Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Raty nie są złe, bo czemu by miały być :D

Jeśli ogarniasz swoje finanse i mógłbyś kupić za gotówkę a wolisz na raty, to luz.

Ale tu człowiek nie ma nawet zdolności kredytowej, a zabawki na raty mu się marzą.

1 minutę temu, Wu70 napisał(a):

Raty zero są na plus, bo to jeszcze realna oszczędność 100-200zł.

Ta, wmawiaj sobie. :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Zhao napisał(a):

Raty zero nie są takie złe;)

Ale ja się śmieję z tego że zdolności nie ma i mu zakup nie przeszedł, wciąż szuka idealnego monitorka i nie kupi bo zdolności brak :E 

Wgl branie monitora na raty gdzie dużo sztuk jest wadliwych to średni interes, ale co kto lubi :D 

Nabije kolejne wnioski i potem znowu problem będzie ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Tu nie ma czego wmawiać, czysta matematyka na poziomie szkoły podstawowej ;)

Do tej pory spłacam raty 0 za rtx 4070 bo nie opłaca się ich spłacać przed czasem. Już lepiej niech kasa sobie leży na koncie 3%- zawsze coś 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Ale ja się śmieję z tego że zdolności nie ma i mu zakup nie przeszedł, wciąż szuka idealnego monitorka i nie kupi bo zdolności brak :E 

Pytanie, czy faktycznie nie ma zdolności, czy idzie do sklepu stacjonarnego i na hasło "nie chce ubezpieczenia żadnego" nagle słyszy ze nie ma zdolności ;)

W takim Euro czy ME gdzie się kladzie bardzo duży nacisk na sprzedaż ubezpieczeń sprzedawcy kłamią w żywe oczy klientom ze bank im nie chce dać pożyczki jak nie wezmą ubezpieczenia.

Idziesz kupić online w tej samej sieci i nagle magia wszystko przechodzi i to jeszcze na "zerówkach" ;)

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Wgl branie monitora na raty gdzie dużo sztuk jest wadliwych to średni interes, ale co kto lubi :D 

Nabije kolejne wnioski i potem znowu problem będzie ;) 

Ja przez lata w ogóle nie żyłem dla banków - wszystko za gotówkę :D

Generalnie stosuje zasadę nie brać na raty jeśli nie mam odłożonej sumy 

33 minuty temu, zozolek napisał(a):

Miałem swego czasu c2 42 na biurku i do grania całkiem spoko, ale na codzienna prace napewno nie.

Ja się muszę chyba sam przekonać C5 kusi mnie - może za jakiś czas stwierdze,że jednak wracam do monitora

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie, czy faktycznie nie ma zdolności, czy idzie do sklepu stacjonarnego i na hasło "nie chce ubezpieczenia żadnego" nagle słyszy ze nie ma zdolności ;)

Pisał chyba że miał jakieś spóźnione raty w spłacie i pewnie przez to mu uwalili ;) I raty 0% są tylko online tak czy siak.

3 minuty temu, Zhao napisał(a):

Ja przez lata w ogóle nie żyłem dla banków - wszystko za gotówkę :D

Generalnie stosuje zasadę nie brać na raty jeśli nie mam odłożonej sumy 

A to tak. Ja kupuję na 0% jak są promocje, TV taniej o 2 raty miałem, spoko. Spłaciłem w 6 msc bo nie lubię zaległości. 

Masz 50k na koncie i chcesz raty na sprzęt za 5k, spoko. Masz 10k i kupujesz coś za 5k na raty bo gotówki szkoda, no niezbyt :E 

Opublikowano
6 minut temu, some1 napisał(a):

Która? Liczysz ile hipotetycznie zarobisz inwestując? ;)

Jakie hipotetycznie i jakie inwestując? Założyłeś że idę na giełdę i szukam spółek na te 3k za raty? ;)

Nieużywana kasa podręczna leży na zwykłych kontach oszczędnościowych, tyle. Dalej to czysta matematyka.

Obecnie przeciętne konto oszczędnościowe to 5%, 6+% nieliczne i z dużymi limitami więc dla ułatwienia 5%.

