Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie są pierdoły, biały subpiksel to jest jeden z filarów żywotności WOLED'a.

Każda technologia która sprawi, że piksele RGB, szczególnie B będą musiały mniej się wysilać spowoduje, że będą dłużej żywotne.

Każda zmiana w technologi która poświęca żywotność na koszt jakości to potencjalnie słaby pomysł.

Opublikowano

Po tym, co widzę z bandingiem na tandemie właśnie nie jestem już tego taki pewien :E 

Pytanie, czy LGD nie znalazł się w potrzasku kosztów i te wszystkie "nowinki" co widzimy to tak naprawdę ciecie kosztów, a nie "udoskonalanie" technologii.

Obym się mylił :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dziś przyjechał MO27Q28G z x-kom, nówieczka zapakowana i w poniedziałek rusza w podróż powrotną.

Gdyby ktoś widział w x-komie później monitor z obniżoną ceną / po zwrocie to NIE brać. 

Martwy pixel, nie ważne jaki kolor w tle to ten jest czarny plus dwa ciemniejsze duszki widoczne na szarościach, niebieskościach, zielonościach itd. 

Standardowe kupowanie rzeczy przeze mnie, zawsze zwrot z jakiegoś powodu :hmm:

PXL_20260214_143126410.jpg

PXL_20260214_143229964.jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 11.02.2026 o 10:20, kamilos69 napisał(a):

Niby jak układ subpikseli ma zniwelować "czarne zauroczenie" aka "skruszoną czerń"...  :boink:

Chodziło mi o Tandem jako nowa generację WOLEDa, która wnosi więcej niż jedna poprawkę i zapowiadali go jako święty graal OLEDów, a wyszło jak wyszło. Przekręcasz moje słowa w złej wierze kolego

W dniu 10.02.2026 o 23:21, Send1N napisał(a):

Pewnie chodziło mu o efekt "black crush" ;) tłumaczenia są różne, google np przetłumaczył wręcz romantycznie i poetycko jako  "czarne zauroczenie" :E 

Jak używam do wszystkiego oryginalnych określeń po angielsku to słyszę, że "Polacy nie gęsi, swój język mają" Zgłupieć można :E Do tego tu akurat tak prosto przetłumaczyłem, że było wyjątkowo łatwo się domyslić ale jak ktoś szuka sobie jakiegoś problemu to wszędzie go można znaleźć

W dniu 10.02.2026 o 23:42, Kadajo napisał(a):

No spoko, ale WOLED nie ma zdanych problemów z zauroczeniem czerni wiec, o co chodzi :E 

Teraz zaczynamy robić jakieś propagandy WOLEDowe czy co? :E 

I multum innych filmików na YT. Sam miałem obok siebie QD-OLED 1 generacji i WOLED (ASUS XG32UCWMG czyli Gen 3.5?) i momentalnie zauważyłem, jak słabo ciemne obszary w Cyberpunku wyglądają i zabierają magię OLEDa tak jak fioletowa powłoka QD robi to w naświetlonym pokoju. Tylko teraz QD poprawił mocno powłokę a nawet z tamtą fioletową wystarczyło trochę okno przysłonić i już była piękna czerń. A z WOLEDem nawet grając w nocy zamiast czerni i dobrych cieni często widzisz ekran walczący z gradientami i szarą chmurką :E 

Ja wiem, że każdy uwielbia bronić technologii sprzętu jaki posiada bo tak sobie usprawiedliwia swój zakup ale monitory i w tym przypadku ich zalety i wady są łatwe do pomiarów i przedstawienia ich przez kogokolwiek na nagraniach. 

Także nie bawmy się w trybalistów i WOLED lepszy bo mam WOLED/QD lepszy bo mam QD tylko patrzmy na konkrety.

Opublikowano (edytowane)

Tak, poprawili chroma overshoot przy okazji pogłębiając black crush (te zagadnienia są ze sobą w woledach ściśle powiązane [oba wynikają z problemu sterowania białym przy bardzo niskich jasnościach], albo jedno albo drugie).

