, jest jasne kto w nich będzie uczestniczył, jest jasne co będzie w ramach tych mechanizmów wdrożone i tego dotyczą dokumenty UE. Dokumenty UE jasno też przedstawiają sprawę, że takie rzeczy jak udział w pakiecie solidarnościowym zostaną obliczone w momencie wdrażania. Skoro nie są jeszcze policzone, to nie można mówić o udziale.

Co do podpisania, to przeciw paktowi migracyjnemu głosowały Polska, Węgry, Austria i Słowacja. Za mało by odrzucić pakt w skali UE. 

Ale jakbyś się pofatygował i poczytał czym jest pakt, to tam byś się dowiedział, że jak przyjęliśmy Ukraińców, to mamy wypełnioną większość zobowiązań paktu. Jako kraj zagrożony nielegalną imigracją, wystarczy złożyć odpowiedni wniosek i to też sprawi, że wiele spraw związanych ze zobowiązaniami paktu mamy z głowy. Ponadto w związku z powyższym to Polska może się ubiegać o rolę beneficjenta pakietu solidarnościowego i o możliwość relokacji imigrantów, a nie na odwrót. 

Ta wrzutka w głosowaniu to był pierd, tylko po to, żeby ludziom mącić w głowach i żeby osoby, które nie ogarniają o co chodzi w pakcie migracyjnym, biły pianę w sieci o coś, czego jeszcze nie ma :E 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jest jasne jakie to będą mechanizmy, jest jasne kto w nich będzie uczestniczył, jest jasne co będzie w ramach tych mechanizmów wdrożone i tego dotyczą dokumenty UE. Dokumenty UE jasno też przedstawiają sprawę, że takie rzeczy jak udział w pakiecie solidarnościowym zostaną obliczone w momencie wdrażania. Skoro nie są jeszcze policzone, to nie można mówić o udziale.

Patologia. Podpisać coś co równie dobrze może przysłać 1000 jak i 100 000 dzikusów.

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Co do podpisania, to przeciw paktowi migracyjnemu głosowały Polska, Węgry, Austria i Słowacja. Za mało by odrzucić pakt w skali UE. 

No ba. Kraje które sobie nie wylały tego szamba na zakute łby.

8 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale jakbyś się pofatygował i poczytał czym jest pakt, to tam byś się dowiedział, że jak przyjęliśmy Ukraińców, to mamy wypełnioną większość zobowiązań paktu. Jako kraj zagrożony nielegalną imigracją, wystarczy złożyć odpowiedni wniosek i to też sprawi, że wiele spraw związanych ze zobowiązaniami paktu mamy z głowy

Wrócimy do tego po wprowadzeniu. Bo ja im ufam mniej więcej tak samo jak Wąsikowi czy Mateckiemu.

Opublikowano
12 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale jakbyś się pofatygował i poczytał czym jest pakt, to tam byś się dowiedział, że jak przyjęliśmy Ukraińców, to mamy wypełnioną większość zobowiązań paktu. Jako kraj zagrożony nielegalną imigracją, wystarczy złożyć odpowiedni wniosek i to też sprawi, że wiele spraw związanych ze zobowiązaniami paktu mamy z głowy

ladna propaganda, pewnie w porozumieniu z putinem zakladasz ze wojna na ukrainie bedzie trwala juz zawsze i zawsze bedziemy beneficjentami "paktu"?

a nie, czekaj.... XD

Opublikowano (edytowane)

Bingo. Już kiedyś o tym wspominałem. Ukraińcy wyjadą to będzie można dorzucić Mokebe i Ahmeda.

I @LeBomB za te kilka lat stwierdzi, że przecież takie były założenia, a Polska przy Ukraińcach była beneficjentem, więc w czym problem? :boink:

Edytowane przez crush
Opublikowano
9 minut temu, crush napisał(a):

I @LeBomB za te kilka lat stwierdzi, że przecież takie były założenia, a Polska przy Ukraińcach była beneficjentem, więc w czym problem? :boink:

Nie, nie stwierdzę, ale widzę że tu wyższość pełni "chłopski rozum"... tu też @kubikolos

Wszystko jest w przepisach paktu migracyjnego. Jak rząd dobrze pokombinuje, to wcale nie trzeba nikogo przyjmować, nawet jak wojna się skończy.

Działań jest dużo. Od pomocy finansowej, której do końca wojny i napływu migrantów od wschodniej granicy możemy być beneficjentem, po działania polegające na inwestycjach w kraju, np. w Ukrainie, które migrację choćby ekonomiczną, mogą ograniczyć. 