Ten Dell 3089zł za gotówkę, 2882zł na raty + przez okres rat 181zł (po podatku belki). To nie jest inwestycja i zwrot 181zł, po prostu płacisz o 181zł mniej.

Możesz zapłacić od razu 3089zł albo powoli do 2701zł. Nie wiem co tu sobie można wmawiać ale na pewno nie wiedzę z matematyki :wariat:

30 minut temu, galakty napisał(a):

Zwroty produktów na raty są bezproblemowe, tak realnie to są nawet wygodniejsze bo nie płacisz i nie czekasz na zwrot kasy ale już nie będę wymyślał że to jakaś wielka zaleta 8:E

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Pisał chyba że miał jakieś spóźnione raty w spłacie i pewnie przez to mu uwalili ;) I raty 0% są tylko online tak czy siak.

Raty 0% są zawsze ;) Nie ma znaczenia czy online, czy stacjonarnie. To sprzedawca kłamie ze nie ma "zerówek" stacjonarnie.

Sklepy mają te same umowy i tu i tu.

Przy kupnie online nie masz nigdy problemu, bo omijasz sprzedawcę i rozmawiasz sam z bankiem.

Pisał chyba że miał jakieś spóźnione raty w spłacie i pewnie przez to mu uwalili ;)

Jeśli tak to już jest ugotowany na jakiś czas. :E

Opublikowano
3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Zwroty produktów na raty są bezproblemowe, tak realnie to są nawet wygodniejsze bo nie płacisz i nie czekasz na zwrot kasy ale już nie będę wymyślał że to jakaś wielka zaleta

I co kolejne raty dostaniesz na drugi dzień? I tak w kółko? Musi być granica :E 

Opublikowano

I co kolejne raty dostaniesz na drugi dzień? I tak w kółko? Musi być granica :E 

A dlaczego masz nie dostać? Dostaniesz jeszcze tego samego dnia ;)

Taka umowa jest uważana za niezawartą. To co może opóźnić klikanie kolejnych wniosków to aktualizacja systemów bankowych gdybyś był na granicy zdolności kredytowej na jeden monitor :wariat:

+ zapytania BIK ale scoring przy takich zakupach to więcej legend niż rzeczywistości. Jak ktoś myśli że nie dostanie kredytu na dom bo złożył 3 wnioski o 3k na monitor to 8:E

Jak planujesz dziesiątki wniosków to te "musi być granica" to jakieś systemy antyfraudowe. Normalny człowiek kupując już nawet te 3-4 monitory w ogóle nie musi o niczym myśleć.

Ludzie nawet nie wiedzą że każdy zakup allegro pay to osobne zapytania BIK ale przy 2 zapytaniach o monitor myślą że ważą się losy ich kredytu i przyszłość rodziny

Opublikowano
1 minutę temu, Wu70 napisał(a):

A dlaczego masz nie dostać? Dostaniesz jeszcze tego samego dnia ;)

Nie wiem, takie nabijanie wniosków może się odbić czkawką kiedyś ;) 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

A czym się różni monitor i GPU od TV czy tam telefonu? :E

TV czy telefon nie piszczą zależnie od sztuki, nie łopoczą łopaty, nie mają dead pixeli, nie chce mi się dalej wymieniać :D 

Opublikowano

W TV zdarzja sie dead pixele i stuck jeszcze czesciej niz w monitorch, conajwyzej możesz ich nie widzieć, bo siedzisz dalej od ekranu ;)

Co do łopat czy piszczałek to już tu nic faktycznie nie poradzę, ale zazwyczaj szybciej się nadziejesz na minę na taniej karcie niż na droższej, chociaż jak wiadomo nie jest to reguła ostateczna.

Dlatego zawsze wato najpierw przeczytać testy, a nie rzucać się jak świeżak na cycki :E

Najgorzej jak ktoś ma przeczulenie z cewkami.

