Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no różnica względem AOC 1gen WOLED to miazga...

I AOC był skopany w trybie sRGB co podejrzewałem, teraz mam potwierdzenie. Był zbyt ciepły i nawet czerni nie trzymał, tutaj forum wygląda 10x lepiej + czcionki bajka. 

Nie widzę tylko opcji żeby wyłączyć powiadomienie o odświeżaniu, ale może go nie ma? Trzeba poczekać pewnie do 4h i zobaczyć.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Pierwszy oled na biurku, takiej czerni to się nie spodziewałem :E Nie wiem czemu, zawsze stres jest przy aktualizacji firmware 
image.png.0240ae4b0868982d6d642f7dff57c02e.png

Niech się skończy, to można przejść do ustawień 

Opublikowano

A jak u was z bielą ? Dotarła dzisiaj do mnie sztuka z komputronika i wszytko jest ok tylko biel na dole i pośrodku ekranu ma trochę różowy odcień. Generalnie mam też sztukę zamówioną w ME i niewiem czy ją anulować czy czekać aż przyjdzie i porównać dwa egzemplarze.

Opublikowano
21 minut temu, funk napisał(a):

Pierwszy oled na biurku, takiej czerni to się nie spodziewałem :E Nie wiem czemu, zawsze stres jest przy aktualizacji firmware 

Niech się skończy, to można przejść do ustawień 

Każdy tak ma bo jest ryzyko.  Zabraknie prądu i zostajesz z elektrośmieciem.

Ja przy aktualizacji biosu zawsze mam stresik

Opublikowano
29 minut temu, galakty napisał(a):

Spoko ale w HDR to powinno się używać trybu HDR i ewentualnie APL High, żadne Game, 1500 itp. 

Długa droga przede mną. Narazie skonfigurowałem sobie HDR, przejrzałem wszystkie opcje i czy nie ma badpixeli - jest git. Odpaliłem BF6 i w lobby widzę normalnie detale postaci czy broni :E z uwagi na ustawienia jakie mam, na 27GP850 była to jedna plama. Myślałem, że to normalne i może LOD jakiś niski czy coś, a na oledzie sie okazuje, że wszystko ładnie widać haha. Człowiek czuje się jak dziecko odkrywając na nowo świat. To tak jak po założeniu okularów korekcyjnych po raz pierwszy zdziwiony byłem jak liście na drzewach ładnie wyglądają :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Czcionka faktycznie lepsza, znacznie mniejszy vertical banding i powłoka też na plus, bo odbija jeszcze mniej światła. Wygląda na to, że sam HDR też działa lepiej niż na ASUS PG27AQDM, co w sumie potwierdza to, że ASUS do końca nie był w stanie naprawić HDRu. Opłacało się targać pudło przez pół miasta. Dobrze, że dali rączkę do pudła:D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Podłączyłem i ja, firmware wersja F02 więc to chyba antyczny soft :D Zaraz zaktualizuje soft i zacznę patrzeć co a potem wrzucę ustawienia od TFTCentral najpewniej.

Edit.WTF ten F02 to jakoś strasznie w zielony szedł, F05 to faktycznie must have jeśli chodzi o soft teraz to widzę że jednak są inne kolory niż zielony i szary :D

Edytowane przez AtGod
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Nie jak producenci dają gwarancje na piksele to na pierwsze 30dni kiedy właśnie mogą wyskoczyć ;)

a to ciekawe zawsze myślałem że to zwykły chwyt marketingowy. ale jak tak jest to spoko 

Opublikowano (edytowane)

Ja tez wlasnie wgrywam F05. Zobaczymy czy naprawili problem z Super Resolution (testowalem ich nowy M27Q3 i ma ten sam problem softowy xd) Mianowicie po ustawieniu super resolution przynajmniej na 1 lub zmienieniu na profil ktory mial go aktywowanego permanentnie go wlacza i nie da sie go wylaczyc w normarny sposob mimo ze jest na 0 to jest aktywny. Bawiac sie z tym M27Q3 znalazlem obejscie przez uzycie HDR. Trzeba ustawic w trybie HDR super res na 0 oraz w SDR 0.  Wtedy w przypadku zalaczenia perm super resolution wystarczy  Windows + ALT + B czyli zmiana na HDR i i znowu  Windows + ALT + B zeby wrocic na SDR wowczas super resolution zostaje zdezaktywowany :)  

Najlepiej widac czy super resolution jest aktywowany po ustawieniu black equalizer na 20 zeby bylo wiecej widac na faceboku trzeba patrzec na ta linie po lewej stronie

F7DE7632-6468-4CD4-A63D-F3B60B75B15A.png.71d93676ea6b51eaa46a6e0bf3bb6a28.png

Edit: na 05 jest dalej to samo i trzeba obchodzic trickiem z HDR :P Najlepiej wylaczyc w kazdym mozliwym profilu super res wtedy nie bedzie mozliwosci przypadkowego zalaczenia. Pasuje zglosic to do Gigabyte, widocznie wszystkie ostatnie monitory od Gigusia maja ten babol w sofcie. 

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

SDR - sRGB

HDR - HDR APL Medium/High (High to taki pośrednik między TB500 a 1500, ma wady i zalety). 

Nie wiem czemu TFTCentral tak forsuje Custom i pełny gamut... Przecież to oczy wypala kolorami.

PS. Dużo jaśniejszy od mojego AOC, dużo. Tam za dnia 50% miałem i ok, tu na 50% na białej stronie wypala oczy :E 

Edytowane przez galakty