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

LG podejmuje coraz bardziej głupie decyzje. Najpierw rezygnacja z MLA, teraz rezygnacja z białego subpiksela.

Żywotność na pewno się zwiększy.

Będzie beka jak się zaczną wypalać szybciej niż QDO.

:hihot:

Jak zniknie banding i poprawią kolory w HDR to spoko, mogą być mniej żywotne. Przy takich cenach jakie obecnie są wymiana raz na 4 lata nie boli. Zresztą do 3 lat to gwarancja jest... 

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

LG podejmuje coraz bardziej głupie decyzje. Najpierw rezygnacja z MLA, teraz rezygnacja z białego subpiksela.

Żywotność na pewno się zwiększy.

Będzie beka jak się zaczną wypalać szybciej niż QDO.

:hihot:

Bardzo dobrze robią to jedyna dobra słuszna droga to pozbycie się białego sub piksela.

To samo pitoliłeś, że nowsze matrycę są mniej żywotne od MLA :hihot:

Jakbyś nie wiedział to właśnie niebieski sub ma najniższą żywotność w OLED wrzucenie drugiego niebieskie i wywalenie soczewek nie zmniejszyło żywotności tylko podwyższyło :hihot:

Już wrzucałem technologie, która wyraźnie poprawia żywotność i jasność OLED tylko producenci muszą zabulić za licencje by móc skorzystać z tego. 

Opublikowano (edytowane)

Sam posiadam od 2,5 roku LG oled 45GR95QE. Wielkość ekranu i hdr zrobiły na mnie duże wrażenie w grach, po przesiadce z lcd ips lg 34GN850, ale z uwagi na obrzydliwe natężenie chrominance overshoot, z czernią w grach jest różnie - raz potrafi zachwycić, zaś innym razem – gdy czerń przechodzi w jaśniejszą tonacje, to pół ekranu potrafi wyglądać okropnie i cala imersja czerni pryska na Lg. Często pomaga włączenie w grze hdr, ale nie zawsze. Kusi zmienić monitor na nowy model 45GX950A dla większego zagęszczenia pikseli w grach, ale boje się, że duża rozdzielczość sprawi,że obraz będzie żyleta, a z drugiej jeszcze bardziej będzie kuć w oczy chrominance overshoot. Ma ktoś wiedzę czy likwidacja białego subpiksela w oledach LG rozwiązuje problem chrominance overshoot (pomimo ze białe światło nadal będzie przepuszczane przez filtr kolorów)? Czy czekanie na nowe modele Lg 39-45 cali bez białego subpiksela ma sens (wykorzystanie tylko do gier, poprawa jakości czcionki jest mi obojętna)? Samsung odpada bo 34 cale to dla mnie teraz stanowczo za mało, a jamnika 32:9 nie chce.

Edytowane przez Blaviken
  • Upvote 1
Opublikowano

Hej, 

Mam pytanie odnośnie panel refresh. Posiadam od roku dell alienware oleda i oczywiscie regularnie używam opcji pixel refresh. Jednak po tak długim użytkowaniu widzę, że zaleca się odpalenie tej dłuższej opcji czyli panel refresh. Rzeczywiście to zrobić? 

Opublikowano

wez to na logike:

masz szybką opcje i masz dluga opcje

zazwyczja caly czas uzywasz szybkiej opcji - to logiczne ze raz na jakis trzeba uzyc tej dluzszej

a tak bardziej technicznie to co 1500 godzin panel usage powinienes uzyc panle refresh - moze to trwac godziny

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Myślałem że już sobie poradzili z bandingiem, overshootem, black crush, a tu dalej piszecie o problemach, jak nie z jednym to drugim. :E 
W TV tego nie ma, że od lat nie słyszałem narzekań? Może dlatego, że już tego nie śledzę. 

Edytowane przez musichunter1x