Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Oleda kupie na pewno nie wiem tylko czy doczekam do 1440p czy ostatecznie 4K :E

Ja tak długo czekam (bo nie mam kasy) że gdy się zdecyduję na zakup to pewnie matryca 4 gen i 4k będzie standardem a w sklepie rtx 7090 :E :E :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ta kupisz, jasne :E I na pewno 4K gdzie narzekasz na NV i ceny, a 4070Ti to do wyświetlania pulpitu najwyżej się nada :E 

Przecież jest DLSS ble ble ble 🤣 

Widze już fajna cene za 32" 3,5K można by przetestować te 1440p jak wygląda skalowane. Może się nie ojsram :E

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

niby czemu. Wielu ludzi przez lata korzystało i korzysta z monitorów 24 cale fullhd a to takie samo PPI

24" 1080p to za bardzo detali nie widziałeś na takim ekranie to aliasing aż takie nie kłuje w oczy. Przy 32" 1440p aliasing pięknie wylewa się z ekranu ;)

Miałem 32" 1440p więc wiem jak jest ;) I nie sądzę by taki OLED wszedł do produkcji to nie ma większego sensu.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak nie ma większego sensu. NA pewno ma większy sens niż OLED na którym potem gramy w niższej rozdzielczości. Ja rozumiem ze OLED ma obraz premium ale sama technologia to juz nie jest żadne premium, to wręcz powinien być standard. 1440p staje się powoli najbardziej popularna rozdzielczością wśród PC, to ze nie ma OLED'a w takiej rozdzielczości w większych ekranach to kpina.

Wcześniej czy później takie oledy się pojawia pytanie kto zrobi to pierwszy.

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak nie ma większego sensu. NA pewno ma większy sens niż OLED na którym potem gramy w niższej rozdzielczości. Ja rozumiem ze OLED ma obraz premium ale sama technologia to juz nie jest żadne premium, to wręcz powinien być standard. 1440p staje się powoli najbardziej popularna rozdzielczością wśród PC, to ze nie ma OLED'a w takiej rozdzielczości w większych ekranach to kpina.

Wcześniej czy później takie oledy się pojawia pytanie kto zrobi to pierwszy.

Oled 32cale 1440 niema sensu obraz będzie mało ostry to nie lcd

• Upvote 1
Opublikowano

Nie no 32" to byłby w miarę tani, już UW w podobnym rozmiarze kupisz za fajne pieniądze.

Ale PPI na takim OLED to będzie dramat, to produkt premium i mało kto będzie chciał sobie renomę psuć :E Może jak już OLEDy się upowszechnią to pójdą w to.

Opublikowano

Jak teraz juz 32" cale 4K widzę za 3,5 to taki 1440p za 3 a nawet 2,5 mógłby być, ludzie by się na to rzucili.

A ze czcionka nie będzie taka wyraźna jak na LCD, pfff kogo to interesuje OLED to ekran do multimediów a nie tekstu.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś kupuje droższy monitor to i tak dopłaca do lepszego modelu nieco droższego. Tylko cebulaki wybierają najtańsze :E

Panel 1440p wcale nie jest tańszy w produkcji od tego 2160p.

W idealnym świecie gdzie nie tracilibyśmy jakości obrazu przy skalowaniu w dół nawet bym się nie zastanawiał i już dawno stałby monitor 4K.

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja nie wiem co wy macie z tym PPI, siedzę przed 32" calowym LCD 1440p i zero problemów.

Może macie podbita ostrość czy coś.

Może dlatego? 

Postaw obok niego OLED 27" 1440p i porównaj, a potem pomyśl co by było na 32". Ciężko tłumaczyć komuś kto widział taki monitor tylko w recenzji na PC.

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

W idealnym świecie gdzie nie tracilibyśmy jakości obrazu przy skalowaniu w dół nawet bym się nie zastanawiał i już dawno stałby monitor 4K.

Skalowanie jest jakie jest nic na to nie poradzisz, ale większość kupuje OLED-y do rozrywki, a więc skalowanie jest mniej istotne.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Może dlatego? 

Postaw obok niego OLED 27" 1440p i porównaj, a potem pomyśl co by było na 32". Ciężko tłumaczyć komuś kto widział taki monitor tylko w recenzji na PC.

Ale po co? Czy będziesz tak użytkował ten monitor ? Nie. Wiec naprawdę szukanie dziury w całym.

Równie dobrze możesz postawić obok 24" 4K i co, i nic.

To wszytko to indywidualne preferencje, nie ma jednej prawdy objawionej.

Teraz, sideband napisał(a):

Skalowanie jest jakie jest nic na to nie poradzisz, ale większość kupuje OLED-y do rozrywki, a więc skalowanie jest mniej istotne.

Czy to nie paradoks, srają się wszyscy o czcionki ale skalowanie, eee tam nie ważne. :smiech:

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Może dlatego? 

W sensie, że aż taka bieda jest z czcionkami na OLEDach ? :E 

Opublikowano
4 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

W sensie, że aż taka bieda jest z czcionkami na OLEDach ? :E 

Jak postawisz obok siebie LCD i OLED to różnica jest spora. Jak używasz tylko jednego to oko się przyzwyczają i jest "OK", ale ostrość zostawia wiele do życzenia. Do tego często są kolorowe poświaty (ale to już zależy od WOLED/QD). Tragedii nie ma, ale niesmak jest ;) 

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale po co? Czy będziesz tak użytkował ten monitor ? Nie. Wiec naprawdę szukanie dziury w całym.

Równie dobrze możesz postawić obok 24" 4K i co, i nic.

Różnica jest taka że ja mam OLED na biurku i wiem o czym piszę :E 

Myślisz że gdyby taki monitor miał sens i ludzie się na niego RZUCILI, to by producenci odrzucili możliwość zarobku? Naprawdę? :E 

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze większość ludzi nie ma własnego rozumu.

Podejrzewam ze 99% nie widzi różnicy w jakości obrazu skalowanego i natywnego tak samo jak nie widza tych czcionek a gdaczą o tym tylko dlatego ze na YT o tym mówią i na redicie piszą.

Siedzę w pracy przy 24" FHD, PPI 92 nie mam żadnych problemów ani z czytaniem czcionek ani aliasingiem.