Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej rozumiem, czy odpuszczam kolejny zwrot bo pewnie kolejny "nowy" trafię jeszcze gorszy. Może zniknie po jakimś czasie tak samo jak się pojawiło haha. W sumie jak się człowiek nie zwróci uwagi to i tak tego nie widać i nie przeszkadza w niczym

Teraz, galakty napisał(a):

Ta linia jest zapewne od początku, a nie że się dopiero zrobiła.

Przestań sprawdzać plansze testowe w odcieniach szarości i graj..... Sam sobie problem tworzysz. 

Albo kup LCD lol. 

Pewnie tak, ale trochę mnie boli w serduszku że za 3679zł jakieś linie mam :D

• Sad 1
Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

To było wydać mniej ;) Na OLED czy wydasz 2000 zł czy 5000 zł to linie możesz mieć tak samo :E 

Nie no luz, zawsze jest jeszcze mnóstwo czasu na zwrot

Opublikowano
3 godziny temu, NDqq1 napisał(a):

Ale po 5 godzinach pracy już się pojawiają pierwsze linie? Monitor mam od 2 dni...

Tak niektóre WOLED-y na dzień dobry mogą mieć tragiczny banding pionowy i może zdarzyć się nawet poziomy ;) To co masz u siebie to tyle co nic. Póki banding nie jest widoczny w rzeczywistym kontencie w ciemnych scenach to temat jest do olania. W TV to ludzie potrafią maglować po parę sztuk by znaleźć czystą matrycę ;)

QD są czyściejsze, ale nadal występują różnice między sztukami.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, właśnie zdechł mi monitor, na każdym złączu mam około 30% jasności maksymalnej jaka była jeszcze kilka dni temu, wczoraj były na ekranie jakieś pionowe paski przez kilkanaście minut a dziś zdechło podświetlenie.
Żadne zabawy w menu nie pomagają. No cóż, standardowo, trup jak się tylko gwarancja skończyła XD 

Jaki OLED do 3000zł 27" 1440p (najlepiej ceny mediaexpert bo tam najczęściej kupuję) z dobrą jasnością? Dużo przy ekranie siedzę ze światłem z okna.
Ewentualnie Ultrawide do 3500zł jeśli się znajdzie. 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
20 godzin temu, Kadajo napisał(a):

To jest loteria.

Ja na swoim oledzie przepracowałem już 350 godzin i jeśli chodzi o banding to zero problemów.

Przecież to jest 2 tygodnie :E mówisz że w przypadku oleda to już spory wyczyn? xD mój TV nabija tyle w miesiąc ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to monitor. Ja TV odpalam tylko jak chce obejrzeć film, a monitor u mnie często chodzi po 8-12H dziennie :D

Czasem nawet dłużej :D

Rozumiem ;) zabrzmiało to tak jakby te 350 godzin na oledzie było powodem do dumy że jeszcze się nic nie stało xD 

Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Dobra, właśnie zdechł mi monitor, na każdym złączu mam około 30% jasności maksymalnej jaka była jeszcze kilka dni temu, wczoraj były na ekranie jakieś pionowe paski przez kilkanaście minut a dziś zdechło podświetlenie.
Żadne zabawy w menu nie pomagają. No cóż, standardowo, trup jak się tylko gwarancja skończyła XD 

Jaki OLED do 3000zł 27" 1440p (najlepiej ceny mediaexpert bo tam najczęściej kupuję) z dobrą jasnością? Dużo przy ekranie siedzę ze światłem z okna.
Ewentualnie Ultrawide do 3500zł jeśli się znajdzie. 

Jeśli nic ciekawszego nie pojawi się w ciągu 3 tygodni to biorę ten:

GIGABYTE MO27Q2

Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 18:00, NDqq1 napisał(a):

Cienka kreska widoczna prawie przez cały ekran, w sensie w pionie. Na białym tle tego nie widać, ale im ciemniejszy kolor tym to jest bardziej widoczne.

Wiem że zdjęcie słabe ale ciężko mega jest to uchwycić.

to jest normalne każdy oled tak ma jak ktos mówi że tego niema to tego jeszcze nie widział mam monitor oled TV oled i jest w obu od nowosći znajomi mają TV oled tez mają te pasy taka cecha oled 

• Upvote 1
Opublikowano

Wg GPT 

"1 pojedynczy różowy (czyli subpikselowy) błąd nie przekracza dopuszczalnych norm Philipsa, więc nie kwalifikuje się do wymiany w ramach gwarancji.

Dopiero więcej niż 5 pikseli z defektami subpikseli (lub 2 jasne/5 ciemnych) przekracza próg ISO i uprawnia do reklamacji."

Dobrze że cholerstwo jest w lewym górnym rogu dość blisko ramki to aż tak nie przeszkadza.