Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, Marvf napisał(a):

właśnie mnie odwiedził AW2725DF, opakowanie z zewnątrz bez zarzutów, oryginalne taśmy niby na miejscu prócz jednej bocznej która była już podarta/przecięta. Folia okalająca panel fabrycznie nowa. Monitor już podłączony, to normalne że jest wgrany najnowszy firmware z kopyta? Chciałem to załatwić w pierwszej kolejności a tu się okazuje że nawet nie muszę tego robić 🙄

@ Produkcja z maja 2024, ostatni wydany firmware M3B103 12 kwiecień 2024

To normalne ja mam najnowszy firmware też na AW3225qf z kwietnia a monitor zszedł z linii produkcyjnej w lipcu

• Thanks 1
Opublikowano

Screenshot2025-02-20111446.png.d988dac7ac7e17426c6bd98862f757b5.png

w końcu po długim czasie oczekiwania również dołączam do oled'owego grona :)
Polecacie jakieś konkretne poradniki, jak co poustawiać, aby mieć najlepsze ustawienia i poprawnie dbać o ekran?

• Like 3
Opublikowano

Ten HDR to taka trochę pralnia na win 10, chyba będę musiał w końcu przełknąć aktualizacje do 11tki 🙄

Spodziewałem się że mój IPS 27GP850-b trochę stonuje pierwsze wrażenia bo to wcale nie jest zły panel, ale w końcu bardzo miło mi się ogląda ciemne scenerie które FAKTYCZNIE są ciemne, bez srebrzenia i durnego glow'u. 

Opublikowano
2 godziny temu, Voggie napisał(a):

Polecacie jakieś konkretne poradniki, jak co poustawiać, aby mieć najlepsze ustawienia i poprawnie dbać o ekran?

Przy przeglądaniu internetu, oglądania filmów i codziennej pracy używam trybu sRGB, natomiast w grach gotowego presetu custom, jedyne co to zmniejszyłem jasność z fabrycznego 75 na 35 i jest git, kolory są bardzo nasycone ale ja lubię takie.

• Like 1
Opublikowano

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie wreszcie złożę swojego nowego pc. Już kilka tygodni temu namówiliście mnie na oleda. Bedę zamawiał Dell Alienware AW2725DF, polecicie jakiś dobry sprawdzony sklep gdzie mi rzeczywiście nówkę wyślą? Chciałbym trafić już za pierwszym razem i nie bawić się w zwroty. Z tego co widzę np amazon lubi wysyłać już używane więc oni raczej odpadają.

Opublikowano
8 godzin temu, Voggie napisał(a):

Z tym rtx 5090 to wywali z papuci :D przesiadka z 1440 ips na 4k oled to będzie szok :wariat:

Opublikowano
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie ma co kombinować, kupuj gdzie taniej

W sumie ceny wszędzie podobne dlatego się zastanawiałem. W ogóle jak u was z bólem oczu? Bo widzę, że trochę osób na to narzeka.

Opublikowano (edytowane)

Totalnie subiektywna sprawa, musisz ocenić na własnej skórze. Siedzę dzisiaj cały dzień na AW2725df i nie narzekam specjalnie na zmęczenie oczu, czego nie mogłem powiedzieć o IPS 27GP850-b

@ Jak u was z vertical bandingiem na QD-OLED?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Nightdew napisał(a):

Bedę zamawiał Dell Alienware AW2725DF, polecicie jakiś dobry sprawdzony sklep gdzie mi rzeczywiście nówkę wyślą?

W Avans masz go za 3099 ....

JA dzisiaj zamówiłem  też w Avans MSI MAG 271QPX  złapałem jescze cenę 2985zł

https://www.ceneo.pl/170353873

Sklep musi Ci przysłać nówkę  o ile w opisie oferty nie ma nic ze to outlet /zwrot to to musi być nówka ze wszystkim plombami na kartonie .  jak będą zerwane to nie otwierasz ,fotka i zwrot

P.S.

w proshop  ten del za 2980

https://www.proshop.pl/Monitor/265-Dell-Alienware-AW2725DF-2560x1440-QHD-360Hz-QD-OLED-USB-32-HUB/3247186?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=a6ae22a1-d60e-72ee-3ae5-6da4b42e53e1

Edytowane przez raiders
  • Like 1
Opublikowano

"Pierwszy w historii monitor OLED z certyfikatem VESA ClearMR 21000" realnie pewnie to nic nie wnosi, ponoc nowy subpixel ale nie jestem pewien. Normalna stopka :D 

Polowałem na niego przed zakupem obecnego, ale teraz juz wiem, ze bym nie kupil WOLEDa na macie. To lusterko w Aorusie wdg mnie robi najwieksza robote.

No i co tu duzo mowic, jak ktos potrafi wykorzystac 480hz w Multi to ma najlepszego potwora do gier :D 

Nowe oledy za rok czy dwa to nadal nie bedzie zadna przepasc tak jak to jest w TV, musi uplynac sporo generacji, zeby to bylo namacalne golym okiem widac jakies roznice poza jasnoscia.

Opublikowano

Wcześniej rano przyszła 5090, teraz dotarł i monitor, jeszcze został do pełni szczęścia zasilacz, ale to dopiero po weekendzie :( 

Na szybko wypakowałem i przetestowałem podpięty do laptopa, czy nie ma żadnych uszkodzeń/martwych pikseli itd. ale wygląda na to, że wszystko jest ok :)

Teraz tylko czeka mnie kompletne przemodelowanie biurka ze wszystkimi monitorami, już się nie mogę doczekać ponownego ogarniania kabli... :D 

Screenshot_20250221_130956_WhatsApp.jpg

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, sideband napisał(a):

WOLED z nowym układem pikseli to 32/27 2160p 240Hz ;)

Pod koniec 2025.

Ten 4k WOLED (RGWB) ma juz inny rozklad niz poprzednie woledy (RWBG) i ten nowy 480hz bedzie mial ten sam co 4k. A ty piszesz o jeszcze nowszym bez białego pixela, ktory dopieor sie pojawi. Na rozkladzie z monitora 4k to bedzie pierwszy woled 1440p.

Edytowane przez Phoenix.