Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

@galaktyPrzesiadałeś się z IPS czy VA? Jak już pisałem wcześniej, dla mnie przeskok na VA miał efekt "WOW", więc co dopiero przejście z IPS na OLED :D 

IPS 800:1 -> VA Miniled z kontrastem 5-40k -> OLED ;) 

Edytowane przez galakty
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Gret napisał(a):

Dlaczego nie chcesz 4k? Po tym co teraz robi DLSS 4 to chyba idealne rozwiązanie. :P

No i 32 1440p to się raczej nie doczekasz chyba że jakaś hybryda 5k/1440p

idealna hybryda byłaby 3840x1600 i takie monitory są od dłuższego czasu ale nie oledy i chyba długo ich nie będzie

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galakty napisał(a):

IPS 800:1 -> VA Miniled z kontrastem 5-40k -> OLED ;) 

Co to za monitor ten va miniled 5K a pewnie samsung, bo ja chcę oleda 5120x2160 :clap:

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Kwestia czasu, a schodzenie z natywnej rozdzielczości na takich ekranach to jak wylanie na nie wazeliny, nie dziękuję ;)

A gdzie mi się spieszy ;)

Powiem ci że obecnie jadę na 34 aw3423DW gdzie rozdziałka jest tylko 1440 i taki starcitizen gdzie ma  ma suport tylko dlss2 to jest mydło nawet w rozdziałce natywnej ale po zastosowaniu tej najnowszej apki nvidia gdzie kliknąłem tylko dwa razy DLss i DLLa najnowsze obraz zrobił się nieziemsko ostry i jeszcze wydajność wzrosła to na 4K będzie jeszcze lepiej.Jest lepiej jak natywny obraz 1440 bez DLAA vs DLSS4+DLAA4 na jakość 66% aż się prosi o monitor 4K :balon: Także mam na zbyciu AW3423DW z roczną gwarancją , monitor pachnie jeszcze świeżoscią , jego atut to brak migotania ;)

Opublikowano
5 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Co to za monitor ten va miniled 5K a pewnie samsung, bo ja chcę oleda 5120x2160 :clap:

AOC, 5k to oczywiście kontrast bez local dimming (mogłem się walnąć bo z pamięci strzelam). Już to robiło robotę, a włączenie LD wgl. 

Tylko niestety wciąż bez wpakowania 5-20k stref taki monitor przegrywa z OLED i to mocno... 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Powiem ci że obecnie jadę na 34 aw3423DW gdzie rozdziałka jest tylko 1440 i taki starcitizen gdzie ma  ma suport tylko dlss2 to jest mydło nawet w rozdziałce natywnej ale po zastosowaniu tej najnowszej apki nvidia gdzie kliknąłem tylko dwa razy DLss i DLLa najnowsze obraz zrobił się nieziemsko ostry i jeszcze wydajność wzrosła to na 4K będzie jeszcze lepiej.Jest lepiej jak natywny obraz 1440 bez DLAA vs DLSS4+DLAA4 na jakość 66% aż się prosi o monitor 4K :balon: Także mam na zbyciu AW3423DW z roczną gwarancją , monitor pachnie jeszcze świeżoscią , jego atut to brak migotania ;)

Ale będzie też wymagało więcej od twojej karty, wiec na bank nie użyjesz tych samych ustawień DLSS ;)

Poza tym jak masz monitor UHD to nie pisz 1440p tylko 3440 x 1440, bo pisanie 1440p skrótowo oznacza 2560x1440p ;)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale będzie też wymagało więcej od twojej karty, wiec na bank nie użyjesz tych samych ustawień DLSS ;)

Poza tym jak masz monitor UHD to nie pisz 1440p tylko 3440 x 1440, bo pisanie 1440p skrótowo oznacza 2560x1440p ;)

no fakt chodziło dokładnie o 3440x1440 z naciskiem na tą drugą rozdziałkę bo ona nas interesuje a karta jest 4090 także można robić wymyki na niej z DLSS4 i DLAA4 ale w laptopie mam rtx 4080 z rozdziałką 2560x1600 i zastosowałem te same ustawienia w apce nvidii i jest o niebo wydajniej i ostrzej także jest pozytywnie cos na rzeczy

Opublikowano

To zrób teraz testy, ale włącz DSR w sterownikach, dzięki czemu będziesz mógł wymusić rozdzielczości powyżej twojej natywnej :)

Różnice między tymi rozdziałkami to jakieś 38% wiec u ciebie powinno być do wyboru coś w stylu 4000x1700

Tylko teraz nie testujemy jakości, ale wydajność.

Bo dokładnie o tyle spadnie wydajność mojego RTX'a jakbym się przesiadł z 2560 na 3440

I sam powiedz czy nadal jest spoko ;)

Opublikowano (edytowane)

mówisz o laptopie czy stacjonarce ? Wczesniej miałem ips LG 27 cali 2560x1440 i podbijałem przez SDR na 4K grafika wyglądała nieziemsko jeszcze na karcie rtx 2080 super ale teraz robię to przez nakładanie DLSS4 z naciskiem jeszcze na DLAA4 wygląda to podobnie ale wydajność przy tym jeszcze wzrasta w fpsach czyli jest chyba lepiej . Owszem są gry które nie łapią się na tą nakładkę ale to są gry przewaznie które nie potrzebują takich ficzerów bo natywnie ładnie chodzą i wyglądają przewaznie sprzed kilku lat

Opublikowano

W wymagających tytułach i tak jedziecie na DLSS poniżej natywnej więc nie ma co się bać 4K. 

32" 1440p to by oznaczało że OLEDy idą w budżetówce a do tego chyba daleko.

1 godzinę temu, Kaczkofan napisał(a):

Znów, 32" 4k OLED to za dużo dla mojego 4080S :D 

Przestań być niewolnikiem ultra i 4K to będzie pestka dla 4080S ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie co mają rtx4xxx zastosować te ustawienia tylko i mamy ładniejsze i szybsze obrazy. Oczywiscie w grze najpierw włączamy DLSS na jakość i gitara

Zrzut ekranu 2025-02-06 111154.png

Zrzut ekranu 2025-02-06 111216.png

generalnie DLSS jest najważniejszy DLAA dla mocniejszych kart głównie aby jeszcze podbić jakość obrazu  trzeba przetestować 

Opublikowano
8 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

no to wiadomo że SDR dojedzie fpsa zawsze na jakiś tam minus ;) 

Moja karta nie ma mocy i pamięci, aby porządnie obsłużyć rozdzielczości wyższe niż 1440p

Nawet z 16GB nie pchałbym się wyżej.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Moja karta nie ma mocy i pamięci, aby porządnie obsłużyć rozdzielczości wyższe niż 1440p

Nawet z 16GB nie pchałbym się wyżej.

jaką karcioszkę obecnie posiadasz ? a widzę rtx 4070ti toż to szatan ja w laptopie mam rtx4080 odpowiednik rtx 4070 w rozdziałce 2560x1600 i jest gitara w fpsach :) ale do 4K fakt może byc już ciężko w niektórych grach

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Wlaczylem na chwile starego IPSa - no nie da sie juz wrocic do tego co bylo, OLED to jest inny poziom, szok na poziomie obejrzenia pierwszego Avatara w 3D w kinie.

No i kolejny ustrzelony. Przeprawa była trudna, skóra gruba ale i przez nią się przebiliśmy.

Witamy w gronie "nie wrócę już do LCD".  :clap:

• Thanks 1