Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mój dell dwa tyg chodził elegancko a dzis odpalam i takie coś. Co to jest?….

IMG_1212.jpeg

Edit: Pixel refresh pomoglo i to znikło. Ale czy tak się powinno dziać?

Edytowane przez Nightdew
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Kumpel spryskuje lekko wodą zwykłą taką mgiełkę robi i ściereczki co polecił side i jest lusterko. Także każdy chyba musi znaleść też swój wygodny sposób.

Ja mam póki co taki sposób, że dmucham powietrzem z puchy matrycę z większego kurzu a następnie przecieram bezpyłowymi poziomymi ruchami. Delikatny odcisk palca zszedł też samą ściereczką bezpyłową bez detergentów, wystarczyło przetrzeć dwa razy.

Opublikowano
11 godzin temu, Nightdew napisał(a):

Edit: Pixel refresh pomoglo i to znikło. Ale czy tak się powinno dziać?

Serio pomogło? Byłem skłonny powiedzieć, że to fizyczne uszkodzenie, ale teraz zgłupiałem :E 

Opublikowano
8 godzin temu, Rico650 napisał(a):

Ja mam póki co taki sposób, że dmucham powietrzem z puchy matrycę z większego kurzu a następnie przecieram bezpyłowymi poziomymi ruchami. Delikatny odcisk palca zszedł też samą ściereczką bezpyłową bez detergentów, wystarczyło przetrzeć dwa razy.

A ja odkąd mam monitor to wyznaje zasadę nie jedzenia i picia przed monitorem i do dziś go nie czyściłem poza jednym odciskiem palca. Kurzyć się też nie kurzy i wystarczy lekko dmuchnąć, ściereczki bezpyłowe póki co leżą i czekają w gotowości. 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Serio pomogło? Byłem skłonny powiedzieć, że to fizyczne uszkodzenie, ale teraz zgłupiałem :E 

Rzeczywiście trochę to tak wyglądało jak jakieś uszkodzenie matrycy, ale myślę że gdyby rzeczywiście tak było to przez 2 tygodnie użytkowania już wcześniej bym takie coś miał. Po pixel refresh obraz znowu perfect także jeżeli nie macie pomysłu co to może być nie pozostaje mi nic innego jak obserwować i później najwyżej reklamować na gwarancji. Bo 2 tyg na odesłanie bez powodu już minęło. 

Opublikowano
5 godzin temu, Nightdew napisał(a):

Rzeczywiście trochę to tak wyglądało jak jakieś uszkodzenie matrycy, ale myślę że gdyby rzeczywiście tak było to przez 2 tygodnie użytkowania już wcześniej bym takie coś miał. Po pixel refresh obraz znowu perfect także jeżeli nie macie pomysłu co to może być nie pozostaje mi nic innego jak obserwować i później najwyżej reklamować na gwarancji. Bo 2 tyg na odesłanie bez powodu już minęło. 

Jedyny powód to cos sie wydarzylo niedobrego podczas poprzedniej kompensacji i źle zostały ustanowione napięcie stąd te paski wyskoczyły.

To może być błąd w oprogramowaniu. A może coś zewnętrznego wpłynęło na odczyt.

Np. nie można dotykać ekranu (np. go czyścić) podczas kompensacji bo elektronika moze wlasnie źle odczytać napięcia z komórek.

Sam sie kiedys o tym przekonałem na własnym oledzie :D

Bardziej obstaje przy błędzie oprogramowania bo te paski były idealnie równe, nawet gdyby monitor znalazl sie w jakims polu elektromagnetycznym to nie ma bata żeby te paski były takie równiutkie i jednolite.

• Thanks 1
  • Upvote 2