Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

To już nie jestem zainteresowany:E

Nie dziwię się to produkt niszowy raczej i niewiele osób się tym zainteresuje.

Ja osobiście ciągle o tym myślę, bo u mnie jest taka sytuacja że pracuję za granicą w holandii, kwatery zmieniam 2-3 razy na rok, optymalnym rozwiązaniem było by zakupienie lapsa do giercowania, ale laps nawet z rtx 5090 to rzeczywista wydajność pieca z rtx 5060-5070 w cenie pewnie kole 20k pln, wobec tego wożę że sobą pieca sff z rtx 4090 i do tego monitor oled w kartonie, gdzie ten karton od oleda zajmuje więcej miejsca niż karton od pc

Ten mobilny monitor co kupil syn wielkościowe pasuje idealnie do bocznej powierzchni mojej obudowy sff cooler master nr200p , a w kartonie od obudowy mam osobne miejsce na alternatywny szklany panel, taki monitorek idealnie pasował by do kartonu w miejsce szklanego panelu,  był by tam bezpieczny , a całkowicie odpadł by klamot w postaci monitora oled z kartonem

Jeszcze syn wysłał porównanie matrycy laptopa do monitora przenośnego 

• Like 3
Opublikowano

W sumie fajnie pasuje bo na szczęście OLEDy są takie cieniutkie ale nie ma nic sensownego na rynku z RTX i OLEDem już jako główny ekran laptopa żeby zamienić laptopa?
Nie wiem jak w gamingowych ale takich ultrabookach to pełno jest OLEDów.

12 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Syn na wyjazdy

btw fajny pomysł na mobilny ekran a mało kto zna, duży OLED "w kieszeni", do steamdecka bardzo popularne ale w sumie może byc i do lapka

https://www.viture.com/product/viture-pro-xr-glasses?color=Jet+Black

• Like 1
Opublikowano

Raczej na odwrót ;) Update ma wydłużyć wymuszenie czyszczenia nie po 16h, a po 24h jeżeli nie zostało przeprowadzone. Przykładowo monitor pracuje bez wyłączenia 24h lub po przejściu STB ktoś odcina mu od razu zasilanie.

• Like 1
Opublikowano

To zależy od monitora są takie, które póki nie wyłączysz to nie zrobi czyszczenia i nie wymusi na tobie czyszczenia. 

MSI ma zabezpieczenie poprzednio po 16h nie dało Ci korzystać z monitora póki nie zrobiłeś czyszczenia.

Opublikowano

Jego pamiętam, ale to już serio jakieś skrajne sytuacje. W takich użytkowaniu to nawet LCD szybko wysiądzie, tylko tam nikt nie robi testów na planszach i nie widzi degradacji. 

Co za problem wyłączyć PC i odejść na 10 minut w ciągu 16 godzin pracy sprzętu? :E 

Opublikowano

Tak to tylko zostawię. Porównanie FO27Q2 i GP850P-B jeśli chodzi o biel. Oba na max jasności. Wiadomo, że czarny plus ogólny kontrast, np. przy grze w Cyberpunka jest lepszy na OLED, ale nooo ideałem nie jest.

IMG_3139.jpeg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.04.2025 o 18:00, ztx napisał(a):

Tak to tylko zostawię. Porównanie FO27Q2 i GP850P-B jeśli chodzi o biel. Oba na max jasności.

Ale o czym tu mówić, skoro kwestia ABL na ekranach OLED od dawna jest znana :E ?
Przecież testy na całym białym ekranie to jakiś żart w tej kwestii, bo nie wiem czym ma zaskoczyć. Droższe ekrany mają rozbudowany radiator to podbijają ABL i często głównie tym różnią się droższe modele OLEDów wśród telewizorów lub inną funkcjonalnością.

Ale przyszedłem po co innego...
Jest tu ktoś emulujący gry na OLED z ery ~PS2 / Gamecube wykorzystując CRT shaders? Struktura pikseli nie przeszkadza w odbiorze staroci? Choć w sumie mogę to wygooglować.
Będę miał zagwozdkę, bo w sumie nadrabiam sporo staroci, a w tym roku kupię albo Steam Deck może z OLED lub monitor OLED.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

nie wiem czym ma zaskoczyć

Nawiązałem do dyskusji sprzed jakiegoś czasu. Gdy powiedziałem, że jak przeglądam internet to np. Forum zamiast być białe jest szare to większość się śmiała. Niestety większość chce żyć w swojej bańce idealnego OLEDa i każdy argument burzacy światopogląd jest odrzucany.

Opublikowano

APL nie wyłączałem, a w czerwone wpada tylko w obiektywie, na żywo tego nie ma. Jak robiłem porównanie z gier tych monitorów i zobaczyłem na podglądzie cyberpunka z pomarańczowym słońcem to troszkę się zdziwiłem, ale na monitorze było normalnie. 

Opublikowano

Odnośnie ABL to mogę napisać na przykładzie mojego WOLED.

Na początku irytowała mnie zmiana jasności na różnych oknach (np. otwierając białą stronę) i miałem to włączone. Potem ogarnąłem że przez to ustawienie jasność blokuje się na poziomie 230-250, a z wyłączoną 400 lub ciut więcej. Wyłączyłem i już tych skoków jasności nie zauważam, ale wpadła aktualizacja po drodze...