Opublikowano

W sumie racja, prędzej GPU będzie dobre niż TV, jak weźmiesz coś polecanego to trafić wadliwą sztukę nie tak łatwo. Gorzej jak na premierę i w ciemno ;) 

Ja w sumie ze sprzętu elektronicznego nic nigdy nie zwróciłem poza bazą do kierownicy bo przesadziłem z mocą i mi mieszkanie rozwalała :E 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

W sumie racja, prędzej GPU będzie dobre niż TV, jak weźmiesz coś polecanego to trafić wadliwą sztukę nie tak łatwo. Gorzej jak na premierę i w ciemno ;) 

Ja w sumie ze sprzętu elektronicznego nic nigdy nie zwróciłem poza bazą do kierownicy bo przesadziłem z mocą i mi mieszkanie rozwalała :E 

Bardziej przeraza ze dzis leci na łeb jakość wszystkiego, już niezależnie od ceny :hihot:

Opublikowano
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Nieużywana kasa podręczna leży na zwykłych kontach oszczędnościowych, tyle. Dalej to czysta matematyka.

Obecnie przeciętne konto oszczędnościowe to 5%, 6+% nieliczne i z dużymi limitami więc dla ułatwienia 5%.

Robisz częsty błąd, który robi większość osób liczących zysk na oszczędzaniu w ten sposób. Nie uwzględniasz pieniędzy, które musisz spłacać w ratach co miesiąc, a które też byś wrzucał sobie na lokatę/inwestował, gdybyś tych rat nie miał.

Więc to nie jest 3000 PLN na koncie oszczędnościowym versus nic, tylko 3000 PLN na koncie oszczędnościowym versus 100 PLN dorzucane do konta oszczędnościowego co miesiąc (czy ile tam będzie wynosić miesięczna rata).

https://www.bankier.pl/narzedzia/systematyczne-oszczedzanie

Różnica na korzyść brania na raty owszem jest, ale dużo mniejsza niż licząc "matematyką ze szkoły podstawowej" ;)

Oczywiście w przypadku tego konkretnego Della jest jeszcze dodatkowa promocja sklepu żeby zachęcić do zakupów na raty (ciekawe dlaczego :hihot:), więc tu konkretnie raty zero opłacają się bardziej. 

Tyle teorii, a w praktyce przeważnie na gadce o oszczędzaniu się kończy a kasa zamiast na lokatę idzie na inne duperele :E

34 minuty temu, Zhao napisał(a):

Ja się muszę chyba sam przekonać C5 kusi mnie - może za jakiś czas stwierdze,że jednak wracam do monitora

Ja pracuję na 42" już drugi rok i bardzo mi to odpowiada, ale szybko ogarnąłem temat wyświetlania kilku okien obok siebie, w edytorach mam zawsze włączone dwie kolumny tekstu, itd.

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na obecną technologię to strach cokolwiek kupować. Przed urlopem wziąłem ostatnią sztukę Legion Go S z Z1. Okazało się, że przyszło z uwalonym triggerem, i trzeba było zwracać tego samego dnia. Jakby to miał być przykładowo Legion Go 2 na raty, to bym chyba się przekręcił :D Tym bardziej, że reddit był cały czerwony od tego, że Lenovo zrobiło taką kaszanę z tymi triggerami, a lenovo nie uznaje gwarancji - to już znalazłem po tym jak odkryłem usterkę, nawet urządzenia nie włączyłęm. Od tamtej pory odechciało mi się handhelda kupować, mimo iż cały czas chciałbym taki posiadac i chodzi za mną Ally xbox X  :E 

Raty 0% same z siebie są w porządku, i każdy sobie to usprawiedliwia na swój sposób. Ja jak się planuje jakieś większe wydatki, a dodatkowo chce się kupić coś extra, to można się zastanowić. Tym bardziej jak ma się stabilną sytuację finansową, a nie chce się upłynniać oszczędności. Jak mam kupić coś czego nie planowałem to psychologicznie rzecz biorąc wolę wziąć to na raty, żeby mi nie było smutno, że oszczędności topnieją, a zamiast tego można hipoteke nadpłacić :D I w tym miesiącu właśnie rower spłaciłem :D 

Edytowane przez funk
  • Upvote 1