Na prawdę polecam czasem zapoznać się z dokumentami, a nie gównianymi źródłami czy polegać na własnych wymysłach.

Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

No to polegliśmy.

Bo? Co sobie znów wymyśliłeś? 

Pakt migracyjny w nowej formie wchodzi od sierpnia 2026 roku. Wtedy nawet jak się skończy wojna w Ukrainie, dalej spokojnie można ubiegać się o rolę beneficjenta, bo po skończonej wojnie  będziemy i tak narażeni na imigrację. To się nie skończy z dnia na dzień ot tak, bo liczy się też to co działo się przed wprowadzeniem paktu i jak wygląda stan w postaci imigrantów przyjętych bodajże w ostatnich 2 czy 3 latach (tu dokładnie nie pamiętam) oraz ilu imigrantów ma azyl, ilu pobyt czasowy ilu jest w celach zawodowych itd. 

Zatem najważniejsze kwestie przyszłościowe i tak będą zależały głównie od rządu wybranego w 2028 roku.

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jak rząd dobrze pokombinuje

aha, kombinowac, inwestowac w innych krajach, wszystko to bo podpisalismy a tera trzeba placic albo przyjac dar murzynow XD

a jakby tak ...odrzucic te pakty i nie kombinowac? XDDDDDDD

politycy to chowaja przed wyborami bo ludzie tego nie chca, nie chca sprowadzac stada murzynow albo placic za nich

a ty bronisz tych szkodliwych przepisow dla naszego kraju w imie, w sumie niewiadomo czego, jakis polityk tak ci powiedzial i powtarzasz xD

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Bo? Co sobie znów wymyśliłeś? 

Bo to, że mamy debili u steru. Niezależnie od tego w którą stronę skręcają.

I marnym pocieszeniem jest podawanie odległych dat, skoro dalej nie jest sprecyzowane jak to realnie będzie u nas wyglądać.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)

@kubikolos nie, nie bronię przepisów, tylko piszę, że wcale nie są takie jak tobie i @crush się jedynie wydaje, bo się w nie zagłębiłem i dają dużo opcji jak na tym skorzystać, a nie stracić. 

Potem znowu będziecie jojczyć, że Niemcy, Francja czy Hiszpania jeszcze na tym deal zrobili i wyciągnęli sporo kasy, a my dalej w lesie...

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@voltq napisz tak szczerze, że nie masz zielonego pojęcia na czym cały ten pakiet polega, prawda?

Wy pakiet widzicie tylko jako niekontrolowane wpuszczanie imigrantów, ja go widzę jako narzędzia by temu zapobiegać, by to uregulować, a przy okazji można jeszcze na tym zarobić. Tylko jak zwykle u nas "nie da się"... 

Dlatego serio chcę, żeby Konfederacja wygrała wybory, wtedy sami zobaczycie jak bardzo się mylicie co niektórzy. 

Edit: tylko potem nie jojczcie, że nie ma już czego zbierać.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Wy pakiet widzicie tylko jako niekontrolowane wpuszczanie imigrantów

Jak najbardziej kontrolowane. Tyle tylko, że to nic nie zmienia.

Wybacz, że nie cieszy mnie niejasna umowa na której MOŻE będzie można coś ugrać jak się "pokombinuje".

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@voltq napisz tak szczerze, że nie masz zielonego pojęcia na czym cały ten pakiet polega, prawda?

Wy pakiet widzicie tylko jako niekontrolowane wpuszczanie imigrantów, ja go widzę jako narzędzia by temu zapobiegać, by to uregulować, a przy okazji można jeszcze na tym zarobić. Tylko jak zwykle u nas "nie da się"... 

Dlatego serio chcę, żeby Konfederacja wygrała wybory, wtedy sami zobaczycie jak bardzo się mylicie co niektórzy. 

Edit: tylko potem nie jojczcie, że nie ma już czego zbierać.

Ale jaki sens jest w ogóle wprowadzać jakieś pakty ? trzeba zamknąć granice dla państw z którymi nie mamy wzajemnej umowy o deportacji , w latach 90 przyjeżdżali do nas ludzie z Afryki i nie było problemu ,  sam miałem takich sąsiadów przyjechali z Nigerii nie było z nimi żadnego problemu , z ich dziećmi chodziłem do szkoły , nie było w stosunku do nich żadnego rasizmu czy prześladowania , ale oni chcieli stać się Polakami i spełniali wszystkie punkty zawarte poniżej 

Nie była tym, czym była na Zachodzie. Ruchy nacjonalistyczne: brytyjskie, niemieckie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, są zupełnie innego typu. Tam jest łączenie się według krwi. Mamy wspólne etniczne pochodzenie. Krew się liczy! Urodzony z matki – Niemki, ojca – Niemca, to znaczy, że jesteś Niemcem. Nie masz wyboru! W Polsce tego nie było. Profesor Wincenty Lutosławski – wybitny filozof – jeden z ideologów Obozu Narodowego pisał przed wojną: Polakiem w Polsce może być każdy!

Może to być Niemiec, murzyn, czerwonoskóry Indianin, Hindus. Każdy, kto się do polskości przyznaje. Kto dla Polski chce żyć i pracować. Kto akceptuje polski system wartości i przyjmuje interes narodowy Polski, jako swój własny. I dlatego tak było. I dlatego ta idea narodowa jest tak zwalczana. Żeby nie pokazać jej prawdziwego oblicza. Żebyśmy nie mówili tak, jak mówić powinniśmy. 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

Wy

ja ufam swojemu premierowi XD

Tusk powiedzial ten pakt nie lezy w naszym interesie

moze powinienes swoja wiedze przekazac ekspertom z rzadu XD a nie sadzic jakies pierdy o kombinowaniu czy zarabianiu, litosci

Cytat

Polska odrzuca Pakt migracyjny.

Tusk: Nie będziemy przyjmować narzuconych migrantów

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-odrzuca-Pakt-migracyjny-Tusk-Nie-bedziemy-przyjmowac-narzuconych-migrantow-8887035.html

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Ale jaki sens jest w ogóle wprowadzać jakieś pakty

Jakbyś nie wiedział, to pierwsze przepisy azylowe w skali UE, które obecnie nazywa się pakietami ustaw migracyjnych weszły w 1999 roku. Od tamtego czasu są regularnie usprawniane (pojęcie ogólne, bo wychodzi różnie) i rozbudowywane. To co jest obecnie, to kolejna modyfikacja przepisów. 

Piszecie ogólnie tak jakbym nie widział zagrożeń. Owszem widzę i pisałem o tym, że największym zagrożeniem są ludzie, tu wewnątrz, którzy te przepisy będą próbowali obejść lub zastosują je pobieżnie, bo im się nie będzie chciało czegoś robić. Inne zagrożenia to jasna sprawa, że przemyt imigrantów i wiele innych sytuacji. 

@voltq w przypadku deportacji to biorąc pod uwagę narodowości niektórych imigrantów, to trzeba by te umowy zerwać. 

@kubikolos to nie pierwszy raz gdy doradcy polityków podsuwają im dziwne, niepełne lub bardzo ograniczone informacje. Tak było chociażby w przypadku ograniczenia nawożenia w ramach zielonego ładu, gdzie żaden z polityków nie powiedział nigdzie, że punktem odniesienia do ograniczenia nawożenia są ilości stosowanych nawozów na podstawie średniej z 2016 roku. W konsekwencji Polska wcale nie musiałaby stosować ograniczeń, a największe ograniczenia dotknęłyby Francję i Hiszpanię, ale to po części też dzięki polskim rolnikom zostało to zablokowane, gdzie oni mogli akurat też na tym zyskać, a nie stracić. To samo było w przypadku Mentzena i powtarzania przez niego, że według nowych przepisów pracodawca będzie musiał pytać o wiek, wagę i wzrost pracowników by ustalić tempo metabolizmu, pomijając fakt, który był w normie, którą nawet trzymał na filmiku, że można to obliczyć przyjmując średnie wartości z tej normy dla tak zwanego standardowego mężczyzny i standardowej kobiety. 

To tylko dwa przykłady z ostatnich kilkunastu miesięcy, ale jakby pogrzebać to tego jest znacznie więcej.

Także nie dziwi mnie to, że główni politycy mówią czasem na temat, którego nie znają lub nie mają wszystkich informacji. Pozostaje pytanie czy nie chcą, czy sprawę zawalają doradcy, czy zależy im na takiej narracji.

I pisałem przecież wyżej, że Polska sprzeciwiała się paktowi, ale wraz z kilkoma innymi krajami to było za mało, by zablokować te zmiany prawne, więc można teraz sobie pogadać... Pozostaje zatem szukać po prostu szansy tam gdzie się da by uniknąć tej gorszej strony tych wymogów i o tym właśnie piszę. Tu też @crush.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Panowie, czy mógłbym Was poprosić, żebyście poszli dyskutować o nachodźcach i sprawach z emigracją do dedykowanego wątka?

Ja specjalnie do niego nie wchodzę, bo zmądrzałem po próbach udzielania się tam na labie. :D